Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

#STOPkrijt: Strijd tegen vrouwengeweld nog lang niet gestreden

door VIVA-SVV

“Ben jij tegen geweld?”

Op zaterdag 23 november voerde het VIVA-SVV team actie tegen geweld op vrouwen. Anno 2019 is dit helaas nog steeds nodig. Geweld op vrouwen kent geen landsgrenzen en komt in elke gemeenschap voor. Om het thema onder de aandacht te brengen werd in alle Vlaamse provincies actie gevoerd, zo ook op De Wapper in Antwerpen.

Jane, teamverantwoordelijke van VIVA-SVV provincie Antwerpen, legt uit waarom het team vandaag actie voert.

1 op 5 vrouwen wordt in haar leven het slachtoffer van geweld.

Het is dus van groot belang om mensen bewust te maken van deze problematiek. Ieder jaar zetten we het thema ‘zinloos geweld’ in de kijker. Dit jaar bedachten we de #STOPkrijt-actie. We roepen iedereen op om tussen 23 november en 6 december met krijt een wit lint te tekenen op hun stoep, brievenbus of voordeur en daar een foto van te nemen. Met de hashtag #STOPkrijt en de tag @viva.svv. kan je de foto delen op sociale media. Ook BV’s zoals Urbanus, Natalia en Stan Van Samang doen mee. Hoe meer mensen hieraan gevolg geven hoe groter het bewustzijn wordt.

"Met de krachtige openingszin "Ben jij tegen geweld?" spreken we vandaag voorbijgangers aan en kleuren we samen witte linten op een krijtbord. We merken veel positieve reacties en af en toe vertelt er iemand zijn of haar verhaal. De mensen krijgen ook een doosje stoepkrijt mee en een badge met een wit lint op. Door een wit lint te tekenen zweer je nooit geweld op vrouwen te plegen of te verzwijgen. Net als het krijt, hopen we geweld te laten vervagen tot het verdwijnt.”

#STOPkrijt

Wittelintencampagne

De actie kadert in de bredere Wittelintencampagne, die elk jaar doorgaat op 25 november (de internationale dag voor uitbanning van geweld tegen vrouwen). In aanloop naar die dag wordt opgeroepen een wit lint te dragen om je ongenoegen te uiten en je te verzetten tegen elke vorm van geweld op vrouwen. De Wittelintencampagne komt overgewaaid uit Canada. Op 6 december 1989 stapte een man een klas binnen van de universiteit van Montréal en dwong de mannelijke studenten het lokaal te verlaten. De veertien aanwezige studentes werden allen met een vuurwapen vermoord. Hierop volgden tal van protesten en een groep mannen startte de ‘White Ribbon Campaign’ op. Intussen is het initiatief uitgegroeid tot een wereldwijde actie. Mensen over de hele wereld komen op straat om een einde te vragen aan geweld op vrouwen.

Hulp nodig?

Zit je zelf in een situatie waarbij je hulp nodig hebt?
Hier vind je een overzicht van hulpkanalen.

Met dank aan auteur: Evi Van Puyvelde

wittelintenactie De Wapper

 

 

 

 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.