Hoe wil je dat je werkgever reageert bij vruchtbaarheidsbehandelingen?

door Viki

December … De feestdagen komen eraan. Dé periode waarin we met veel familie en vrienden in contact komen. Hoe is dat voor jou, als wensouder met een nog onvervulde kinderwens?

De goedbedoelde, maar niet altijd even gepaste, commentaar en ‘adviezen’ van je omgeving krijg je er gratis bij. Hun verhalen over mensen die op wonderbaarlijke manier zwanger werden op het moment dat ze het “gewoon loslieten” krijg je ook ‘cadeau’ bij de kerstboom. En met een beetje ‘geluk’ krijg je er bij het vuurwerk nog een paar zwangerschapsaankondigingen als ‘bonus’ bovenop. Kijk eens aan. Zo ‘tof’ …

Alle gekheid op een stokje. In welke mate voel jij je gesteund door je omgeving tijdens die emotioneel soms moeilijke feestdagen? En- nog veel belangrijker- hoe zit dat tijdens de rest van het jaar?

De reacties en steun uit je omgeving bepalen mee hoe sterk jij emotioneel staat tijdens jouw traject van vruchtbaarheidsbehandelingen. Het gaat niet alleen om familie en vrienden. Een groot deel van je sociaal netwerk bevindt zich binnen je professioneel leven! Als je je tijdens je vruchtbaarheidsbehandelingen goed sociaal ondersteund voelt op je werk, dan is dat een ongelooflijk belangrijke zorg minder

Wat verwacht jij als wensouder dan precies van je werkgever? Bij het uitwerken van mijn eindwerk als kinderwensconsulent stelde ik (onder meer) die vraag aan 35 (wens- )ouders die bezig waren (geweest) met vruchtbaarheidsbehandelingen: “Welke reactie krijg jij in het meest ideale geval van je werkgever tijdens je fertiliteitstraject?”  Intussen stel ik die vraag ook geregeld bij het begeleiden van mijn klanten-wensouders. Net omdat dit zo’n belangrijk aspect is. 

Hier komt hij dan (trommelgeroffel): de absolute top 5 van de antwoorden op die vraag!

  1. Empathie en begrip

Het is als  een open deur intrappen, maar het grootste ‘cadeau’ van een werkgever aan een werknemer tijdens diens fertiliteitstraject blijkt wel degelijk inlevingsvermogen en van daaruit begrip te zijn.  Begrip geeft rust.

Als voornaamste punten van begrip vermelden wensouders:

  • begrip voor emoties (niet altijd even happy op het werk)
  • begrip voor het moeizamer functioneren op het werk, vooral na slecht nieuws (niet gelukte behandelingscyclus, miskraam … )
  • begrip voor de praktisch moeilijke combinatie werk-vruchtbaarheidsbehandelingen (later toekomen, afwezigheden, telefonische terugkoppeling met kliniek tijdens de werkuren … ).
  1. Flexibiliteit

In het verlengde van punt 1 ligt het volgende top- antwoord: flexibiliteit.

Een belangrijke eigenschap van de medische controles (echo’s, bloednamen … ) en ingrepen (inseminatie, eicelpunctie, embryotransfer … ) tijdens een fertiliteitstraject is dat ze niet zomaar op voorhand in een (werk-)agenda in te plannen zijn. Alles hangt af van het verloop van de natuurlijke cyclus of de reactie van het lichaam op hormonale medicatie. Men kan medische afspraken bijgevolg pas last-minute vastleggen. Wensouders hebben daarom nood aan flexibiliteit in hun werkuren tijdens een behandelingscyclus.  Natuurlijk is dit niet in elke  job even evident.

Wensouders voelen vaak ook behoefte aan flexibiliteit in hun vakantieplanning. Zo vinden sommige wensouders het  lastig om al een vakantieplanning voor de zomer te moeten doorgeven aan het begin van het jaar. Vruchtbaarheidsbehandelingen zorgen namelijk voor veel onzekerheid. Ze voelen soms ook sterk de behoefte aan wat ad hoc verlof na een zoveelste negatieve behandeling of ander slecht nieuws.

  1. Oprechte interesse

Wensouders vinden het niet altijd evident om op het werk open te zijn over een zo intiem onderwerp. Bovendien vrezen ze soms voor gevolgen voor hun loopbaan. Als ze er dan toch eenmaal voor kiezen om hun werkomgeving in te lichten, verwachten ze dat er nadien enige blijk van interesse is.

Velen benadrukken dat het niet te veelvuldig of te geforceerd moet gebeuren.  Een eenvoudig  “hoe gaat het nu met je?”, “kan ik iets voor je doen?”, “succes!” kan al heel veel betekenen. Het geeft hen het fijne gevoel dat hun werkomgeving aan de ‘zijlijn’ meeleeft.

  1. Samen actief tot oplossingen komen

Het optimaal laten samen gaan van vruchtbaarheidsbehandelingen en een werksituatie vraagt inzet van zowel de kant van de wensouder-werknemer als de werkgever. Het is een kwestie van geven en nemen. Als wensouder probeer je om je medische controles- in de mate van het mogelijke!- buiten je werkuren in te plannen, zo vroeg mogelijk je afwezigheden te melden die je ziet aankomen, actief om hulp vragen van collega’s ... Als werkgever is het vooral een meerwaarde om flexibiliteit te bieden (zie punt 2).

De meeste wensouders geven aan dat ze het als meerwaarde ervaren om samen met hun leidinggevende  actief naar oplossingen voor de werksituatie te zoeken, bijvoorbeeld door even samen in overleg te gaan, liefst voorafgaand aan de behandelingscyclus.  Dat kan enige rust geven. Anderzijds zijn niet alle wensouders geneigd tot openheid (zie eerder).

  1. Gepaste houding t.o.v. de collega’s

Als we het hier hebben over de verwachtingen van wensouders naar hun werkgever toe, is de volgende vraag: hoe wil je dat je werkgever met die informatie omgaat naar je collega’s toe?

Sommige wensouders zeggen dat ze van hun werkgever discretie verwachten. Andere wensouders benadrukken dat hun leidinggevende een voorbeeldrol heeft naar andere medewerkers toe. De leidinggevende kan bijvoorbeeld de juiste sfeer creëren rond het onderwerp ‘kinderwens’ en ‘vruchtbaarheidsbehandelingen’, het meer bespreekbaar maken op de werkvloer en de collega’s  stimuleren in hun bereidheid tot het wisselen van uren,  inspringen bij het werk …

Wat is jouw top- antwoord als wensouder? Hoe kan jouw werkgever vooral een steun voor je betekenen?

Of misschien ben jij een werkgever. Hoe ga jij om met een werknemer die bezig is met vruchtbaarheidsbehandelingen?

Brochure
Een goede hulp voor (de communicatie met) werkgevers is de brochure ‘Vruchtbaarheidsbehandelingen optimaal integreren in de werksituatie: Een win-win voor werkgever en werknemer’ van patiëntenvereniging De Verdwaalde Ooievaar, waaraan ik meewerkte. Je kan deze downloaden via https://werkgevers.deverdwaaldeooievaar.be. De papieren versie van de brochure is verkrijgbaar in diverse fertiliteitscentra.

 

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.