Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Slaapt ze al door?

door Kathleen Leemans

Ik ben een goede slaper. Altijd al geweest. Ik ben ook een ‘veelslaper’. Ik kan wel wat uurtjes verdragen op een nacht. Ik ga slapen, slaap en word de volgende ochtend weer wakker. In ideale omstandigheden toch. Tel daar nu 2 kinderen bij en de omstandigheden worden toch al iets ingewikkelder.

Mijn oudste dochter van 7 is een goede slaper. Altijd al geweest. Sliep door op haar 12 weken, had soms wel nachtelijke fases maar die gingen altijd snel voorbij. Ze gaat slapen, slaapt, en wordt pas de volgende ochtend weer wakker. We hebben er geen last mee, zoals ze zeggen.

Mijn jongste dochter van bijna 3 is geen goede slaper. Dat heeft ze zeker van haar papa. Als baby sliep ze eigenlijk best goed, voor een baby toch. Helaas werd de baby een peuter en werden de nachten er niet bepaald beter op. Kort samengevat wordt ze nu nog altijd 1 à 2 keer per nacht wakker, en dat zijn de goede nachten. Er zijn fases geweest dat we gemiddeld 3 à uur per nacht sliepen, en dat weken na elkaar. Het was geen pretje maar we leven nog.

“Slaapt ze nu nog niet door?” Nee dus. Dat heeft ze nog maar een handvol keren gedaan in haar hele leven. We hebben er last mee, zoals ze zeggen. Maar om eerlijk te zijn, als ik nu 1 keer opsta ’s nachts, merk ik daar nog maar weinig van. Al kijk ik uit naar een periode dat ik weer gewoon mag slapen in mijn eigen ritme.

Voor nu laat ik mijn meisje gewoon slapen in haar eigen ritme. Als dat ritme vraagt voor een flesje melk, dan ben ik er als mama om daarvoor te zorgen. Als dat ritme zorgt voor enge dromen, dan ben ik er als mama om die te verjagen. Als dat ritme zorgt voor extra momenten om mama te knuffelen, dan ben ik er om dat te doen.

Elk kind is anders, elk ritme is anders, elke situatie is anders. Ik ken geen enkele 16-jarige die ’s nachts nog om een knuffel vraagt bij zijn mama, ik heb alleszins goede vooruitzichten! Dus nee, ze slaapt nog niet door. En mama ook niet, maar dat is meer dan ok.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.