Alles wat je wil weten over kamerplanten

door Ann Dewalque

Plantenwinkels zijn overal in opmars. Ook op Instagram vind je tal van accounts vol met de mooiste foto’s van planten, en tips over hun verzorging. Wij spraken met iemand die zo’n account beheert: Ian Komac. Ian is 23, houdt van reizen, fotografie én van kamerplanten. Momenteel is hij communicatiemedewerker bij het Agentschap Natuur en Bos en de trotse eigenaar van @plant.bxl, een Instagramaccount over planten.

Vanwaar de voorliefde voor planten?

“Ik was op zoek naar een hobby. Ik zag meer en meer Instagramaccounts over kamerplanten, die trokken mijn aandacht. Op een bepaald moment nam ik me voor dat ik het ook weleens wou proberen.

Het startte heel klein, maar is daarna wat uit de hand gelopen. Omdat ik niet wou dat mensen die mijn persoonlijk account volgden maar daarom niet echt in planten geïnteresseerd zijn, overspoeld werden met plantenfoto’s, heb ik een ander account aangemaakt zodat geïnteresseerden me daar kunnen volgen.”

Volgen jullie, met een plantenaccount, elkaar?

“Ja, er is een online community met mensen die er ook heel veel mee bezig zijn. Ik krijg zo heel veel feedback en tips, het is wel leuk om daar andere mensen mee te leren kennen. Die mensen wonen vaak in andere landen, en hebben heel andere problemen met hun planten en hun omgeving om rekening mee te houden. Sommigen wonen bijvoorbeeld in een tropisch klimaat waar alle planten die het hier zo moeilijk hebben, gewoon in de tuin staan. Dat is dan iets waar iedereen hier heel jaloers op is.”

Lees verder onder de foto

Portret Ian

Heb je een lievelingsplant, en waarom is dat je favoriete plant?

“Dat is een Anthurium Clarinervium. Vooral de speciale, grote bladeren vind ik heel mooi. Die stijl van planten spreekt me aan. Daarnaast zijn die niet zo makkelijk te verkrijgen, dus de zoektocht is ook heel spannend. Maar uiteindelijk is de gezondheid van de plant het belangrijkst. Een Pothos die op bijna elk kantoor staat vind ik even tof, als die goed groeit en elke week een nieuw blad krijgt. Dan heb ik dat eigenlijk liever dan een speciale plant die het maar half overleeft.”

Besteed je veel tijd aan de verzorging van je planten?

“Nee, eigenlijk niet. Ik denk dat het nogal een misverstand is dat je heel veel met je planten moet bezig zijn. De meeste mensen vermoorden hun planten door ze veel te veel water te geven, dan rotten de wortels en is er geen redden meer aan. Ik check mijn  planten gewoon regelmatig, ik geef alleen water als de planten het echt nodig hebben. Eigenlijk is er niet zoveel onderhoud aan, je moet gewoon leren je planten te lezen en hun signalen te herkennen.”

Zijn er nog typische fouten die mensen kunnen maken bij het verzorgen van hun planten?

“Mensen kijken soms niet naar de hoeveelheid licht die een plant nodig heeft. Soms lees je artikels over planten die in een badkamer zonder licht kunnen leven, maar eigenlijk bestaat dat niet. Alle planten hebben een vorm van natuurlijk licht nodig. Er zijn planten die heel lang zullen overleven zonder zonlicht, maar het zal hun geen goed doen.”

“Het menselijke oog past zich al heel snel aan aan de lichtsterkte. Dus wij gaan helemaal niet zo snel doorhebben of er ergens veel of weinig licht is. In je huis moet je kijken naar welke kant je ramen zijn georiënteerd, op basis daarvan moet je beoordelen hoever je je planten van het raam kan zetten. In het noordoosten heb je enkel ’s ochtends wat licht, dus ook al heb je aan die kant hele grote ramen, zet je er best geen planten die veel licht nodig hebben. In het zuiden moet je ook niet al je planten aan het raam zetten, want dan zullen ze verbranden. Een dun wit gordijn voor je raam zal wel de harde stralen door het glas en de warmte wegnemen, dus dat vergrootglas effect heb je dan niet. Door een dun gordijn zal je er al veel meer planten kunnen plaatsen dan net achter het glas, zonder bescherming.”

De pannenkoekenplant was een tijdje heel populair. Komt er volgens jou een nieuwe plant om die populariteit te evenaren?

“Goh, er zijn heel veel mensen die grote fan zijn van de hoya’s (wasbloem) Dat zijn dan weer plantjes die wel wat extra verzorging nodig hebben, maar ze geven mooie bloemen en scheiden een lekkere geur af.  Ze hangen ook heel mooi. Ik heb er zelf eentje maar die doet het op dit moment niet zo goed, en ik weet nog niet precies waaraan dat ligt. Het is dus ook voor mij een constante leercurve.”

Zijn er andere planten die jij ook moeilijk te onderhouden vindt?

Varens! Daar heb ik echt geen geluk mee. Ze zeggen altijd dat die weinig licht en heel veel water nodig hebben, maar om de een of andere reden verliezen mijn varens altijd blaadjes en zie ik ze stilletjes aan doodgaan. Ik denk dat het eerder te maken heeft met de luchtvochtigheid. Daarmee ben ik aan het experimenteren. Ik heb nu een luchtbevochtiger gekocht, dat werkt behalve voor gezonde lucht ook goed voor kamerplanten. Want de meeste planten die wij als kamerplanten zien, zijn eigenlijk tropische planten die gewend zijn om eerder in vochtige omstandigheden te leven. Dus hoe dichter dat je de natuurlijke omgeving van een plant kan nabootsen in je huis, hoe beter die in leven zullen blijven en zullen groeien.”

Ian geeft nog enkele algemene tips:

  • Ben je op zoek naar een makkelijk te onderhouden plant, dan raad ik de Sanseveria aan. Daar moet je echt heel weinig aan doen, die overleven alles. Het enige dat je daarmee fout kan doen is  de plant te veel water geven. Eigenlijk is het meer dan voldoende om er 1 keer per maand naar te kijken.
  • Kies altijd voor een pot met een gat vanonder zodat het water weg kan. Als dat niet het geval is, zet je eerst je plant in een plastic potje en dan pas in de keramieken pot.
  • Een terracotta pot neemt een deel van het vocht op. Dus planten in een terracotta pot moet je wat vaker water geven dan bij een keramieken of plastic pot.
  • Meng je potgrond met perliet. Dat zijn kleine lichte korreltjes, die kan je gewoon goedkoop in een grote zak kopen in een tuincentrum of AVEVE. Meestal is potgrond veel te zwaar en houdt het te veel vocht vast. Die perliet zorgt ervoor dat de grond luchtig blijft en water makkelijk weg kan.
  • Laat je niet ontmoedigen als je fouten maakt en een plant laat doodgaan. Het is echt een leuke hobby, het is een manier om voor iets anders te zorgen en iets anders te zien groeien. Al is het niet altijd even succesvol, gewoon blijven proberen en dan zal je het na een tijdje wel leren.

Meer tips?
Volg Ian dan op Instagram, via @plant.bxl.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.