Meer passie in je slaapkamer

door Sofie De Neve

Hoeveel koppels klagen over een gebrek aan hartstocht? Het precieze aantal kent ze niet, maar een ding is zeker: het zijn er veel. Seksuologe en psychologe Kaat Bollen helpt mensen om de passie in hun slaapkamer terug te vinden. En dat in 3 stappen.

Stap 1: zin in jezelf

“Als je jezelf niet graag ziet en aantrekkelijk vindt, is het moeilijk om iemand anders te begeren. Veel mensen zijn bang om egoïstisch te zijn als ze zichzelf centraal stellen of worden opgeslorpt door het leven van alledag. Nochtans is het belangrijk om een passie in je leven te zoeken, iets dat je uitdaagt, iets waarin je zo kan opgaan dat je de tijd vergeet. Dat is het begin van alles.”

“Ik ben een hele grote voorstander van met jezelf spelen. Het is de ideale manier om jezelf te leren kennen en de voorloper van een goed seksleven, want pas als jij weet wat je lekker vindt, kan je dat zeggen aan je partner."

Stap 2: zin in je partner

“We vinden onze partner het aantrekkelijkst als we hem (of haar) in iets zien opgaan, als we hem iets zien doen waardoor hij echt begeesterd is. Dat zijn de momenten waarop wij denken: “ja, dat is de mijne!” Jaag zelf je passie na, en dat zal overslaan op je partner.”

"Zorg ervoor dat je je partner niet vanzelfsprekend begint te vinden. Heel wat partners doen nog altijd lieve dingen voor elkaar. Maar die worden als vanzelfsprekend gezien en er wordt nooit dankjewel voor gezegd. De negatieve dingen daarentegen, die vergroten we uit. Dan geraakt een relatie uit balans.”

Ik ben een grote voorstander van spelen met jezelf.

“Als er kindjes komen, ben je vaak in de eerste plaats mama of papa. Dat is begrijpelijk en ook belangrijk, maar zorg dat je elkaar ook als partner blijft zien, want dat is uiteindelijk de basis van je gezin.”

“Tot slot iets wat je moet bewaken: het evenwicht tussen in elkaar opgaan en jezelf blijven. Mijn mening als seksuologe is: om chemie te hebben, moet er verschil zijn. Je hebt plus en min nodig om elektriciteit te creëren."

Stap 3: zin in seks

“Net zoals liefde een werkwoord is, is ook seks een werkwoord. Goede seks komt niet zomaar uit de lucht vallen: je moet je best blijven doen om het interessant te houden. Ik eet graag spaghetti, het is mijn lievelingseten, je mag me ervoor wakker maken in het midden van de nacht, maar als ik elke dag spaghetti moet eten, wil ik na vier dagen iets anders. Dat is op het vlak van seksualiteit ook zo: als je altijd hetzelfde kostje voorgeschoteld krijgt, geraak je het beu, hoe lekker het ook is.”

 “We zijn bijna vergroeid met onze smartphones. Daardoor weten we van al onze sociale contacten wat ze op een bepaald moment aan het doen zijn. Maar wat de persoon naast ons op de bank bezighoudt, dat weten we niet. Maak tijd om met elkaar te praten of om met erotiek bezig te zijn. Ga samen in bad, masseer elkaar, kijk een licht erotische film … Vaak komt de goesting dan vanzelf.”

“Je hebt drie categorieën van goesting: ofwel heb je tegenzin, ofwel geen zin, ofwel zin. Met tegenzin moet je nooit iets doen op seksueel vlak, daar betaal je altijd een prijs voor. Als je wel zin hebt, moet je wel vrijen, het zou stom zijn dat niet te doen. Dan rest er een grote tussencategorie waarin je geen zin hebt, maar ook geen tegenzin. Stel je open, geef je partner de tijd om je op te winden en meestal komt de goesting vanzelf na tien minuten voorspel. Doe dat niet voor je partner, maar voor jezelf.” 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.