Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Huis kopen? Net even anders dan een broek uitkiezen

door Karla

Vlamingen hebben een baksteen in hun maag. De cijfers liegen er niet om, 72% van de huishoudens zijn eigenaar van de woning waarin ze leven. Hoewel er een groot verschil is tussen de verschillende inkomenscategorieën. 9 op de 10 van de 20% rijkste Belgen zijn eigenaar van hun woning. Maar ook in de groep met de laagste inkomens zijn nog steeds de helft van de huishoudens in het bezit van de eigendomsakte van hun woning of appartement.

Toch gaat de zoektocht naar de juiste woonplek niet altijd van een leien dakje. Hoge prijzen, concurrentie en nieuwe verkoopsmanieren steken soms een stok in de wielen. Bijna alle geïnterviewden hebben wel eens een traantje gelaten tijdens de zoektocht. We vroegen twee collega’s hun ervaringen te delen en zochten daarna ook een notaris op om nuttige tips te verzamelen.

Ann: Zonder hulp van onze ouders was het een ander verhaal geweest!

Ann (25) en Levi (26) wonen 2 jaar samen in een appartement in Mechelen. De centrale ligging van de Dijlestad en het comfort van in een stad te wonen, wilden ze niet opgeven. Het was niet gemakkelijk om iets te vinden binnen hun budget op de ligging van hun wensen omdat hun criteria populair zijn bij veel jonge mensen. Maar het is hen gelukt. Ze vonden een huis met tuin, binnen hun budget en in de herfst van 2020 kon het jonge koppel hun nieuwe woning betrekken.

Anne en Levi vonden een instapklare woning maar tijdens hun zoektocht gingen ze ook kijken naar huizen waar nog wel wat werk aan was. De verkopers gingen soms wel licht over de noodzakelijke werken en zinnen als ‘Je kan er gewoon nog een verdieping opzetten.’ waren niet echt geruststellend voor dit jonge koppel. “We zijn blij dat we dit huis vonden en geen echte verbouwingen moeten doen. Altijd overal in de rommel zitten en alle zorgen die verbouwingen met zich meebrengen, daar zat ik niet echt op te wachten”, vertelt Ann. 

Dat ze het huis überhaupt dat van hen mogen noemen, is puur geluk. Met 3 geïnteresseerde kopers die allemaal hetzelfde bod uitbrachten, kozen de verkopers Ann en Levi uit. “Had dit huis via een makelaar te koop gestaan, dan hadden we waarschijnlijk tegen elkaar moeten opbieden. Ons bod was meteen ook ons maximum budget dus ruimte om meer te bieden was er voor ons niet.”

Doordat Ann en Levi snel doorhadden dat er meer en meer mensen niet meer verkopen via een makelaar, zochten ze vooral via de grote immobiliën apps. Daarnaast gingen ze ook wandelen in hun favoriete wijken en als er ergens iets te koop stond, belden ze meteen. Dat was ook nodig want ook in Mechelen gaat het soms snel.

“Omdat mijn papa aannemer is, wilden we graag dat hij mee ging kijken naar potentiële kanshebbers. Maar nadat we een keer telefoon kregen van een verkoper dat het huis verkocht was terwijl mijn vader hier net was aangekomen, zijn we daarmee gestopt. Hij moet helemaal uit Limburg komen, dus dat ging niet meer,” zegt Ann.

Ann en Levi begonnen geïnformeerd aan hun zoektocht. “Wij hadden een videocall met een medewerker van Immotheker Finotheker en dat heeft ons echt geholpen. Ik had geen flauw idee hoe leningen werken, wat registratiekosten waren of wat die rentevoet betekende. Er is ook een verschil tussen een lening voor een woning en een lening voor renovatiewerken en dat hebben ze ons toen erg goed uitgelegd. Ik ben echt blij dat we dat deden.”

De medewerker berekende ook hoeveel Ann en Levi konden lenen. Na hun aankoop zijn ze wel bij verschillende banken langsgegaan. “We dachten dat het beter was om het zo te doen zodat we de banken misschien tegen elkaar konden uitspelen. Uiteindelijk hebben we onze bank ingeruild voor een andere omdat de voorwaarden daar de beste waren”,  gaat Ann verder. De rompslomp namen ze er graag  bij.

Het jonge koppel kocht hun huis in het coronatijdperk waardoor hun eerste contacten met de notaris niet zo vlot verliepen. Zij wisten niet wat van hen verwacht werd en de notaris wist niet dat zij niet goed op de hoogte waren van de te volgen procedures. Dat zorgde hier en daar voor misverstanden en ergernissen aan beide kanten. Pas nadat ze elkaar echt ontmoeten kwam de uitwisseling van informatie echt op gang. “Toen hebben we wel echt een goede uitleg gekregen hoor, daarna wisten we wel wat we nog moesten doen en waar we ons aan konden verwachten”, zegt Ann.

“Al bij al viel onze zoektocht goed mee. We hebben slechts een stuk of 6 huizen gezien en dankzij de hulp van onze ouders hebben we binnen ons budget toch een mooie stek gevonden”, besluit Ann.

Tip van Ann: Informeer voor je begint te zoeken goed wat je kan lenen, dat bespaart je veel frustraties over onbetaalbare huizen. En durf vragen te stellen aan bankmedewerkers of de notaris zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Karla: een nieuwe levensfase: het ideale moment voor een nieuwe woning in een nieuwe stad

Karla (54) zocht een nieuwe woning nadat haar kinderen het huis verlieten. Al jaren droomde ze ervan naar Brussel te verhuizen en nu leek haar het ideale moment. In eerste instantie zocht ze enkel binnen de vijfhoek, het echte centrum dus. De prijzen en de snelheid waaraan de appartementen verkocht werden in het historische centrum deden haar al gauw het zoekgebied uitbreiden.

 “In eerste instantie keek ik alleen maar naar appartementen in het centrum. Hoewel ik soms echt leuke, betaalbare woningen vond, deed snelheid me vaak de das om. Je gaat een appartement bezoeken, rijdt naar huis, onderweg overdenk je wat je net zag, eenmaal thuis bel je met een bod. Te laat, ondertussen verkocht. Dat gebeurde niet 1 of 2 keer maar verschillende keren, telkens een teleurstelling.”, vertelt Karla.

Maar niet alleen de snelheid was een probleem. Ook het steeds meer aan populariteit winnende systeem van bieden onder gesloten omslag, maakte een definitieve koop moeilijk.  Met dit systeem verkoopt de eigenaar niet via een makelaar. “Fantastisch, dacht ik, geen extra percenten voor een makelaar, dat kan alleen in mijn voordeel spelen.” Niets bleek minder waar. De verkoper organiseert 1 of 2 kijkdagen waarna alle geïnteresseerden één bod mogen uitbrengen. Als je overboden wordt, ben je de pineut. “De verkoper mag je niet laten opbieden want dan zou hij of zij een soort openbare verkoop organiseren wat verboden is”, gaat Karla verder. “Je hebt dus geen kans om je bod te verhogen en moet ineens tot het uiterste gaan. Ik heb geweend toen ik zo naast mijn droomappartement greep.”

“Uiteindelijk heb ik een fantastische stek gevonden, net over het kanaal in Laken. 10 minuten fietsen en ik sta in het centrum. Hier heb voor dezelfde prijs van een klein appartementje in het centrum een ruime woonruimte met kelder, fietsenberging én een autostaanplaats. Met Thurn & Taxis om de hoek is dit een wijk met veel nieuwe initiatieven waar ik me al snel thuis voelde.”

Tip van Karla: Download de apps van de grote immo-zoekmachines op je gsm. Eens je al je zoekcriteria hebt ingegeven en het bestaande aanbod kent, hoef je daarna enkel de nieuwe advertenties te bekijken zonder telkens door het hele aanbod te moeten scrollen. Je kan ook de nieuwe aanbiedingen dagelijks per mail ontvangen. Gemakkelijk en snel.

Tips van de notaris

Tip 1. Laat je begeleiden door iemand met technische kennis om de gebeurde renovaties te beoordelen of de nog uit te voeren renovaties in te schatten.

Tip 2. Koop onder de opschortende voorwaarde dat je een krediet kan bekomen. Zo ben je zeker dat er geen kosten zijn als de bank je toch geen lening geeft.

Tip 3. Teken geen contract dat niet door de notaris is nagezien. Elke partij kan een eigen notaris kiezen zonder dat dit de kosten verhoogt.

Tip 4. Laat meerdere banken een offerte maken. Hou daarbij rekening met minder opvallende kosten zoals premies van verzekeringen. Het is ook goedkoper als je bank bereid is om slechts voor een deel van uw lening een hypotheek te nemen en voor het andere deel een hypotheekbelofte (hypothecair mandaat). Vraag je bank om meer uitleg.

Tip 5. Huis gevonden? Neem direct een notaris onder de arm. Hij zal kosteloos antwoorden op jouw vragen zodat je goed weet waar je voor staat en wat van jou verwacht wordt. Laat een prognose maken van alle kosten en van alle mogelijke verminderingen van registratierechten.

Tip 6. Koop een huis waarin je je goed voelt en be happy!

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.