Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Passie overeind, ook tijdens de menopauze

door Johanna Muller

Ik zit in een soort premenopauzale fase, best vermoeiend en ook wat beangstigend. Mijn regels komen, dan weer niet. En dan die stomme, hardnekkige pukkel op mijn kin. Ik heb nooit  veel pukkels gehad, maar voor elke menstruatie popte er eentje op en dat is nu niet anders. Ik heb nooit van mijn regels gehouden, maar nu ze bijna uit mijn leven verdwijnen, voel ik soms een druppel melancholie.

Puffen. Trui aan, trui uit. Voelen dat je hoofd sneller opwarmt dan de aarde. Dat je aangezicht rood als een tomaat wordt. Dorst. Een zwaar gevoel in je buik dat je niet altijd kan thuisbrengen. Heel die hormonenhuishouding in de war. Onhandig als je een stoeipartij wil plannen. Als je ze niet verwacht, zijn ze daar. Hevig en vervelender dan voor je in die overgangsfase zit. Ik grom ook harder daags voordien.

Seksueel uitgeblust

Het werkt op mijn systeem. Alles wat er rond die periode voor de menopauze draait. Het begrip op zich ergert me al. Straks zal ik, samen met zoveel andere vrouwen, de menopauze ingaan. Ik zou er een ander woord voor willen uitvinden. Eén dat vrolijker is en dat je minder de boodschap geeft dat je aan het verouderen bent en seksueel uitgeblust.

De berichten op internet zijn niet bemoedigend: je wordt droger en - dat neem je best letterlijk - je borsten worden zwakker, je libido neemt af. Maar geen nood, je kan crèmes smeren en investeren in speeltjes om je seksleven - dat volgens een aantal van die bronnen tot een dieptepunt zal zakken - levendig te houden. Nee, ik ga me niet volproppen met pillen, kruidenaftreksels of bezig houden met kwakzalverij.

Het internet, bron der bronnen. Mijn jongere collega’s lachen ermee, omdat zij alvast niet overtuigd zijn dat Dokter Google garant staat voor juiste diagnoses (hoewel ze er in het geniep ook hun mosterd halen hoor).

De seks is niet dood

En toch klopt er iets niet. De seks is niet dood. Mijn seksleven is wel iets gematigder dan voordien. Geen probleem. Mijn echtgenoot, die niet tegen dergelijke pauze aankijkt, is ook iets minder bronstig dan enkele jaren geleden.

We moeten dus niet elke dag seksen. Zoals aan het begin van ons huwelijk, waar we bij wijze van spreken dag en nacht in elkaar verstrengeld waren, en een schalkse blik op zijn lid al volstond om die flink te laten salueren.

De aanrakingen hebben - zelfs nu in mijn overgang - eenzelfde effect. Ze voelen fijn en juist aan. Dat komt denk ik ook omdat mijn echtgenoot zachte pootjes heeft en geduld heeft en hij het seksspel zodanig weet te rekken, dat zelfs de hardnekkigste ijsblok zal smelten.

Aangezien ik begin te pauzeren, kan ik die rustige aanpak best waarderen. We hebben wat minder vaak seks, maar het is intensiever.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.