Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Brandweer(vrouw)

door Rani Smismans

 

 

Vandaag heeft de vrouw gelukkig al een hele andere plaats in de maatschappij dan 50 jaar geleden. De genderkloof wordt stilaan gedicht en mannen en vrouwen-rechten worden gelijkgetrokken.

Steeds meer mannen vinden een roeping als verpleger, kapper, danser ... En zo zijn er ook steeds meer vrouwen die zich thuisvoelen in een job zoals bouwvakker, politieagent, brandweer ...

Naar aanleiding van 'dag van de brandweer' op 4 mei, zijn wij Ann De Tré gaan opzoeken, een vrouw die haar weg heeft gevonden in een (tot voor kort) typisch mannenberoep.
We brachten haar een bezoekje in de brandweerkazerne van Halle en zij gaf ons met veel plezier en overtuiging een rondleiding.Foto van Ann de Tré voor de brandweerwagen
 

Nieuwsgierig als we zijn stelden we haar uiteraard ook een paar vragen.

Wat wou je als kind worden?

Als kind was de hulpverleningssector mij vrijwel onbekend. Ik had geen kennissen of familie in de sector. Dus nee, dit was geen kinderdroom.

Ik wou eerder naar de toeristische sector, maar ben uiteindelijk in de bankwereld terecht gekomen. Ik heb dat 15 jaar met veel plezier gedaan, ook al wist ik dat ik niet thuishoorde achter een bureau.

Hoe ben je terecht gekomen bij de brandweer?

Mijn ex-partner is een brandweervrouw. Via haar leerde ik de brandweer kennen. Het was voor mij snel duidelijk dat dat hetgene was dat ik voor de rest van mij leven wou doen.

Waarom is dit je droomjob?
Het is een job die je veel rijker maakt als mens. De dankbaarheid van de mensen. Het is een job waar je echt een verschil kan maken.

Bots je soms op vooroordelen of wordt je anders behandeld omdat je een vrouw bent?

Vooroordelen, dat valt héél goed mee. Er wordt hier van iedereen hetzelfde verwacht, geslacht heeft geen belang.

Hoe komt het volgens jou dat brandweer bekend staat als 'mannenstiel'?

Steeds meer vrouwen zijn actief zijn bij de brandweer, maar procentueel is dat nog héél weinig. Werken bij de brandweer vraagt ook fysiek veel kracht en inspanning, misschien houdt dat sommige vrouwen wat tegen.  De laatste jaren staan er ook vrouwen op de affiches van de aanwervingscampagnes en dat werpt duidelijk zijn vruchten af. Steeds meer vrouwen stellen zich kandidaat.

Heb je een gezin? Zo ja valt het gezinsleven met de onregelmatige uren te combineren?

Ik werk in een 24-uren systeem. Ik weet in principe wanneer ik van wacht ben tot het einde van mijn carrière, dus 'onregelmatig' is dat niet echt. Er komen natuurlijk ook veel opleidingen bij, maar ook dat weten we ruim op voorhand. Voor vrijwilligers is dat een ander verhaal natuurlijk!

Mis je soms andere vrouwen op de werkvloer?

Van mij mogen hier gerust wat vrouwelijke collega's bijkomen. Ze zijn welkom, dus het is aan hen om zich kandidaat te stellen!

Wil je een leuke anekdote met ons delen? Een pakkend of grappig verhaal, iets wat je altijd zal bijblijven...

Spijtig genoeg zijn de meeste van onze verhalen niet echt leuk of grappig. Interventies met kinderen zijn altijd de meest aangrijpende.

Heb je nog tips aan andere vrouwen/jonge meisjes die er van dromen brandweervrouw te worden?

Go for it!

Goed gezegd! Wij wensen Ann en alle andere dappere dames alvast nog heel veel succes!

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.