Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Moederdag

door Bruzelle

Een mama draagt haar kind, ze zorgt voor het kind – vóór en na de geboorte - en ze zal dat blijven doen tot ze echt niet meer kan. Dat deed mijn moeder voor mij, dat zal ik voor mijn dochter doen. Nu ze in de puberteit zit, moet ik mezelf soms afremmen om niet teveel meer voor haar te doen. Dat is namelijk not done. Jaarlijks is er Moederdag. Het is eigenlijk toch een wat vreemde uitvinding. Wat wordt er eigenlijk verwacht van een kind die dag?

Liever nuttig dan tuttig

Van peuter tot lagere schoolkind worden knutselwerkjes mee naar huis gebracht. En je vindt ieder nieuw item schattiger dan het vorige. Soms is het nuttig, soms niet. Ik heb liever nuttig dan tuttig. In het begin van de humanioratijd zadelde die speciale dag mijn dochter op met stress. Bij koppels komt de papa, al dan niet financieel, tussen om iets te versieren voor de mama. Zij moest het alleen doen. Ze wou die dag iets doen, maar wist niet wat. Toen begreep ze dat geld overbodig was: ze prikte zoveel madeliefjes als nodig was in de gaatjes van een relaxzetel en vormde daarmee: liefste mama. Het was het mooiste wat ik al gekregen had.

Het blijft stressen

“Wat wil je voor Moederdag?”, vroeg ze een tijdje geleden. Ik zei haar dat cadeaus niet hoefden. “Zijn bloemen ook goed?” Tuurlijk wel. Het stelde haar gerust en toch kwam ze enkele dagen later met het nieuws dat ze een cadeau in gedachten had. Ook goed, zei ik. De dag voor Moederdag praatte ze dan weer over ontbijt op bed en dat ze haar wekker zou zetten om naar de bakker te gaan. Dát is caring, dacht ik nog want ik weet hoe moeilijk opstaan in het weekend voor haar is.

Een dagje samen

De uitkomst van de goede voornemens was anders dan voorzien. Het bed hield haar in een zachte wurggreep, waardoor ik vroeger opstond dan zij. Ik stelde voor dat we gewoon samen een eenvoudig ontbijtje gingen eten in de tearoom van onze wijk. Daar stelde ze voor om cupcakes met frambozen voor me te maken. Alweer een overwinning voor iemand die zelden in een keuken komt. Nog nooit smaakte een homemade baksel zo (h)eerlijk lekker. We waren beiden trots op dezelfde persoon. ’s Avonds gingen we nog iets eten en lachten heel wat af. Ik hou wel van die vreemde uitvinding.
 

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.