Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

VIVA-SVV strijdt tegen menstruatie-armoede

door VIVA-SVV

Uit een rapport uit 2020 van Caritas Vlaanderen blijkt dat 12% van de meisjes tussen 12 en 25 jaar wel eens te weinig geld heeft om hygiëneproducten te kopen. In deze situatie spreken we van menstruatie-armoede.

Menstruatie-armoede is onzichtbaar, maar hardnekkig. Dat komt omdat het is ingebed in het bredere fenomeen van menstruatieschaamte. Het gebrek aan geld en de schaamte hiervoor gaan hand in hand met de schaamte voor ongecontroleerd bloedverlies of ‘lekken’. Menstruatie-armoede omvat dus een dubbel taboe. Dit zorgt ervoor dat de betrokkenen het probleem zo veel mogelijk verborgen houden. De impact hiervan gaat ver. 15% van de meisjes die in armoede leven, misten al eens een dag school omdat ze geen menstruatieproducten hadden, zo blijkt uit het onderzoek van Caritas Vlaanderen.

Willen we gendergelijkheid en gelijke kansen ook voor menstruerende personen waarborgen, dan moeten we vertrekken vanuit een solidaire samenleving. Dit vraagt om een beleid dat bijvoorbeeld de extra kosten van menstruatie, de uitdagingen op vlak van gezondheid en de impact op het dagelijks functioneren van meisjes en vrouwen erkent, (pro)actief voorkomt en/of (curatief) wegneemt.

 

We zetten ons in voor de strijd tegen menstruatie-armoede. Binnenkort starten we met het inzamelen van menstruatiemateriaal. Dit bezorgen we nadien aan wie het nodig heeft.

Menstruatieproducten inzamelen kan weldra op volgende locaties:

Limburg

  • Consultatiebureau Borgloon
  • Consultatiebureau Hasselt
  • Consultatiebureau Maaseik
  • Consultatiebureau Tongeren 

Brabant

  • Tienen
  • Diest
  • Leuven
  • Liedekerke


Wil je graag aan de slag als vrijwilliger rond menstruatie-armoede? Wil je mensen verbinden rond dit thema, je steentje bijdragen bij het inzamelen van producten of andere mensen info geven? Dat kan! Klik afhankelijk van je woonplaats op één van onderstaande links. 

Je woont in Oost-Vlaanderen.

Je woont in Limburg.

Je woont in Brabant.

Je woont in West-Vlaanderen.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.