Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Meisjes aan de macht

door Karla

Yasmine zong het al: alle meisjes aan de macht. in het kader van Internationale Meisjesdag op 11 oktober lieten we Flo en Anna aan het woord. Ze zijn jong maar gaan voluit voor hun idealen. Wat is hun visie op de maatschappij, waar dromen ze van en welke concrete stappen ondernemen ze voor een betere wereld?

Flo Bohets (18) is klimaatactiviste, feministe en vegetariër en staat mee op de barricades tijdens de klimaatmarsen. In haar thuisstad Mechelen is ze een van de trekkers achter deze jongerenacties, op nationaal niveau denk ze achter de schermen mee na over de te volgen strategieën. Ze staat op een scharnierpunt in haar leven. Ze ruilde de middelbare schoolbanken om voor de grote aula’s van de VUB waar ze sinds een paar weken sociologie studeert, en in de jeugdbeweging werd ze leidster. Flo is zeker van haar stuk, als we onze levensstijl en onze productiemethodes niet drastisch aanpassen, ziet de toekomst van de aarde er niet goed uit. 

Flo

Als jij zou mogen beslissen hoe de wereld er in 2050 uitziet, wat zou er dan fundamenteel anders zijn dan vandaag?

"Plastiek is dan iets uit een ver verleden, het wordt gewoon niet meer geproduceerd. Daarnaast hoop ik dat alle jonge vrouwen zich overal in de wereld vrij en zonder angst kunnen bewegen. Bij ons op straat maar ook in India of de Bronx in New York."

"Natuurlijk wil ik dat we tegen dan een klimaatneutrale samenleving hebben maar nu, vandaag, heb ik vooral een afschuw van plastiek. Overvolle vuilbakken, verpakkingen op straat of in de bermen, ik gruwel ervan."

"Ik vind ook dat verpakkingsvrije winkels en herbruikbare producten minstens goedkoper zouden moeten zijn als de rest. Mijn menstruatiecup kost 30 euro. Je doet er veel langer mee maar als je op je budget moet letten, is dat wel een grote uitgave. Er zijn ook verschillende maten en soorten dus misschien is je eerste aankoop ook niet de juiste. En je kan dat niet tweedehands verkopen, hé! (schaterlacht)"

Heeft je visie op de maatschappij invloed gehad op je studiekeuze?

"Zeker wel. Moest  er op maatschappelijk vlak in mijn ogen niet zoveel mis gegaan zijn, had ik een andere keuze gemaakt. Mijn eerste keuze was namelijk geneeskunde. Maar ik wil weten hoe de maatschappij functioneert, waarom de dingen zijn zoals ze zijn en hoe we als burgers, academici en beleidsmakers veranderingen kunnen uitlokken. Ik ben eigenlijk geëvolueerd van individuele naar maatschappelijke hulpverlening."

Als je één beleidsbeslissing zou mogen nemen die nu een onmiddellijk effect zou hebben, waar zou je dan voor kiezen?

"Zonder twijfel zou ik het openbaar vervoer veel toegankelijker maken. Treinen, bussen, trams ... Ze zouden voor iedereen betaalbaar en gebruiksvriendelijk moeten zijn. Een uitgebreid netwerk waardoor je dag en nacht overal kan geraken. Stipt ook, zodat je erop kan rekenen. Die kosten zou ik dan dekken met hoge taksen op bijvoorbeeld de kerosine voor vliegtuigen, auto’s die veel verbruiken of de productie van milieuonvriendelijke materialen."

"Het kan toch niet dat ik voor 5 of 15 euro naar een of andere vakantiebestemming vlieg en dat de trein naar Oostende me ook 14 euro kost. En dat is dan jongerentarief, voor mijn mama kost het 35 euro om naar de zee te gaan met het openbaar vervoer. Ik vind dat niet normaal."

Denk je dat jij als individu de kracht en de macht zal hebben om veranderingen te verwezenlijken?

"Dan moet je al een dalai lama zijn, of Obama. Maar je kan wel veel andere individuen bij elkaar sprokkelen en samen streven naar verandering. Of je kan je ook aansluiten bij een bestaande organisatie die aansluit bij jouw visie."

Zie je het goedkomen met de wereld op termijn?

"Nee, ik zie het niet goedkomen. Zeker niet met het klimaat. Als een minister zegt dat hij waarschijnlijk dood is wanneer het klimaat echt om zeep is en hij er dus niet de gevolgen van zal dragen, dan weet je hoe laag het thema op de politieke agenda staat. Er is te weinig wil om NU fundamentele veranderingen door te voeren, het urgentiegevoel is er niet."

Ik hoop dat jij binnen een 10 jaar toch een mooier wereldbeeld hebt. Een laatste vraag, hoe vind je de motivatie om toch te blijven strijden met zo’n zwart toekomstbeeld?

"Er zijn individuen die vinden dat ik of wij, jongeren, wel goed bezig zijn en die vinden dat we moeten verder werken. En ik wil mijn kinderen kunnen grootbrengen in een mooie wereld. Dat motiveert mij."

Anna Van Dijck (18) is een jonge geëngageerde vrouw. Ze is lid van The European Youth Parliament (EYP), een organisatie die Europese jongeren samenbrengt, aanzet tot discussie en laat nadenken over Europese kwesties. Dat bracht haar tot in Denemarken en Finland tot corona reizen onmogelijk maakte. Ook zij zette onlangs haar eerste stapjes in de studentenwereld van Gent waar ze Interieurarchitectuur studeert.

Anna

Als jij zou mogen beslissen hoe de wereld er in 2050 uitziet, wat zou er dan fundamenteel anders zijn dan vandaag?

"Ik ben zelf heel openminded en hoop dat die levensvisie algemeen gedragen wordt tegen 2050. Hoe goed zou het zijn als er echt over alles kan gepraat worden en dat alle meningen er toe doen. Dat er actief naar meningen gevraagd wordt en daar dan niet alleen naar geluisterd wordt maar dat er ook effectief rekening mee gehouden wordt en er iets mee gedaan wordt. Er zijn veel mensen bezig met gelijkheid, maar het moet veel verder gaan dan gendergelijkheid. Op sociale media vinden mensen het al wat gemakkelijker om hun mening te uiten maar daarbuiten zijn ze stil en doen ze niets. Het moet verder gaan dan enkel het probleem aankaarten. Ik hoop dat men in 2050 luistert naar elkaar, samen een oplossing zoekt en vervolgens actie onderneemt." 

Heeft je visie op de maatschappij invloed gehad op je studiekeuze?

"Ik heb me met mijn keuze vooral losgekoppeld van de maatschappij. Er is toch steeds die druk om te kiezen voor een richting die latere jobzekerheid biedt. Ik heb gekozen voor iets wat ik nu graag doe, waar ik nu graag mee bezig ben. Gelukkig werd ik daarin gesteund door mijn ouders, meer nog ze hebben me echt helpen kiezen. Er zijn veel dingen die ik later kan doen waar ik niet per se een of ander specifiek diploma voor nodig heb. Mezelf ontwikkelen en vanuit verschillende perspectieven naar de dingen kijken, lijkt me nu het belangrijkste."

Als je één beleidsbeslissing zou mogen nemen die nu een onmiddellijk effect zou hebben, waar zou je dan voor kiezen?

"Sowieso iets rond klimaat want dat is nu wel echt urgent. Misschien een verplichting om een bepaald percentage grond per land, pakweg 60%, groen en bebost te maken. En daar moeten we dan maar rond bouwen en rekening mee houden. De sessies die ik volgde bij het EYP leerden me hoe belangrijk het is om iedereen mee te krijgen in het milieudossier en dat we samen sterker staan."

Heb je nog andere dingen meegenomen uit die ervaring bij het EYP?

"Ja, dieper nadenken over dingen en dat je altijd afwegingen moet maken. En dat het belangrijk is om open te staan en te luisteren naar iedereen. Dat je soms voor jezelf al hebt uitgemaakt hoe je denkt over een bepaald onderwerp, hoe de dingen zullen lopen en dat ‘dit’ de conclusie is, maar iemand anders zijn visie kan evengoed zijn. Dan is het belangrijk om die visies samen te leggen. De conclusie is dat het samen krachtig wordt."

Zie je het goedkomen met de wereld op termijn?

"Ik ben sowieso niet zo positief ingesteld. Als je niet te veel verwacht, raak je ook niet teleurgesteld. Al is er natuurlijk ook een kantje dat hoopt dat het beter zal worden. Maar als je kijkt naar het voorbije jaar, die branden, stormen, het virus ... Er komt altijd maar meer bij. Kan het nu nog slechter worden, denk je dan? Om alles beter te maken is er veel meer nodig dan wat er nu gebeurt en we nu hebben."

Waar haal jij jouw motivatie?

"Externe factoren geven mij vaak een duwtje in de rug, ik dacht bijvoorbeeld niet dat ik EYP plezant zou vinden. Al haal ik mijn motivatie en energie misschien vooral uit mijn nieuwsgierigheid. Ik wil zoveel mogelijk uitproberen en zien. En er is veel te zien en uit te proberen!"

Reageer

Griet Van Effeltaire
Nog maar 18 en toch al zoveel visie en kennis. Maatschappelijk geëngageerde mensen die ervoor gaan, mooi en ontroerend. Ik wens jullie het allerbeste in wat jullie doen en ondernemen en probeer ook bewuster met het leven om te gaan. Zelfs met Covid is er nog zoveel mogelijk en geniet ik vooral van de natuur en mijn dierbaarste om me heen. Als iedereen zou (opnieuw) kunnen leren en ervaren wat er echt toe doet dan zouden we al heel ver op de goede weg zijn. Ik denk dat er heel veel sensibilisatie nodig is om een grote groep mensen opnieuw warm te krijgen voor liefde en respect voor natuur en consuminderen, recycleren en vegetarisme en veganisme, terug naar de essentie, wij cultuur en elke vorm van samenleven in gezin, samengestelde gezinnen, ... er is geen waarheid of religie die allesomvattend is. Respect voor ieders geaardheid, cultuur en religie 1 wereld 1 volk allemaal gelijk. Wil je verandering is niet alleen beginnen bij jezelf maar opvoeding gebeurt ook via school, jeugdbeweging, enz. De media kan hier ook een mooie bijdrage leveren enkel probleem met geld en lobbying om vervuilende en ongezonde economie in stand te houden! Mijn steun hebben jullie alvast! Volg je droom en geloof erin! Virtuele knuffel🥰🥰🥰
11/10/2020 - 13:24
Griet Van Effeltaire
Nog maar 18 en toch al zoveel visie en kennis. Maatschappelijk geëngageerde mensen die ervoor gaan, mooi en ontroerend. Ik wens jullie het allerbeste in wat jullie doen en ondernemen en probeer ook bewuster met het leven om te gaan. Zelfs met Covid is er nog zoveel mogelijk en geniet ik vooral van de natuur en mijn dierbaarste om me heen. Als iedereen zou (opnieuw) kunnen leren en ervaren wat er echt toe doet dan zouden we al heel ver op de goede weg zijn. Ik denk dat er heel veel sensibilisatie nodig is om een grote groep mensen opnieuw warm te krijgen voor liefde en respect voor natuur en consuminderen, recycleren en vegetarisme en veganisme, terug naar de essentie, wij cultuur en elke vorm van samenleven in gezin, samengestelde gezinnen, ... er is geen waarheid of religie die allesomvattend is. Respect voor ieders geaardheid, cultuur en religie 1 wereld 1 volk allemaal gelijk. Wil je verandering is niet alleen beginnen bij jezelf maar opvoeding gebeurt ook via school, jeugdbeweging, enz. De media kan hier ook een mooie bijdrage leveren enkel probleem met geld en lobbying om vervuilende en ongezonde economie in stand te houden! Mijn steun hebben jullie alvast! Volg je droom en geloof erin! Virtuele knuffel🥰🥰🥰
11/10/2020 - 13:24

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.