Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Het favoriete zomerboek van Norea

door Norea

Tot de film ben ik niet geraakt, maar toen ik over het boek ‘Call me by your name’ hoorde, wist ik het: dit boek ging in mijn koffer! Het boek ging mee op het vliegtuig, lag overal in ons vakantiehuis en mijn jongens namen het regelmatig vast. “Mama waarover gaat het boek eigenlijk en waarom lees jij het?”

Ik vertel hen dat het over 2 jongens gaat die heel erg verliefd worden en dat eerst niet eerlijk durven zeggen tegen elkaar. Dat ze hele avonturen beleven en heel hun leven elkaars grote liefde blijven. Ik vertel hen dat het boek me niet alleen raakt door het verhaal, maar ook door de prachtige zinnen.

Liefde, verliefdheid, 2 jongen op elkaar verliefd … Het trekt meteen hun aandacht. Ze vinden het altijd spannend om over deze onderwerpen vragen te stellen, me te plagen of naar verhalen van anderen te horen.

Mijn oudste vraagt me een zin te lezen die ik echt heel mooi vindt en die over verliefd zijn gaat. Ik kies een moeilijke zin, want soms vind ik het wel eens fijn om hun te laten kauwen op iets dat niet zo licht verteerbaar is.

“Hij was mijn geheime kanaal naar mezelf – als een katalysator die ons laat worden wie we zijn, het vreemde lichaam, de pacemaker, het transplantaat, de programmacorrectie die precies de goede impulsen doorgeeft, de stalen pin die het bot van de soldaat bij elkaar houdt, het hart van die ander dat ons meer onszelf maakt dan we voor de transplantatie waren.”

Over verliefdheid

Hij vraagt me wat verliefd zijn is. Want hij is volgens hem nog nooit verliefd geweest. Vele vragen volgen en we hebben een mooi gesprek. Een gesprek over liefde en verliefd zijn.

Beiden luisteren ze aandachtig. Ze zijn stil voor hun doen. Ik vraag hen nieuwsgierig wat ze ervan vinden. Mijn jongste zegt dat hij er niets van snapt. Hij besluit dat ik wel mooi kan lezen  en vertrekt opnieuw richting zwembad.

’s Avonds in bed komt hij erop terug. Zijn grootste vragen zijn of ik verliefd ben en of ik al vaak verliefd ben geweest en waarom ik dan niet getrouwd ben als ik toch al verliefd ben geweest. Grappig hoe ongelofelijk makkelijk en eenvoudig de dingen in het hoofd van een zesjarige soms kunnen zijn. Hij is verliefd op Elsa en gaat met haar trouwen, besluit hij voor hij gaat slapen.

Mijn oudste zit na het lezen van de zin wat stil op zijn stoel en kijkt me serieus aan. Hij vraagt me wat verliefd zijn is. Want hij is volgens hem nog nooit verliefd geweest. Vele vragen volgen en we hebben een mooi gesprek. Een gesprek over liefde en verliefd zijn en al zoveel meer genuanceerd dan met mijn zesjarige. Zwart en wit en daartussen de vele tinten en vormen van verliefd zijn.

“Jongen, misschien snap je deze zin niet helemaal en misschien ga je ook nooit exact hetzelfde beleven, maar je vindt deze zin mooi omdat er daar ergens iets in verborgen zit dat je raakt en je herkent en ooit maak je zo je eigen zin.”

Bij deze laatste boodschap heeft hij er genoeg van, neemt zijn duikbril en plonst vrolijk in het zwembad.

Ik denk na. Wat als ze ooit tot over hun oren verliefd worden? Wat als ik hun keuze maar niets vind. Doe ik er goed aan om deze gedachten en meningen te delen of maak ik het hun nodeloos moeilijk, daar waar het leven eenvoudig kan zijn.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.