Duurzaam koken

door Katrien Sergeant

Jaarlijks gooien we per Vlaming zo’n 300 kilo bruikbare voeding bij het afval. Nochtans is er veel meer eetbaar dan we denken. Hoe spring je creatief om met (groente)afval?

Algemene tips

Plaats een plastic zak in de vriezer en verzamel hierin je groenteafval. Denk aan het uiteinde van wortel, prei, lente-uitjes, aubergine of courgette. Gebruik ook bladeren van bloemkool, stukjes selder of de schillen van wortelen of asperges. Al deze groenten zijn perfect om een bouillon mee te maken als basis voor soepen. Zorg dat alles gewassen is, gooi in een kookpot, vul aan met water en kook het geheel 1 uur Je kan verse kruiden en look toevoegen als extra smaakmakers. Na het koken, zeef je de bouillon en gooi je de groenten weg, ze hebben nu alle voedingsstoffen afgegeven.

Bloemkool en broccoli lenen zich integraal voor soep. Je hoeft van deze groenten (bijna) niets weg te gooien. Spoel schoon, snijd fijn en gebruik zowel de roosjes, de bladeren als de steel (verwijder hier wel de taaie onderkant en schil de steel) voor je (room)soep.

Het loof van radijzen, rapen, rode biet, jonge wortelen, rammenas, koolrabi en venkel is perfect eetbaar. Gebruik het in soepen, in stamppot of als basis voor zelfgemaakte pesto.

Rijp fruit leent zich ideaal om smoothies of milkshakes mee te maken. Van heel rijpe bessen of appels maak je crumble.

Oud brood? Dit kan je gebruiken om wentelteefjes of broodpudding mee te maken. Of maak er zelf chapelure mee. Tevens ideaal als basis voor onderstaande broodsalade.

Oude koekjes vormen samen met wat boter een ideale taartbodem.

Een koelkast vol restjes? Maak quiche, er zijn oneindig veel mogelijkheden om te combineren.
 

Recepten

Pilav met loof allerhande

Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

  • 200 g witte basmatirijst, die je meteen laat weken in een kom lauw water
  • 400 ml kokend hete bouillon
  • 75 g boter
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 400 g loof van groenten, gewassen en in lintjes gesneden (ik gebruikte voor ongeveer de helft venkelgroen en voor de helft bietenbladeren en fijngehakte bietensteeltjes, en dan nog wat koolrabibladeren en fijngehakte koolrabisteeltjes)
  • zout en peper
  • 75 g pistachenoten, grof gehakt (alternatief: amandelen)
  • 15 g fijngehakte muntblaadjes
  • 15 g peterselieblaadjes, fijngehakt
  • 15 g gehakte dille

1. Smelt de helft van de boter in een grote gietijzeren kookpot die je goed kunt afdekken. Fruit de ui zacht, in zo’n 10 minuten. Als je ook steeltjes van groenten gebruikt, zorg dan dat die heel fijn gehakt zijn en roer ze door de ui. Laat alles nog eens 10 minuten garen. Draai daarna het vuur open, voeg de blaadjes toe – eerst de stevigste en pas op het eind de anderen – en blijf roeren tot alle blaadjes geslonken zijn en het vrijgekomen vocht is verdampt.
2. Giet de rijst af in een zeef en spoel hem nog even. Voeg hem toe aan de groenten, strooi er wat peper op en giet er de hete bouillon op. Breng alles aan de kook, roer het nog een keer door, dek daarna de pan goed af en zet hem voor 12 minuten op een heel laag vuur.
3 Smelt de resterende boter in een klein pannetje en bak de nootjes al roerend tot ze beginnen te bruinen.
4. Doe de noten en de kruiden bij de rijst (die intussen 12 minuten geprutteld heeft), zonder te roeren. Dek de pot weer af. Haal hem na 5 minuten van het vuur. Schep met een vork alles om. Leg een schone vaatdoek op de pot en leg daar het deksel op. Laat de pilav minstens 20 minuten zo staan.

Bron: https://jongesla.com

Pesto van raapstelen

  • 30 g pijnboompitten of walnoten
  • 200 g raapstelen* (andere smakelijke bladgroenten als zevenblad rucola of uiteraard basilicum kunnen ook)
  • theelepel witte wijnazijn
  • teen knoflook
  • mespunt zout
  • scheut olijfolie
  • handvol Pecorino, Parmezaanse of oude kaas

Rooster de pijnboompitten of walnoten tot ze geuren en licht verkleuren.

Maal ze met de raapstelen, knoflook, zout, witte wijnazijn in een foodprocessor. Vijzelen kan natuurlijk ook.

Voeg een scheut olie toe, plus een handvol van de kaas. Roer beetje bij beetje meer olijfolie erdoor tot je een smeuïge massa hebt.

Bron: www.biobudget.nl

Wat zijn raapstelen? Eigenlijk zijn raapstelen de jonge plantjes van meirapen/koolrapen/Chinese kool. Doordat je ze dicht op elkaar zaait ontwikkelen ze geen knollen maar oogst je de jonge groene blaadjes.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.