Damn Honey: over alle shit waar je als vrouw mee moet dealen

door Sara Van den Broeck

Damn Honey was eerst een boek en nadien een podcast. Ondertussen is het uitgegroeid tot een feministisch platform en kwam er ook een Intagramaccount en een tweede boek. De mensen hierachter zijn Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen. Twee Nederlandse vrouwen met het hart op de tong.

Marie Lotte: “Er is veel gebeurd de voorbije jaren. Toen we ons eerste boek ‘Damn Honey’ schreven, wisten we eigenlijk niets. We schreven het als reactie op het boek van een Nederlandse vlogger waar allerlei seksistische boodschappen in stonden (‘Sexy, but tired. But sexy’). Uit frustratie zijn we in onze pen gekropen en hebben we een tegengeluid laten horen. We kregen veel enthousiaste reacties en vanaf dan is de bal aan het rollen gegaan. We wouden ook mensen met andere ervaringen en perspectieven aan het woord laten, daarom zijn we een podcast begonnen. We gaan in gesprek met hen en leren bij op basis van hun verhalen. Ons hele wereldbeeld is sindsdien veranderd. We kijken breder naar maatschappelijke problemen dan enkel vanuit onze eigen ervaring. Zo is ook ons tweede boek ‘Heb je nou al een vriend? 50 reacties op vragen waar je als vrxuw* mee moet dealen’ ontstaan. Samen met de mensen die we spraken kwamen we tot 50 opmerkingen waar je als vrouw mee te maken kan krijgen.”

Aan welke uitspraak hebben jullie zelf de grootste hekel?

Marie Lotte: “Als ik sta te zoenen met mijn vriendin, krijg ik heel vaak de vraag ‘Mag ik meedoen?’ Dat irriteert mij enorm. Ik vind het vermoeiend hoe vreemde mannen mijn relatie seksualiseren. Ik heb daar dan ook met veel enthousiasme over geschreven.”

Nydia: “Alle opmerkingen over hoe je eruit moet zien als vrouw hebben veel invloed op me gehad. Dat heeft me lang tegengehouden om gewoon ontspannen te leven. Terwijl er zoveel belangrijkere dingen zijn. Ik weet dat ik dat moet loslaten, maar soms heb ik nog steeds het idee dat ik aan bepaalde zaken moet voldoen.”

Waren er opmerkingen waar jullie moeilijk een reactie op konden bedenken?

Nydia: “Net omdat we zoveel verschillende perspectieven hebben opgenomen in het boek, was dat geen probleem. Mensen van kleur of mensen in een rolstoel vertelden zaken waar we zelf nog niet bij stil hadden gestaan. Dat is mee onderdeel geworden van onze ideeën over de wereld. Wanneer we een evenement organiseren, zijn we ons er bijvoorbeeld heel bewust van dat veel gebouwen niet rolstoeltoegankelijk zijn.”

Ondertussen zijn er twee boeken, maar de podcast zit al aan aflevering 33. Welke aflevering heeft tot nu toe het meest teweeg gebracht?

Marie Lotte: “De aflevering over fast fashion. We wisten dat het niet goed gesteld is in de mode industrie. Maar de journalist die we spraken, heeft ons echt de ogen geopend. We kunnen niet langer shoppen zonder nadenken. Naar aanleiding van die aflevering hebben we een grote kledingruil georganiseerd. We willen mensen stimuleren om te ruilen of bewust te kopen in plaats van op een shopping spree te gaan.”

Komen er in de toekomst nog nieuwe evenementen?

Nydia: “We vinden het fijn om onze luisteraars op verschillende manieren te ontmoeten. De kledingruil gaan we niet meteen opnieuw organiseren. Want dat zou betekenen dat we ervan uitgaan dat je elke maand iets in je kleerkast hebt om te ruilen. Dat gaat net in tegen het idee van weinig kopen. Maar we plannen wel een evenement rond ongesteldheid. Over dat thema hebben we het boek ‘Period power’ vertaald.”

Marie Lotte: “Het is tijd om dat onderwerp open te breken. Er wordt nog steeds vol schaamte over menstruatie gepraat terwijl dat nergens voor nodig is.”

Als jullie luidop mogen dromen, welke gast zouden jullie graag in de podcast ontvangen?

Nydia: “Esther Perel. Zij heeft zelf een heel populaire podcast waarbij ze luisteraars laat meeluisteren naar haar sessies relatietherapie. Ze komt binnenkort naar Nederland en we proberen haar te strikken. We willen heel graag een Nederlandstalige podcast blijven maken. Een gast die enkel Engels spreekt, zullen we niet zo snel uitnodigen. We vinden het belangrijk om toegankelijk te blijven voor iedereen. Esther Perel is met haar Belgische roots dus een ideale gast.”

Welke feministische boeken raden jullie aan aan wie de smaak te pakken heeft na het lezen van ‘Heb je nou al een vriend’?

Marie Lotte: “Wij zijn zelf heel erg fan van Onzichtbare vrouwen’ en ‘Fonkelend van woede’. Je leest in beide boeken duidelijk wat er mis is en ze bevatten een enorme lijst aan bronnen en wetenschappelijke artikels. Na het lezen van deze boeken ben je klaar om te reageren op lastige vragen.”

Wil je meer weten over Damn Honey?
Surf naar de website, beluister de podcast of volg hen op Instagram.

* Nee, dit is geen typfout. Damn Honey staat voor inclusiviteit. En dat tonen ze onder andere door de o in het woord vrouw te veranderen in een x.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.