Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Stefanie opende een koffiebar voor kankerpatiënten

door Sofie De Neve

Vrouwen kunnen de wereld veranderen. En dat doen ze, o ja. Ze zetten zich in voor een betere samenleving en volgen ongegeneerd hun hart. Elke maand zetten wij een inspirerende vrouw in de kijker.

Toen Stefanie Veraghtert 5 jaar geleden te horen kreeg dat ze kanker had, stond haar wereld op zijn kop. Ondertussen is ze genezen en heeft ze haar eigen koffiemerk en koffiebar, The Big C. De toekomst ziet ze groots, want geen enkele jongere met kanker mag nog meemaken wat zij meemaakte.

“5 jaar geleden leek ik alles mooi voor elkaar te hebben. Ik was 26, had een droomjob en was klaar voor de toekomst. Maar dan kreeg ik baarmoederhalskanker. Ik had 4 uitzaaiingen en mijn overlevingskans was amper 5 tot 10 %. Ineens stond mijn wereld op zijn kop.”

“Gelukkig was de behandeling heel succesvol. Na een halfjaar werd ik kankervrij verklaard. Ik wilde mijn leven terug oppikken maar toen ik terug ging werken, werd duidelijk wat de kanker van me had afgenomen. Ik was er fysiek slecht aan toe, kon niet meer goed aarden op het werk, voelde me sociaal geïsoleerd en had psychosociale hulp nodig.”

“Ik nam mezelf voor dat geen enkele jongere nog mocht meemaken wat ik heb meegemaakt. Zo groeide het idee om een plek te creëren waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen.”

Groot risico

“Daarom opende ik een koffiebar waar ontmoeting en steun centraal stonden. Al mijn vrije tijd en energie gingen naar het uitdenken van mijn onderneming: ik volgde een starterslabo, schreef een businessplan …”

“Ik was heel gemotiveerd tot ik te horen kreeg dat ik als ex-kankerpatiënte een groot risico nam om zelfstandige te worden. Geen enkele verzekering zou mij een inkomensgarantieverzekering geven. Dat was een grote klap. Ik startte terug in loonverband en bouwde The Big C uit als een vzw.”

Niet pamperen

“Met The Big C wil ik een statement maken. Tegenwoordig zit al wat met kanker te maken heeft in een goede doelen-constructie. Ik hou niet van een pamperende aanpak en dat negatieve slachtofferverhaal. Dan liever een koffiebar binnenstappen waar je in de 1ste plaats gewoon jezelf kan zijn. Waar je een koffie kan drinken en mensen kan ontmoeten.”

“Vorig jaar kregen we subsidies om 13 jongeren met kanker te coachen in hun zoektocht naar werk. Die jongeren staan nu sterker in hun schoenen. Dat doet me ongelofelijk veel deugd.”

Opgeven

“Momenteel heeft The Big C een pop-up  koffiebar in Geel. Achter de bar staan jongeren die geraakt zijn door kanker, maar er helpen ook ouders, verplegers, dokters en sociaal geëngageerde jongeren.”

“Het blijft financieel moeilijk. Met de inkomsten van de pop-upbar moeten we alles runnen. Ik heb wel eens aan opgeven gedacht. Maar de reacties van de jongeren waren zo warm dat ik besliste om door te zetten. Het is fantastisch als ze me zeggen dat ik een verschil heb gemaakt in hun leven.”

Ambitieus

“Ik zit vol grote plannen met The Big C. Tegen 2030 wil ik 5 grote koffiebars hebben in heel Vlaanderen, liefst dicht bij een ziekenhuis zodat jongeren meteen na de behandeling naar ons kunnen komen voor een tas koffie, inspiratie en hoop. Ik wil ook een coachingtraject op Vlaams niveau. En ik wil dat mijn koffiebonen een verschil maken.”

“Ik zou heel blij zijn als ik een echt bedrijf zou hebben. Ik droom van een team van 5 mensen, zodat ik mij kan toespitsen op het ambassadeurschap en het inspireren van bedrijven, politici en lotgenoten.”  

“Elke avond ga ik met een grote glimlach slapen. Want ik weet dat ik mijn best doe. Ik heb niet gekozen voor kanker, maar ik kan er wel iets waardevols mee doen.”

www.thebigc.be

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.