Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Boekrecensie - Drie vrouwen

door Karla

Lisa Taddeo schreef dit boek nadat ze gedurende 8 jaar het seksleven en de lustgevoelens van 3 gewone vrouwen volgde. In de VS werd het boek werd al een hype voor het in de winkel lag en het verkoopt er dan ook als zoete broodjes. Voor ons, Europese vrouwen, is het boek minder vernieuwend, misschien zijn we gewoon een beetje minder preuts.

3 vrouwen, 3 verhalen. Het boek loodst je door het leven van de 3 vrouwen. Beurt om beurt leer je de gezinnen waarin ze opgroeiden kennen en neemt Taddeo je mee in hun levensverhaal. Maggie werd na haar ontmaagding het onderwerp van roddel op haar school. De leraar die ze in vertrouwen nam, misbruikte haar. De knappe Sloane werd betast door haar oudere broer en Lina was ooit het slachtoffer van een groepsverkrachting.

Eindelijk volwassen dient Maggie klacht in tegen haar leraar, beleeft Sloane wilde triootjes met haar (dominante) man en heeft Lina een buitenechtelijke affaire met haar jeugdliefje die haar ooit, samen met zijn vrienden verkrachtte. Alle 3 gaan ze gebukt onder schuldgevoelens en schaamte.

Hoewel 2 van de 3 vrouwen uitvoerig beschrijven hoe hard ze klaarkomen, is het geen relaas van vrijgevochten vrouwen. De meningen van de buurvrouw en meneer pastoor blijken nog steeds zeer prominent aanwezig.

Ligt het aan de vertaling of is Taddeo zelf verantwoordelijk voor de gekke metaforen in het boek? Met zinnen  als ‘de vrouwen zitten voorover geheld als soepterrines tijdens een aardbeving’ probeert de schrijfster literaire kunstjes uit die niet altijd even geslaagd zijn. Hier en daar is de schrijfster ook bijzonder seksistisch en gaat ze nogal kort door de bocht met het toekennen van algemene karaktertrekken aan de verschillende genders. Alle mannen zijn egoïstischer, geen enkele vrouw kan liefde en seks scheiden …

Het leven van de 3 vrouwen wordt op een boeiende manier geportretteerd. Spijtig genoeg worden de hoge verwachtingen die Lisa Taddeo zelf schept in de inleiding, niet ingelost. Sla de inleiding dus over en lees het boek als een stationsroman. Zo wordt het toch nog goede vakantielectuur.

Drie vrouwen

 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.