Emotie in het spel

door Truus Barremaecker

Wanneer Lise ’s avonds thuiskomt, volgt steevast een huilbui om iets kleins. Broer stond voor de kapstok net op het moment dat ze haar jas wilde ophangen.  De wc was bezet, maar zij moest plassen. Of ze huilt omdat de mandarijntjes op zijn, en geen zin heeft in een appel. Vaak is Lise gewoon moe of heeft ze honger.

VIVA-SVV ging op zoek naar verschillende spelvormen die je kan gebruiken om emoties en gevoelens samen met je kind te verkennen en benoemen. Ieder spel onderging de ultieme test aan de keukentafel van het gezin van VIVA-SVV medewerkster Truus. Wat de kinderen Daan (11), Staf (9) en Lise (7) ervan vonden, lees je hieronder.

Kinderen die geregeld een spel spelen, leren  een stukje hun emoties te kanaliseren. Een spel speel je immers samen: tegen elkaar, of tegen het spel. En wie een spel speelt, kan dit ook verliezen. Vooral voor jonge kinderen is verliezen een leerproces, al kent iedereen wel een volwassene die ook moeilijk tegen zijn of haar verlies kan …

Spelenderwijs de taal van emoties leren kennen

Sommige gezelschapsspelen richten zich specifiek op het benoemen van emoties. Die spelen kunnen een middel zijn om moeilijk te verwoorden thema’s op een speelse manier aan te raken.

lekker_in_je_vel

Plots begreep mijn dochter wat het woordje ‘heimwee’ betekende.

Zo is het ‘lekker-in-je-vel-spel’ een laagdrempelige methodiek om spelenderwijs de taal van emoties te leren kennen. Het is een spel zonder spelbord: een eenvoudig en goedkoop (+/- € 12) doosje met 48 kaartjes in. Aan de ene kant van het kaartje wordt de emotie benoemd en op de ommezijde beeldt een dier de emotie uit. Onze jongste (7) begreep niet alle emoties, zodat haar broers met handen en voeten het gevoel omschreven. En dit is natuurlijk de bedoeling: zo begreep ze plots het woordje ‘heimwee’. Een woord dat ze niet kende, of dat ze in het beste geval zou sorteren onder de grote noemer ‘verdriet’, kon ze nu duiden als ‘iets dat of iemand missen die je goed kent’. 

De eenvoud van de woorden en van de afbeeldingen maken het spel heel toegankelijk om het in verschillende spelvarianten te spelen met jonge kinderen (vanaf 4 jaar). Onze kinderen verkozen de competitieve spelvariant. Vooral onze jongste dochter, van 7 jaar, was fan van dit spel en de afbeeldingen die op de kaartjes staan. Hier vind je nog veel spelvarianten en gratis downloadbare emotiewijzers.

openhartig_kids

Het spel ‘Openhartig Kids’ bestaat enkel uit geschreven vragen en opdrachten en richt zich op iets oudere kinderen. Op het doosje staat aangegeven dat je dit spel kan spelen vanaf 7 jaar, maar onze jongste haakte al snel af omdat ze afbeeldingen miste, die wél op het ‘lekker-in-je-vel-spel’ staan.  Het doosje bestaat uit 100 kaartjes met vragen om écht in gesprek te gaan, en enkele doe-opdrachten. Een echte ‘spelcomponent’ is er niet, waardoor de spanningsboog bij onze kinderen snel weg was. Openhartig bestaat ook in een variant voor volwassenen, misschien een tip voor de volgende familiebijeenkomst na de coronahetze!

Trigger van competiviteit

Sommige kinderen hebben de ‘trigger’ van competitiviteit nodig om voldoende gemotiveerd te worden om een spel te spelen. Met ‘Emojito’ en ‘Dixit’ werd de aandacht langer getrokken, vooral bij mijn 2 zonen, van 9 en 11 jaar, en het oudste kind in huis, mijn man van 39 jaar.

Zo kan je met kinderen vanaf 7 jaar het spel ‘Emojito’ spelen, waarbij een speler de emotie uitbeeldt die op de kaart staat afgebeeld, en andere spelers moeten raden waarover het gaat. Wie voor het eerst 5 rondjes op het spelbord aflegt, is gewonnen. Een duidelijk competitief karakter dus, en onze zonen gooiden zich in het spel. "Deze is leuk", riepen ze. Maar mijn dochter vluchtte naar haar fiets op het terras.

Voor onze oudste zoon van 11, kon maar 1 spel de winnaar zijn; Dixit. Het spel sluit naadloos aan bij zijn fantasie. Visueel is dit spel ook heel aantrekkelijk: met prachtig geïllustreerde, grote speelkaarten, en een mooi spelbord. Wanneer je aan de beurt bent zeg je iets over één van de kaarten in je hand. De andere spelers kiezen uit hun hand een kaart die het best bij die omschrijving past. Vervolgens worden de gekozen kaarten geschud, en moeten de spelers raden over welke kaart het oorspronkelijk ging. Iets te moeilijk voor onze kleinste van 7 jaar, maar vanaf de leeftijd van 8 jaar moet dit lukken.

Dixit

Dus heb je zin om samen met je gezin iets te doen? Zet je dan rond de keukentafel en speel wat spelletjes. Leg de kinderen de spelregels uit of laat het ze zelf ontdekken. Houd niet krampachtig vast aan spelregels, maar ga hier flexibel mee om. Zo lijkt het ons belangrijk om je kinderen het signaal te geven dat het OK is als ze een vraag niet willen beantwoorden. Of laat ze zelf de spelregels maken, en leun even alleen achterover in de zetel terwijl de kinderen het spel alleen spelen. Niets zo gezellig als het gezelschapsspel waar je op een afstandje van zit mee te genieten.

Met dank aan de speltips van het spellenarchief in VIVES (vives.be/spellenarchief).

 

Reageer

Myriam Verhulst
Hallo,
Ik ben grootmoeder van een tweeling van 14, jongen en meisje. Ik vindt het heerlijk om met hen een gezelschapsspel te spelen. Mijn kleindochter heeft het soms moeilijk om zich uit te drukken en daarom lijkt mij dit spel ideaal.
Mvg Myriam
31/03/2020 - 08:33
Hanne Devos
Mijn kinderen zijn superschatten, echt waar. Maar met de start van de puberjaren, ... beginnen mijn deuren toch wel wat meer af te zien ;-). Of ogen die rollen, huilbuien in de eigen kamer, ruzietjes met elkaar,... allemaal heel herkenbaar en ik weet dat dit erbij hoort. Maar soms zou het handiger zijn als er woorden zijn voor deze emoties. Wie weet via een spel? Groeten!
31/03/2020 - 08:57
Marie Rose Leflere
Mijn schoondochter heeft 3 kinderen in de leeftijd 5 tot 10 jaar.
De oudste was een prematuur baby en volgt aangepast onderwijs. Soms heeft ze het heel moeilijk om haar emoties te tonen en ik denk dat " het-lekker-in-vel-spel " een heel mooie aanwinst zijn voor hen.
Zou dit heel graag eens samen uitproberen.
Lieve Groetjes, oma


31/03/2020 - 09:14
Quirine
Als ondersteuner van leerlingen met een taalproblematiek en mama van 2 jonge kinderen lijken deze spelletjes perfect om op beide vlakken van mijn leven te helpen. Zeker in deze periode van onrust en paniek, begrijpen deze groepen niet zo goed wat ze voelen en hoe ze daarmee om kunnen. Alle hulp is dus welkom 😁
31/03/2020 - 10:01
Herlinde Beernaert
Als mama van jonge 2 meisjes (de oudste is 4) moeten we nog heel wat emoties samen ontdekken. De oudste heeft het soms erg moeilijk om zich uit te drukken en begint dan vaak te wenen. Dat eerste spelletje met de dieren op lijkt me een goed begin om haar verschillende gevoelens te leren kennen en de jongste is dol op dieren, die kan terwijl kijken naar de prenten ☺️
Leuk initiatief!
31/03/2020 - 10:07
Lien Depoorter
Ik heb heel veel vriendinnen met kleine kids die nog volop hun emoties aan het ontdekken zijn. Ik zou er zeker iemand enorm plezier mee kunnen doen!
Lien
31/03/2020 - 10:15
Karine
Alweer een oma die reageert! De warme gevoelens vr de kleinkindjes die we nu al enkele weken missen zetten veel oma's ah schrijven blijkbaar! Jongentjes v 5 & 8jr hebben het als broers niet altijd gemakkelijk. Leeftijdsverschil, karakterverschil...& toch kunnen ze niet zonder elkaar. Hen leren samen spelen/werken zonder ruzie zijn échte uitdagingen waarbij alle hulp + steun, op een speelse manier, welkom zijn! Zeker als er 1tje hoogsensitief bij is kunnen de reacties wederzijds hoog oplopen!
Spelletjes die vooral daarop ingaan zijn onbekend voor mij. Ganzenbord & Mens erger je niet zijn wat wij kennen...
31/03/2020 - 10:21
Kim Luyten
Een dochter met ASS en leersnelheidsacjterstand en eentje met ADHD en angsten. Gevoelens spelen dus een zeer grote rol in ons gezin maar de bespreekbaarheid is niet altijd makkelijk. Ik zou de spelen ook graag gebruiken om aan hun beste vriendinnetjes uit te leggen hoe moeilijk omgaan met ruzie en gevoelens soms is voor hen. Ik ben grote fan! Kim luyten
31/03/2020 - 10:55
Kim Luyten
Een dochter met ASS en leersnelheidsacjterstand en eentje met ADHD en angsten. Gevoelens spelen dus een zeer grote rol in ons gezin maar de bespreekbaarheid is niet altijd makkelijk. Ik zou de spelen ook graag gebruiken om aan hun beste vriendinnetjes uit te leggen hoe moeilijk omgaan met ruzie en gevoelens soms is voor hen. Ik ben grote fan! Kim luyten
31/03/2020 - 10:55
Viviane
Een kleindochter van 10 jaar die heel moeilijk haar gevoelens uit. Haar ouders zijn midden een echtscheiding en met dat verdriet kan zij heel moeilijk om en dan nu nog corona waardoor zij haar klasgenootjes en vriendinnetjes niet kan zien. Zij is het enige kind in de familie, dus mss zou een spel haar wat kunnen afleiden en haar helpen over haar emoties te praten. Viviane
31/03/2020 - 17:20
Elisa hedebouw
Tof initiatief! In de tijden kunnen we zeker extra ideeën gebruiken. Dagelijks thuiswerken én ondertussen 2 spruiten onder je hoede hebben is niet altijd even evident.
31/03/2020 - 17:42
Alicia Pans
Ik ben zelf (nog) geen mama, maar als ik babysit van dienst ben is het vaak moeilijk om de kleine kapoenen met iets leerrijk bezig te houden en waarbij hun aandacht niet te snel afdwaalt. jullie spelletjes aanbod lijkt mij ideaal daarbij.
31/03/2020 - 18:04
Sarah Bourgeois
Mijn dochter van 3 moet altijd huilen bij Frozen wanneer de zusjes elkaar niet mogen zien. Mijn hart brak toen ik de eerste keer die traantjes zag zitten. Ondertussen kennen we 'triestig' heel goed. Ik wil graag ook 'enthousiast', 'vrolijk', 'hoopvol' ,... eraan toevoegen!
01/04/2020 - 07:37
Katrien
Ik werk in het kinderteam van een CGG, en het Lekker-in-je-vel spel zou heel goed van pas komen om met de kinderen te spelen, zowel in individuele therapie als in groepen rond sociale vaardigheden en hoe voel ik mij in mijn vel!
02/04/2020 - 06:14
Natacha
Mijn dochter van 8 jaar heeft het soms moeilijk om haar gevoelens uit te drukken. Wie weet lukt het met dit spel .
06/04/2020 - 09:24
Lies
Mijn nichtje/metekindje woont bij haar papa en heeft geen contact meer met haar mama omwille van een psychische problematiek. Ze wordt 10 op 30 april tijdens de "lockdown": geen school, geen feestgasten en een werkende papa die 's avonds na het koken niet altijd evenveel geduld heeft. Bijvoorbeeld om te luisteren naar hoe ze haar twee sterrenzusjes mist en hoe ze over hen fantaseert: zijn zielen sterfelijk? Wordt een ziel ouder...en kan ik dan nu met mijn sterrenzusjes praten (in gedachten bedoelt ze). Wanneer mag ik mama nog eens zien? Hoe zou het zijn met mama? Komt mama op bezoek voor mijn verjaardag? Misschien maakt een luchtig spelletje het voor papa makkelijker om te kijken en luisteren naar haar gevoelens? Ze is een superenergiek meisje, want heeft moeten vechten om te overleven als prematuurtje van 26 weken. Op woensdag komt ze naar tante Lies op haar vrije dag en de andere dagen is ze één van de tien kindjes op school tijdens de lockdown.
22/04/2020 - 14:27
Eveline
Wij zijn een pasgevormd samengesteld gezin met 5 kinderen tussen de 6 en 13 jaar. De opvoedingsstijlen van beide gezinnen was heel verschillend wat de nodige spanningen met zich meebrengt. En dat er vooral ook veel onbegrip is voor reacties van een ander. Om elkaar beter te begrijpen kan dit dus zeker ook van pas komen.
23/04/2020 - 08:00

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.