Misogynoir

door VIVA-SVV

Wat betekent misogynoir? Misschien kun je het al afleiden uit het woord, dat een samentrekking is van misogynie (vrouwenhaat) en noir (zwart). Misogynoir is een specifieke vorm van discriminatie gericht op zwarte vrouwen: een giftige cocktail van seksisme en racisme, die helaas nog al te vaak opduikt.

De term werd in 2008 bedacht door de Afro-Amerikaanse feministe Moya Bailey. Zij benadrukt dat geïnternaliseerd misogynoir in bijna iedereen zit, niet enkel bij mannen of witte mensen. Dat komt omdat in de media zwarte vrouwen nog steeds heel stereotiep worden afgebeeld. Een van de meest voorkomende stereotypen is dat van de boze (sterke) zwarte vrouw. Het stereotype van de boze (sterke) zwarte vrouw is zo schadelijk omdat het ontmenselijkt. Volgens dat stereotype zijn zwarte vrouwen o.a. agressief, hard, en tonen ze hun emoties (behalve boosheid) niet. Het laat zwarte vrouwen niet toe om als een volledig mens gezien te worden, met individuele kenmerken en gevoelens.

Negatieve framing

Ook in België komt misogynoir voor, van opmerkingen op straat tot framing in kranten. Afgelopen zomer werd journaliste Sabrine Ingabire het mikpunt van misogynoire haat. Ze gaf een interview aan De Morgen waarin ze een aantal uitspraken deed die uit hun context gerukt werden en als sensationele kop boven het interview gebruikt werden. Ingabire gaf nochtans duidelijk op voorhand aan dat ze die framing niet wilde. Het resultaat was dat Ingabire’s inbox volstroomde met racistische berichten, doods- en verkrachtingsbedreigingen. Als witte vrouwen of zwarte mannen soortgelijke uitspraken doen, is die framing en gigantische backlash er niet.

Een ander bekend voorbeeld is Serena Williams: een ongelofelijk getalenteerde tennisster, maar als zwarte vrouw die zich smijt in haar sport meermaals uitgemaakt voor ‘gorilla’: te mannelijk, te agressief, te … Zij moet opboksen tegen verwijten die haar witte collega’s niet of nauwelijks te horen krijgen.

Herken schadelijke stereotypen

De aanwezigheid van mondige zwarte vrouwen in de media wordt hen niet in dank afgenomen. Het wordt in onze maatschappij nog steeds niet geaccepteerd dat zwarte vrouwen kritisch zijn, hun stem gebruiken, voor de dingen opkomen die ze belangrijk vinden. Zwarte vrouwen ‘moeten hun plaats kennen’, blijkbaar.

Hoeveel misogynoir voorkomt, toont een onderzoek van Amnesty International uit 2018 aan. Dat onderzoek ging na hoe vrouwen op Twitter benaderd worden. Hun bevindingen toonden aan dat 1 op de 14 tweets naar vrouwelijke journalisten als intimidatie beschouwd kunnen worden. Zwarte vrouwen hebben 84% meer kans dan witte vrouwen om beledigende of vijandige tweets te ontvangen

Bailey zegt dat mediageletterdheid een belangrijke factor is in het herkennen en stoppen van misogynoir. De manier waarop zwarte vrouwen in beeld gebracht worden is van belang, zowel voor de mentale als zelfs fysieke gezondheid van zwarte vrouwen. Wees je dus bewust van misogynoire stereotypen, want hun schadelijk effect is niet te onderschatten.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.