Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Humor over de geslachten heen

door Sara Van den Broeck

Vrouwen in comedy. Het is en blijft een uitdaging. Veerle Malschaert kan erover meespreken. In 2006 was zij een van de finalisten van Comedy Casino Cup. Ondertussen is ze toe aan haar 4de onewomanshow.

Je gaf aan dat het niet altijd makkelijk is. Met welke uitdagingen word jij beroepsmatig vooral geconfronteerd?
“De grootste uitdaging blijft het vooroordeel dat vrouwen niet grappig zijn de wereld uithelpen. Comedy is nog altijd eerder een mannenzaak. Soms lijkt het alsof ik als vrouw bij het Belgisch elftal sta en iedereen zich afvraagt wat ik kom doen.”

Denkt iedereen er zo over?
“Het zijn vooral de platformbieders, die de touwtjes in handen hebben, die er zo over denken. De piemelclub noem ik ze, het zijn voornamelijk mannen. Eigenlijk wil ik niet met man-vrouw-dingen bezig zijn. Maar door er zelf heel de tijd tegenop te moeten boksen, kan ik alleen maar zeggen dat het heel erg aanwezig is.”

“Als je jezelf niet volledig kan ontplooien omwille van je geslacht, dan is dat volgens mij heel oneerlijk. Dat klinkt heel negatief. Toch kies ik er heel bewust voor om niet ongelukkig of gefrustreerd te zijn. Ik probeer mijn eigen pad te volgen.”

Hoe ga jij om met de tegenkanting die je krijgt?
“Ik heb in het verleden geacteerd en ook in die wereld merk je dat er veel minder vrouwenrollen zijn. Iedereen lijkt dat normaal te vinden. Ik heb van bepaalde zenders al letterlijk gehoord dat ze mijn shows niet uitzenden omdat ze niet geloven in vrouwen en comedy. Wat kan je daartegen doen? Als je iets zegt, ben je snel de zaag.”

"Eerst dacht ik dat het aan mij lag. Aan mijn kwaliteiten, mijn stem … Ik stelde alles in vraag. Ik kreeg gelukkig echt heel goede recensies en het publiek was zeer enthousiast. Ik besefte dus als snel dat je als vrouw in een mannenwereld (of door mannen gedomineerde wereld) gewoon dubbel zo hard moet werken om ergens te geraken.”

Klopt het dat mannen met veel meer wegkomen?

“Absoluut. Zelf ben ik nogal brut en heel rechtuit. Zeker in het begin van mijn carrière denk ik dat mijn mannelijke energie voor sommige mensen te heftig over kwam. Ik heb geleerd om iets zachter, genuanceerder te zijn. Daardoor bereik ik ook meer mensen. Ik ga mezelf inhoudelijk nooit censuur opleggen, maar ik voel wel dat ik het meer moet verpakken.”

Het publiek is wél enthousiast, zei je.

“Klopt. Zelfs bij stand-upcomedy in de meest ruwe vorm, in een café met een volledig mannelijke line-up, slaag ik erin het publiek te overtuigen. Vroeger voelde ik een grote druk om mijn mannetje te staan. Ik had de neiging een halve vent te worden, deels uit onzekerheid.”

Vind je zelf dat er verschil is tussen ‘vrouwenhumor’ en ‘mannenhumor’?

“Er is geen verschil in kwaliteit voor mij. Als het goed is, is het goed. Ik denk wel dat vrouwen en mannen andere onderwerpen belichten. Een vrouw is volgens mij meer bezig met relaties bijvoorbeeld. Mannen ook, maar zij uiten dat op een andere manier, veel stoerder. Een vrouw durft zich kwetsbaar op te stellen.In mijn show ‘Boegbeeld’ heb ik het over mijn scheiding. Zeer kwetsbaar, pijnlijk grappig, herkenbaar. De meeste mannelijke stand-uppers zouden zo’n gebeurtenis eerder weglachen of neerhalen, als ik het zelf zwart-wit bekijk. Ik heb gekozen om dat niet te doen, maar om er méé te lachen en naast humor ook ruimte te laten voor ontroering. Je kan emoties dus ook als kracht gebruiken. Verdriet is iets universeels en menselijks. Ik wil dat mijn shows mannen én vrouwen aanspreken. Mijn publiek is altijd mooi verdeeld geweest en dat vind ik goed. Ik speel graag voor iedereen."

Heb je ondertussen je plaats gevonden?

“Ik heb mijn stem gevonden. En het publiek heeft mij gevonden. Alleen denk ik dat ik nog veel meer mensen kan bereiken. Veel mensen kennen mij nog niet. Dat komt dan weer omdat ik veel minder speelkansen krijg. Ik vind het nog altijd een nadeel om een vrouw te zijn in deze sector.  Als man zou ik al veel verder staan. Dat is jammer om te zeggen, maar het is zo."

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.