Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Het eerste badje

door Spriem

Er komt nogal wat op je af, die eerste weken na de geboorte van je kindje. Vooral als mama moet je heel veel: borstvoeding, eerste luiertjes, verzorging, leren troosten … Maar weet je? Niet alles moet per se meteen, maar wel pas als je daar echt klaar voor bent.

"Als je dat badje niet meteen ziet zitten, dan doe ik dat wel even hoor. Je zal wel voelen wanneer je daar echt klaar voor bent.” Woorden van mijn kraamverzorgster (beste uitvinding ooit) de eerste weken na de geboorte van mijn dochtertje. Wat deed het deugd om die te horen. Er moet al zoveel, die eerste dagen en ik was opgelucht om te horen dat het oké is om dat badje even uit handen te geven. Om even een momentje voor mezelf te hebben terwijl de kraamverzorgster dat badje gaf. Om te horen dat het normaal was dat ik dat niet zag zitten. Om te horen dat ik mij daar bovendien niet schuldig over moest voelen.

Nee, ik was niet klaar voor dat eerste badje. Niet in het ziekenhuis en ook nog niet de eerste dagen thuis. Gelukkig had ik mensen om me daarbij te helpen en kon ik dus met een gerust geweten even iets anders doen.

Onzeker

Hoewel dat eerste badje voor veel mama’s een momentje is om naar uit te kijken, om intens van te genieten met een pasgeboren kindje, vond ik het vooral heel eng en voelde ik me er heel onzeker over. Ik was bang om mijn meisje pijn te doen. Bang dat het water te warm of te kou zou zijn, dat ik haar verkeerd zou vasthouden enzovoort.

Dus nee, ik was niet klaar voor dat eerste badje. Niet in het ziekenhuis en ook nog niet de eerste dagen thuis. Gelukkig had ik mensen om me daarbij te helpen en kon ik dus met een gerust geweten even iets anders doen, of toekijken terwijl mijn dochtertje genoot van haar verzorging.

En ja hoor, op een dag voelde ik het. Mijn vriend was gaan werken toen mijn dochtertje en ikzelf vrolijk wakker werden na een goeie nacht. Dit zou het moment worden waarop ik haar voor het eerst helemaal alleen een badje zou geven. De badkamer stond nadien volledig onder water en er lagen overal handdoeken, washandjes en tetradoeken op de grond, maar ik was zo trots. En ik had er zo van genoten, samen met mijn meisje.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.