5 musea waar kinderen extra welkom zijn

door Sara Van den Broeck

Naar een museum met kinderen, saai? Helemaal niet! Deze 5 musea verwennen hun jongste bezoekers met spannende speurtochten, interactieve expo’s en originele kinderactiviteiten.

  • Ontmasker schilders in het James Ensorhuis

In Oostende kan je op bezoek in het James Ensorhuis. Huisknecht Gust neemt je mee door het huis van de bekende kunstenaar en verklapt heel wat van zijn geheimen. Onderweg mag je je nog amuseren met interactieve muren, puzzelschermen en een knutselatelier, en misschien slagen jullie er aan het einde wel in om de valse Ensor ontmaskeren …

  • Ontdek het verhaal van Gent in het STAM

Het Gentse stadsmuseum STAM kreeg recent een grondige opfrisbeurt en ook voor de kleinste stadsmussen is een bezoek aan het vernieuwde museum een feest. Een speciaal kinderspoor wijst de weg door het verhaal van Gent, van de middeleeuwen tot nu. Als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers mogen kinderen de stad mee maken, in enkele leuke doe-installaties.

De blikvanger van het museum is de gigantische luchtfoto van Gent: je mag op je knieën over de stad kruipen en zo op zoek gaan naar je favoriete plekjes.

  • Race met atleten in het Sportimonium

De Olympische Spelen in Japan vielen vorig jaar in het water, maar wist je dat de allereerste spelen 100 jaar geleden georganiseerd werden in Antwerpen? In het Sportimonium in Hofstade leer je alles over die historische Spelen. En kleine atleten mogen meteen ook hun krachten meten met de strafste olympiërs uit de geschiedenis. Wie loopt sneller dan Usain Bolt?

  • Skate met van Eyck in De Wereld van Kina

De Wereld van Kina in Gent neemt je mee naar de wereld van Jan van Eyck, in de interactieve expo Dag Jan. Je mag er op stap met Jan van Eyck, de twaalfjarige hedendaagse kleinzoon van de Vlaamse meester. Jan (die ervan droomt om graffiti-artiest te worden) toont het atelier, de galerij en de huiskamer van zijn bekende voorvader en vertelt onderweg alles over diens bijzondere schilderijen en mysterieuze avonturen in het buitenland.

  • Zet kunst op zijn kop in Museum M

In Museum M in Leuven word je op sleeptouw genomen door Leopold Vanderkelen, de oorspronkelijke bewoner van het museumgebouw. In een grappig hoorspel neemt hij je mee in zijn museum en toont hij hoe je op een andere manier naar kunst kan kijken - bijvoorbeeld ondersteboven. En wie alle opdrachten tot een goed einde kan brengen, die vindt misschien wel de weg naar de schat …

 

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea. En met een museumpas kan ook jij met een fikse korting naar meer dan 185 Belgische musea: dat zijn véél gezinsuitstapjes.

 

Uit met Vlieg

 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.