Lieve ridders, stoere prinsessen

door Lien Dejaeger

Vertel jij je zoon geregeld hoe lief en mooi hij is?  Geef jij je dochter soms het compliment dat ze sterk en stoer is?  Dan verdien jij als ouder zeker en vast een dikke pluim! 

We doen het niet altijd bewust maar toch zijn we als ouder heel bepalend voor het gedrag en de rollen die we onze kinderen aanleren en doorgeven van generatie op generatie.  Het begint al voor de geboorte.  Éen van de meest gestelde vragen die aanstaande ouders doorheen de zwangerschap te horen krijgen is ongetwijfeld ‘Wordt het een jongen of een meisje?’.  Als er een meisje wordt geboren, wordt al het roze uit de kast gehaald.  Is het een jongen, dan kleurt de wereld blauw.  Op zich is daar niets mis mee?

Toch wel, hierdoor is het pad van onze kinderen vaak al helemaal uitgestippeld.  Meisjes krijgen poppen in hun armen gestopt, jongens worden eerder in de richting van de auto’s en constructiemateriaal geduwd.  We leren héél snel wat de omgeving verwacht en passen ons gedrag daaraan aan.  Maar… is het zo erg dat Felix zich liever als prinses verkleedt dan als politieman?  Moet Marie echt met poppen spelen als ze zich liever uitleeft aan de werkbank?

Moet Marie echt met poppen spelen als ze zich liever uitleeft aan de werkbank?

Eerlijkheidshalve moeten we ook onszelf een spiegel voorhouden.  Wie betaalt de rekening op restaurant?  Wie doet het huishouden?  Op de werkvloer zien we dat het meestal mannen zijn die bouwvakker of financieel directeur worden, vrouwen kiezen sneller voor een job als verpleegster of leerkracht.

Toch is er verandering mogelijk!

Kleur als ouder zelf buiten de genderstereotiepe lijnen: papa neem gerust het strijkijzer vast of kam ’s ochtends eens het haar van je kinderen.  Mama laat je gaan met de haagschaar of zet ook zelf eens het vuilnis buiten.  Als Noor en Camille zin hebben om met auto’s, actiefiguren, constructiemateriaal,… te spelen, laat ze gerust het roze eiland verlaten.  Voelt Matteo zich eerder thuis in de poppenhoek of keukentje, laat hem zijn gang gaan. 

Alleen zo geven we onze kinderen de kans om hun eigen talenten en capaciteiten ten volle te ontwikkelen en dat willen we toch allemaal, niet?

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.