Coronaproof groepswerking (2) - buurtgerichte activiteiten

door VIVA-SVV

We zijn al enkele maanden ver in de COVID-19-crisis. Hoewel we het niet gemakkelijk hebben met de steeds veranderende omstandigheden en maatregelen, schept deze bijzondere situatie ook kansen. We willen onze vrijwilligers inspireren en warm maken om ook tijdens deze periode actief te blijven in hun VIVA-SVV-groepen en hun buurten. Daarom hebben we een leidraad voor een corona-proof vrijwilligerswerking gemaakt. VIVA-SVV-vrijwilligers kunnen deze leidraad opvragen bij het regionale contactpunt. Maar sharing is caring, dus komt de informatie ook integraal op onze website, in een reeks van 3 artikels.

Hieronder geven we een overzicht van buurtgerichte activiteiten die vrijwilligers samen met hun groep, maar tegelijk toch elk vanuit hun eigen ‘kot’ kunnen organiseren. Door samen te werken van op afstand, kunnen vrijwilligers weer dicht bij elkaar én bij de mensen in hun buurt komen.  

Samen maken we er het beste van!

Activiteiten op afstand en toch dichtbij

We mogen misschien nog een tijdje niet fysiek dicht bij elkaar komen, maar dat betekent niet dat je niet nabij kunt proberen te zijn. Hieronder geven we enkele concrete ideeën om van op afstand toch verbinding tussen de mensen in je straat, wijk of buurt te maken, te onderhouden of zelfs te versterken.

Spreek goed af met je VIVA-SVV-groep welke actie(s) je kiest. Als iedereen op ongeveer hetzelfde moment, dezelfde actie uitvoert, vergroot je de zichtbaarheid en impact ervan. Vergeet niet de naam van jullie groep en van VIVA-SVV te vermelden op de briefjes, flyers, posters of ander beeldmateriaal dat je gebruikt. En heb je leuke video’s en foto’s van je acties gemaakt? Stuur ze dan zeker door naar de VIVA-SVV-medewerkers!

 • Kerstkaarten borduren. Zoals elk jaar organiseert VIVA-SVV een actie in het kader van De Warmste Week. Dit jaar kun je meehelpen aan het afwerken van onze hippe kerstkaarten. Dat doe je door ze te borduren. Vraag meer info aan de VIVA-SVV-medewerkers van je regio!
 • Start to walk / run / cycle. Bewegen is belangrijk voor je immuunsysteem. Dus dit is hét moment om te beginnen wandelen, joggen of fietsen in kleine groepjes. Volg nauwgezet de meest recente regels van de overheid (afstand, aantal deelnemers …) en blijf steeds in je kleine groepje met dezelfde mensen. Meer actievelingen? Door een groepschat te maken op Facebook of Whatsapp kan je in contact blijven met de andere wandel-, loop- of fietsgroepjes en elkaar aanmoedigen.
 • Raamtekeningen en raampoëzie. Gebruik je gevelraam eens als canvas. Met simpele raamstiften (te vinden bv. in HEMA, 3 euro voor 4 stiften) schrijf je opbeurende quotes, leuke boodschappen of een gedichtje voor je buren. Of teken een cartoonversie van de inwoners van jullie huis … Laat je inspiratie de vrije loop! 
  TIP: Deze inkt is afwasbaar met water + azijn of zeep.
 • Voorlezen op de stoep. Voorlezen is leuk voor de (voor)lezer én de kleine luisteraars, die nog niet terug naar school mogen. Kies een leuk boek uit, en laat je buren weten wat en wanneer je zal voorlezen. Hang een bordje uit aan je raam of in de voortuin, en steek briefjes in de bus. Leg op het voorleesmoment kussentjes op voldoende afstand van mekaar voor kinderen die komen luisteren.
 • Ludiek beweegparcours. Maak van je straat of buurt een ludiek beweegparcours. Geef de voorbijgangers op jouw stukje stoep een grappige uitdaging (gebruik bv. stoepkrijt om de opdracht uit te schrijven). Een paar ideeën: de macarena dansen, een cirkeltje draaien, achteruit wandelen, hinkelen tot de volgende brievenbus … of een andere silly walk. Spreek af met je buren: als iedereen een andere opdracht geeft, wordt het geweldig om door de straat te wandelen … en vanuit je kot te kijken naar de wandelaars.
 • Kettingopdracht. Ken je nog de kettingbrief van vroeger? Zoiets kan je in je buurt introduceren: start een kettingopdracht waar elke deelnemer een woord, zin of alinea moet toevoegen aan het buurtverhaal. Je kan dit bv. starten met je bestuursvrijwilligers en daarna uitbreiden naar de mensen die je kent in de buurt.
 • Bakken voor de buren. Bak je graag? Maak dan eens koekjes, muffins of cakejes, en verdeel ze aan je buren vanop de vensterbank. Leg ze individueel verpakt in een bakje en schrijf er een leuke boodschap bij bv. ‘VIVA-SVV houdt je buurt zoet’.
 • Stoepconcert. Speel je een instrument? Of ken je nog mensen in je straat die muziek spelen? Organiseer dan een stoepconcert. Hang een aankondiging op en vraag je buren om verzoeknummers te droppen in je brievenbus.
 • Deel kaartjes uit. Laat je buurt weten dat je hen niet vergeten bent. Maak kaartjes en ga ze in de brievenbus steken bij mensen in jouw buurt. Schrijf er misschien een boodschap op zoals: “Hallo, ik ben Hanne. Ik woon in de Snijwitstraat en ga regelmatig wandelen of fietsen in de buurt. Heb je nood aan een babbel, geef dan een seintje op mijn gsm-nummer 04xx xx xx xx.”
 • Kookworkshop. Haal de innerlijke Jeroen Meus of Sofie Dumont in jezelf naar boven, en leer je groep of mensen uit je netwerk een nieuw gerecht koken. Maak met je smartphone of tablet een video van het hele proces, en deel die in jullie Whatsapp- of Facebookgroep. Of misschien durf je het wel live voor publiek, via Skype of Zoom?
 • Crea-workshop. Ben jij creatief? Schrijf dan een handleiding, stappenplan, of DIY-ideetje uit voor de vrouwen in jouw buurt of je groep. Deel achteraf de resultaten door foto’s in je Facebook- of Whatsappgroep te posten. Of nog beter: maak een video van het proces, of maak er ineens een live Skype- of Zoomworkshop van.
 • Sport@home. Intussen weet je hoe te videobellen met elkaar? Dat betekent dat je ook samen kunt sporten ‘vanuit je kot’. Start een groepsgesprek, waar 1 persoon uit de groep zijn/haar scherm deelt met de anderen. Nu kun je hetzelfde sportfilmpje op Youtube bekijken en samen bewegen. Of heb je een sportieveling in de groep die zelf een work-out kan geven? Vraag rond in jouw omgeving wie zin heeft om mee te doen, maak een aparte WhatsApp-groep zodat jullie gemakkelijk kunnen chatten met elkaar, en spreek een uur af. Zo zit iedereen in sporttenue voor de laptop en kan de work-out meteen beginnen. Let op! Zoom geldt maar voor 40 minuten, dus doe korte intense work-outs. Of las een pauze in, zodat jullie wat kunnen bekomen en water kunnen drinken. Open daarna een tweede sessie voor deel 2 van de work-out.
 • Ontbijtpakketten. Stel lekkere ontbijtpakketten samen en verdeel ze in de buurt. Denk vooral eens aan gezinnen die het wat moeilijker hebben nu. Via sponsoring kan je misschien wel wat lokale supermarkten of voedingswinkels overtuigen om een product aan te bieden voor een zacht prijsje. En wie weet willen lokale winkeltjes wel een cadeaubon aan de pakketten toevoegen.
 • Buurtwandeling of zoektocht. Stippel een originele wandeling of zoektocht uit in jouw buurt. Print daarvoor een kaartje van jouw buurt (via Google Maps). Voor de zoektocht duid je enkele punten aan waar de gezinnen of groepjes naartoe moeten wandelen. Plaats er cijfers bij. Bij elke stop (en dus bij elk cijfer) hoort een opdracht, die ze moeten uitvoeren. Maak dus ook een opdrachtenblad. Hier zijn enkele ideeën voor opdrachten:​​​​​​ 
   
  • Zing jullie favoriete liedje.
  • Maak je voornaam of groepsnaam uit takjes en blaadjes.
  • Zoek een dier in de buurt (bv. hond, kat, vogel, lieveheersbeestje …).
  • Zoek 10 rode voorwerpen.
  • Vertel een mop aan elkaar.
  • Los deze rebus op.

Conclusie

Zoals je ziet, zijn er heel wat leuke acties en activiteiten die je tijdens deze periode op een veilige manier en vanuit je kot kunt ondernemen. Veel mensen voelen de nood aan sociaal contact, en dat kan je dus met een beetje creativiteit en samenwerking toch bereiken!

Heb je nog vragen over één van de acties, of heeft je groep al iets anders gedaan dat een succes was? Laat het ons zeker weten. Neem contact op met de VIVA-SVV-medewerkers.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.