Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Vier de vriendschap

door Tia Sowie

“Hoi Daphné, zou je iets willen schrijven over Galentine’s Day?”

Ik lees verwonderd mijn e-mail: hier heb ik nog nooit van gehoord. Mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld en na een paar kliks op Google ben ik weer wat wijzer.

Galentine’s Day wordt gevierd op 13 februari, een dag voor Valentijn. Het werd in 2010 bedacht door het fictieve personage Leslie Knope, bekend van de televisieserie Parks and Recreation. Leslie besloot een nepfeestdag in het leven te roepen waarin de vriendschap tussen vrouwen centraal staat. Ze organiseerde een wafelbrunch en ‘Ladies celebrating ladies’, werd hun leuze. Mannen en kinderen werden voor één keer niet toegelaten.

Wat begon als een grap werd snel door vrouwelijke kijkers overgenomen: Galentine’s Day was geboren. Zoals het wel vaker gebeurt, groeide dit eerst uit tot een succes in de Verenigde Staten en waaide het vervolgens over naar het Europese vasteland.

Hoewel dit de zoveelste commerciële feestdag lijkt, spreekt het idee me wel aan. Want na een jaar, waarin menselijk contact vervaagd lijkt, snak ik naar een feelgood momentje met vriendinnen. Gewoon eens samen zijn, lachen en knuffelen.

Ik droom stiekem over pyjamafeestjes, cocktailworkshops of een avondje gaan stappen. Wat zou het fijn zijn om een keer ongegeneerd te huilen tijdens een romantische film, om de slappe lach te krijgen over iets denkbeeldigs dat enkel wij, dames, kunnen verzinnen.

Ik mis het gezellig gekeuvel op een terrasje, nippend aan een frisse rosé. Ik verlang naar een uitgebreide bespreking van elkaars liefdesleven, met al zijn hoogtes en laagtes. Maar vooral: ik mis het samenzijn.

De tijden zijn echter wat ze zijn. Het coronavirus houdt ons in bedwang en tolereert geen menselijke interactie. Mijn dagen besteed ik aan mijn gezin, het werk en het huishouden. Net als alle anderen neem ik afstand en probeer ik het hoofd recht te houden.

Maar af en toe denk ik ook aan de poëtische woorden: ‘Friendship isn’t a big thing, it’s a million little things.’  Vriendschap heeft geen feestdag nodig. Echte vriendschap moeten we elke dag vieren. Ook in deze tijden!

Reageer

Denise Van Eetveldt
Yep wij alleenstaande vrouwen kunnen ook dit vieren, niet alleen als koppel, moet ook voor anderen kunnen !
14/02/2021 - 11:39

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.