Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Geef jij vanaf nu een stukje aandacht cadeau?

door Lien Dejaeger

December is de maand bij uitstek waar zowel klein en groot vol verlangen uitkijken naar de leukste en mooiste cadeautjes.  Eerlijk?  Wij ook…
Iedereen verdient het om eens verwend te worden met een fijn geschenk of feestje, hoewel een klein stemmetje ons vertelt dat het eigenlijk daar niet om draait.  Liefde en waardering kan helemaal niet gemeten of uitgedrukt worden in materiële zaken.  Toch willen we het grootste, mooiste, leukste, duurste,… cadeau kopen voor onze (mete)kinderen, vrienden, ouders,…   De zoektocht naar dit perfecte geschenk, binnen ons budget – het prijskaartje mag niet te hoog, maar zeker ook niet te laag zijn -  zorgt voor stress.  “Zal het goed genoeg zijn?”

Kan het dan anders?  Jazeker!
Waarom zetten we met z’n allen niet een andere bril op?  We laten het gevoel van schaamte los wanneer we ergens met lege handen aankomen of we plezieren onze geliefden met een zelfgemaakt cadeau.  In een zelfgemaakt cadeau kruipt immers heel veel tijd en liefde.  En net dat, is onbetaalbaar!  Bovendien anticiperen we hiermee op de wegwerpmaatschappij: de veelal goedbedoelde rommel is dan toch net niet wat we eigenlijk wilden en belandt op de afvalberg of wordt vakkundig doorgeschoven. 
Win-win dus voor iedereen!

Cadeautips:

  • Gepersonaliseerde fotogeschenkjes, zoals een koekjesdoos met jullie foto, gevuld met zelfgebakken lekkers of fotomagneetjes.
  • Je geeft iets wat de ander graag eet of drinkt of omgekeerd, iets waar je zelf verlekkerd op bent en graag wil delen.  Doe bijvoorbeeld het recept van je wafeltjes, waar iedereen z’n duimen bij aflikt, uit de doeken.  Je kan ook denken aan iets wat je zelf maakte of kweekte zoals bv. Zelfgebakken taart of verse groenten uit de moestuin.  Evengoed kunnen stekjes of zaad van bloemen of planten een leuk geschenk zijn. 
  • Geef een beleving cadeau in de vorm van een bon.
  • Kies iets wat jullie samen kunnen doen zoals een workshop, bezoek aan de welness of bioscoop, … of iets wat je zelf aanbiedt zoals een etentje bij je thuis, een opknapbeurt van de tuin, een oppasbeurt,…
  • Ga voor tweedehands.  Die vaas waar jij al lang op bent uitgekeken maar die je zus zo geweldig vindt?  Voila, kerstcadeau gevonden.  Of ga eens langs de Kringloopwinkel.  Je vindt daar een schat aan leuke spullen.
    Pimp je geschenkje met een zelfgemaakt labeltje of maak gebruik van de unieke VIVA-SVV labels.

Vul gerust het lijstje aan, de mogelijkheden zijn eindeloos.
 
De eindejaarsperiode overleven we wel, maar wat dan met Sinterklaas?
Wist je dat de Sint kinderen ook kan plezieren met cadeaus die geen speelgoed zijn, want overdaad schaadt?  Inderdaad.  Te veel speelgoed aanbieden zorgt voor minder speelplezier en beperkt de creativiteit.  Prikkel je kinderen door ze uit te dagen, dingen te laten beleven en door hen mee te nemen op avontuur,…
Welke belevingen kan de Sint brengen?  Een abonnement op een dierentuin of pretpark? Een ticketje voor een namiddag theater, film of bezoek aan een expo zoals bv. de Spiekpietjes?

Als de Sint toch graag iets fysiek, tastbaar schenkt, kan hij misschien denken aan ‘werktuigen’. Een eigen kookset komt goed van pas om als souschef aan de slag te gaan in de keuken, tuingereedschap kan er voor zorgen dat bloemen en groenten samen gezaaid kunnen worden.  Of wie het rustiger aan wil doen, een luister- of liedjesboek, om gezellig samen in de zetel naar te luisteren of te zingen?

Kunnen we dit verhaal dan ook doortrekken naar verjaardagen, inclusief de feestjes?  Zeker en vast! Waarom knutsel je geen cadeaubon in elkaar die goed is voor een overnachting met pyjamafuif?    Of bezorg een ‘samen te spelen’ doosje boordevol kaartjes met opdrachten, spelletjes, …die jullie samen doen?  “Quality time” is en blijft een van de belangrijkste dingen, voor jong en oud.

Vanaf nu schieten we niet meer in een stresskramp om haastig op zoek te gaan naar het perfecte cadeau, zeker niet wanneer de persoon in kwestie ‘al alles heeft’.  Omgekeerd ook, geen enthousiaste of dankbare reactie bij het zoveelste paar ovenwanten dat je cadeau krijgt.
Experimenteer er op los met bovenstaande tips.  De eerste keren zal het misschien wat onwennig aanvoelen, maar je zal zien, na verloop van tijd zal je omgeving je voorbeeld volgen en beleef jij een stressvrije maand december!

Wil je je zelfgemaakte, tweedehands, … geschenken pimpen met onze leuke cadeaulabels met #metliefdegegeven, #genietervan of #kleingelukje?  Vraag ze gratis aan via viva.wvl@viva-svv.be

We organiseren ook i.s.m. orthopedagoge Nele De Ganseman een gratis webinar  op donderdag 3 december om 19u30.  Nele licht toe hoe je voor jezelf de lat niet te hoog legt in de zoektocht naar het ultieme cadeau.  Je krijgt concrete tips om elkaars talenten meer in de verf te zetten en het creëren van extra verbondenheid.
Inschrijven kan via deze link: https://viva-svv.webinargeek.com/aandacht-als-cadeau

 

 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.