Afvalvrij winkelen? Wij deden de test!

door VIVA-SVV

Heb je er al eens bij stilgestaan dat als je gaat winkelen je naast de producten die je nodig hebt ook veel afval in huis haalt? Drank in plastic flessen, fruitsap in brik, broodbeleg in voorverpakte schaaltjes … Veel van deze verpakkingen worden onmiddellijk weggegooid. Wij gingen 2 weken lang de uitdaging aan om minder afval te gebruiken. Geen gemakkelijke klus, zo bleek.

Lilith

Verpakkingen zijn overal en snelle alternatieven schaars. Het werd dus een periode van bewustzijn, plannen en opzoekingswerk.

Een doordeweekse dag vormde geen probleem. Ik at, zoals gewoonlijk, zelfgebakken brood (geen broodzak!) met beleg dat ik met eigen bakjes gaan halen bij de slager. Bij het bereiden van een warme maaltijd zorgen we ervoor dat de groenten niet verpakt zijn in plastic. Cola wordt vervangen door kraantjeswater en de krant wordt vanaf nu enkel digitaal gelezen. Een bezoek aan de verpakkingsvrije winkel helpt bij de aankoop van yoghurt, olijven of granen. Gedaan met voorverpakte chocoladerepen en suikerwafels. Verpakkingsvrij leven draagt ook bij aan een gezonde levensstijl.

So far so good.

Maar al mijn grote voornemens gingen op de  schop toen mijn vrienden op bezoek kwamen. Zeker omdat dit ongepland was. Ik ging na het werk snel nog even een supermarkt binnen om wat hapjes en pizza’s te kopen. En nog wat pakjes koekjes. Alles voor de gezelligheid, maar slecht voor mijn uitdaging.

Opdracht maar half geslaagd dus.

Sarah

Of ik wou meedoen met de verpakkingsvrije uitdaging? Proberen zeker wel, al had ik al meteen het gevoel dat het moeilijk zou worden. Gedaan met alle cha cha’s, suikerwafels en kinder buenos uit het snoepautomaat op het werk.

De eerste dag begon ik vol goede moed. ’s Morgens naar de winkel voor onverpakt fruit. Missie geslaagd en nog gezond ook! ’s Avonds gegrilde groenten (onverpakt, check!)

Maar al snel bleek de uitdaging moeilijker. Mijn oplossing? Meer bij vrienden gaan eten en meer op café. Valsspelen dus. Wanneer ik zelf in de winkel stond, zonk de moed mij meermaals in de schoenen.

Eigenlijk start alles met organisatie en een goede voorbereiding. Want elk ongepland winkelbezoek eindigt met veel plastiek in het mandje. Helaas ben ik op een doordeweekse week niet altijd zo georganiseerd en ging het dus vaak mis. Zo vaak, dat ik er na de eerste week – moet ik toegeven – al niet meer echt mee bezig was.

Mocht ik dichter in de buurt een verpakkingsvrije winkel hebben, zou ik er zeker passeren. Maar zolang ik mijn boodschappen in de supermarkt doe, vrees ik dat ik – jammer genoeg – nog vaak zal bijdragen aan de afvalberg.

5 kleine tips
Zorg dat je altijd een herbruikbare tas bij je hebt.
Download de App Too good to go en haal tegen een klein prijsje restjes af in een restaurant, winkel, bakker of hotel in je buurt.
Ga naar een verpakkinsgvrije winkel (zie lijst op https://www.bewustverbruiken.be).
Geen verpakkingsvrije winkel in de buurt? Neem je potjes mee naar de slager, bakker of de frituur.
Vermijd plastieken rietjes.

Ook onze collega Sofie ging de uitdaging aan. Benieuwd naar haar ervaringen? Ga dan naar onze Facebook- of instagrampagina en bekijk haar filmpje!

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.