Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

De (on)Gewoonste Week

door VIVA-SVV

Doe jij ook mee aan De (On)gewoonste Week van VIVA-SVV?

Al een aantal jaren zet VIVA-SVV zich in voor een goed doel tijdens De Warmste Week, de actie op radiozender Studio Brussel tijdens de kerstperiode. Dit jaar organiseren we zelf in het kader daarvan van 6 tot 13 december ‘De (On)gewoonste Week’ ten voordele van het Netwerk Iedereen Verdient Vakantie, en meer bepaald hun Rap op Stap kantoren. Dat zijn laagdrempelige reis- en activiteitenbemiddelingskantoren voor mensen met een beperkt budget.

Uit je kot met Rap Op Stap

Zoals we met z’n allen sinds het voorjaar ondervinden, is altijd ‘in je kot’ moeten zitten en niet veel buitenshuis kunnen doen niet fijn. Toch is dat voor een aantal onder ons al langer een realiteit. Mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie kunnen namelijk sowieso niet gemakkelijk eens aan de dagelijkse sleur ontsnappen. Zo kan maar liefst 1 Vlaming op 5 zich geen vakantie veroorloven. Kinderen zijn daar vaak de dupe van: bijna 22% van de kinderen kan niet met vakantie. Ook mensen met een beperking hebben minder toegang tot reizen of uitstapjes door de hogere financiële kost.

Daarbovenop worden we op sociale media gebombardeerd met een stroom aan beelden van het ogenschijnlijk boeiende en spannende leven van anderen. Het is niet moeilijk te bedenken dat dat een negatieve invloed op het mentaal welzijn heeft, en al zeker voor kwetsbare gezinnen die zich dat soort vakanties, weekendjes weg of etentjes op restaurant niet kunnen permitteren.

Het Netwerk Iedereen Vakantie en Rap Op Stap proberen daar iets aan te veranderen met een zorgzame toeleiding naar het toeristisch aanbod aan sociale tarieven. De Rap op Stap kantoren lijken wat op kleine, lokale reisbureaus, waar mensen met een laag inkomen, een kleine uitkering, een verhoogde tegemoetkoming of mensen in schuldbemiddeling terecht kunnen. Vakanties en daguitstappen, maar ook sport- en cultuuractiviteiten kunnen er geboekt worden met een fikse korting. De medewerkers, vaak vrijwilligers, helpen ook met het samenstellen van een budget en het uitzoeken van geschikt vervoer. Dat doen ze op een gemoedelijke manier, zodat iedereen al helemaal in vakantiesfeer kan komen. Je hoeft geen lid te zijn en je hoeft geen afspraak te maken: je stapt er gewoon naar binnen.

Intussen telt elke provincie in Vlaanderen tientallen kantoren, in totaal zijn er al bijna 90! Meer dan 150.000 vakantiegangers genieten hierdoor ieder jaar van een daguitstap of een vakantie.

De (On)gewoonste Week

We willen dit geweldige initiatief helpen ondersteunen, en zo voor een aantal gezinnen een tof uitje mogelijk maken. De opbrengst van onze actie voor De Warmste Week gaat daarom dit jaar naar het iedereen-verdient-vakantiefonds van Rap op Stap. Niet voor niets is dit fonds ontstaan in 2020, want het richt zich op de meest kwetsbare mensen en gezinnen uit onze samenleving. Zij hadden het tijdens de lockdown vaak extra moeilijk en verdienen meer dan ooit even een break en wat ademruimte. Het fonds kan met 7,5 euro al iemand blij maken met een dagje naar de zoo, voor 40 euro kan een kindje mee op kamp en voor 100 euro kunnen ze een ouder en kind een weekendje weg geven.

Zin om hieraan bijdragen?  
5 DIY(on)gewone kerstkaartjes voor 5 euro
5 kant-en klare kerstkaartjes voor 8 euro

Wel, dit jaar zijn er verschillende opties!
Zoals de voorbije jaren is er enerzijds een maak- en verkoopactie, waarbij de groepen en vrijwilligers van VIVA-SVV zich van hun meest creatieve kant laten zien. Dit jaar kozen we voor een set van 5 (on)gewone kerstkaartjes met een grappige DIY-twist!

Rasechte creatievelingen kunnen hun talenten bovenhalen en een doe-het-zelfpakket met originele kaarten voor de feestdagen aankopen. Deze wenskaarten werk je zelf af door ze te borduren.
Een pakket van 5 kaarten met enveloppes kost 5 euro. De handleiding vind je hier.

Niet zo creatief, maar wel geëngageerd en fan van de kerstsfeer?
Je kan ook een kant-en-klaarpakket met 5 door onze vrijwilligers afgewerkte wenskaarten met enveloppes kopen voor 8 euro en dit vanaf 9 november tot 13 december via onze webshop. Te verkrijgen via onze webshop vanaf 9 november tot 13 december 2020.

Ook vrije bijdragen zijn welkom :BE58 1325 5229 2779 met mededeling Dow 2020+naam (afd/groep)

Anderzijds zullen zowel de VIVA-SVV-groepen en vrijwilligers, àls de medewerkers allerlei op het eerste gezicht heel normale, maar toch echt bijzondere activiteiten organiseren om geld op te halen. Denk aan een (On)gewone Quiz, een (On)gewoon Diner, een (On)gewone fotozoektocht, en een (On)gewone Spelletjesavond. Maar ook heel ‘gewone’ dingen als samen strijken, kersttruien pimpen en brieven schrijven worden leuk en een tikkeltje anders als je ze samen en op een ongewone locatie organiseert!

De (On)gewoonste Week met al deze activiteiten gaat door van 6 tot 13 december. In die week willen we vooral de boodschap brengen dat gewone bezigheden ook deel uitmaken van het dagelijkse leven en ons blij en gelukkig kunnen maken. We overspoelen Facebook, Instagram en consoorten met onze ‘doodgewone’ taferelen, als tegengewicht voor de stroom aan, vaak in scène gezette, ideaalbeelden. En het zal buitengewoon plezant zijn!

Zo hopen we aan dit vreemde jaar toch een heel mooi en positief einde te breien, en veel mensen in 2021 op een welverdiende en deugddoende vakantie te kunnen sturen. Want iedereen verdient dat!

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.