Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Moet ik ook weg?

door Norea

“Mama, mag ik wat vragen?” Mijn jongste ploft in de auto na een lange schooldag en ik zie zijn bezorgde gezicht.

“Tuurlijk jongen, vraag maar.”

“Wel mama moet ik ook ergens anders naartoe als ik nog veel stout ben en we veel ruzie maken?”

Ik vraag hem verbaasd hoe hij daarop komt en hij begint een heel verhaal te vertellen van een kindje in de klas dat tegen hem verteld heeft dat het zo moeilijk in de klas gaat omdat er thuis heel erg veel ruzie is en dat er nu mensen willen komen kijken om haar ergens anders te doen wonen waar het beter zou zijn. Maar dat ze niet weg wil bij haar mama en papa.

Vaag kan ik me iets voorstellen bij de echte gang van zaken en hier en daar ving ik ook al signalen op van een moeilijke thuissituatie. Al zag (zie) ik ook elke ochtend en avond een mama die haar kind naar school breng, haar over het hoofd streelt en enthousiast luistert naar de verhalen na een schooldag.

Ik hoop dat ze dat ook zien, die hulpverleners die zullen komen. Dat ondanks alles er een band is, een grote betrokkenheid. Dat het thuis misschien verre van ideaal is, maar dat het wel een thuis is. Een thuis van twee kinderen. Ik hoop oprecht dat dit gezin de ondersteuning krijgt die het nodig heeft. Want een kind weg halen bij zijn ouders is zelden de beste oplossing.

Ik vertel mijn zoon dat ruzies niet zorgen dat kindjes weggehaald worden bij hun mama en papa. Dat ruzies heel normaal zijn. Ze horen bij het leven. Zoals er alleen maar geluk kan zijn door ongeluk. Zwart heeft wit nodig om te bestaan. Alles geeft betekenis aan elkaar. Ruzie maken kan ook wel eens deugd doen, als we erna maar sorry kunnen zeggen en kunnen kijken naar het gedrag dat erachter stak. Ik vertel ook dat ik nog heel veel ruzietjes met hem wil om het erna weer heel fijn goed te maken met heel veel knuffels en kusjes. Zijn bezorgde gezicht is ineens al heel wat minder bezorgd.

 

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.