Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Ochtend

door Adinda

De ochtendstond heeft goud in de mond, zeggen ze. Hmm, toch niet altijd met kleine kinderen in huis. En zeker niet als die ochtenden al veel te lang op rij ontiegelijk vroeg beginnen.

Wakker

Het is 5:30 en mevrouwtje de kleinste is wakker.

Ik hijs mezelf uit bed om haar vriendelijk te verzoeken nog een dutje te doen. Met slaapprut in de ogen baan ik me een weg naar haar kamer. Ze zit recht in bed met een smile tot achter haar oren, 10 minivingers rond de spijlen geklemd, klaar om de dag te beginnen. Zonder iets te zeggen pak ik haar op, leg haar neer, stop een tut in de mond en leg een knuffeldoekje tegen haar gezicht. Stil sluip ik de kamer uit in de hoop dat ze alsnog een rondje dromenland doet.
Ik heb geluk.

Na 20 minuten komt er weer een klein geluid uit haar kamer. Ik besluit om te doen alsof ik het niet gehoord heb, steek mijn oordoppen in en probeer zo snel als ik kan in slaap te vallen.

(as if – *roloog*)

Extra time

Voor ik het weet heeft ze alle luiers uit het mandje gehaald, zit de koortsthermometer in haar mond en heeft ze de tube poepkeszalf platgeknepen.

Om 6:15 word ik wakker uit mijn hazeslaapje (ha, dan toch!). Mijn dochter maakt me duidelijk dat het nu echt wel tijd is om ooooop te staaaaaaan!

Ik haal mijn bengel uit bed en schuifel naar de badkamer waar ik haar ververs en kleertjes aandoe. Het is een echt wrikkelgat. Ze pakt alles vast wat in haar buurt ligt en voor ik het weet heeft ze alle luiers uit het mandje gehaald, zit de koortsthermometer in haar mond en heeft ze de tube poepkeszalf platgeknepen.

Naar beneden voor ontbijt. Mijn babypeuter drinkt graag nog een grote fles melk, maar het kind heeft niet veel geduld wat eten betreft. “Juist haar moeder”, zegt Meneer Man maar al te graag.

Krokodillentranen zijn haar niet vreemd. Ik hijs haar op mijn arm en leg ze in de zetel, omringd door kussens. Ze kan haar flesje zelf vasthouden – o hoera, toch 3 minuten extra tijd voor mezelf – en drinkt gretig en gedecideerd de inhoud op.

Ik twijfel ondertussen of ik een poging waag om naar de badkamer te gaan. Snel even naar het toilet of snel een douche nemen? Of nee, snel mijn haar goed leggen en een verlichtend lijntje op mijn donkere oogleden trekken? Of toch maar snel wat kleren meegraaien? Ik durf niet goed, bang dat onze flinke baby uit de zetel dondert als ik haar alleen laat. Ik blijf dan maar naast haar liggen, een beetje soezend en genietend van dit waarlijk rustige ochtendmoment.

Actie

Ze is klaar en wil een beetje actie. Ik zet haar in haar loopwagentje, zo’n ding waarmee baby’s rondstappen terwijl ze het eigenlijk nog niet kunnen. Geweldig vindt ze dat. Ik zet ondertussen verse koffie, dek de tafel, haal de vaatwasser leeg en zet het ontbijt klaar.

Zo ziet een gouden ochtendstond eruit. In theorie, tenminste.

In de praktijk ging het eerder zo (hou je vast):

Ik wil koffie zetten, maar merk dat de koffie op is. Ik zoek en vind een nieuw pak, doe de inhoud in de bewaardoos. Ik zie plots dat de dochter tegen een openstaande kastdeur is aangeknald en schiet haar te hulp. Na wat sussen en troosten keer ik terug naar het aanrecht en zie dat er nog wat vaat staat van de dag ervoor. Ik begin af te wassen en bedenk dan dat ik koffie aan het zetten was. Ik doe daarmee verder, haal koffiekopjes uit de vaatwasser en ga dan verder met het leeghalen van de machine. Oei, de dochter heeft geen zin meer om rond te crossen. Ik zet haar in de babystoel en wil haar een stukje brood geven. Verdorie, geen brood meer. In de diepvries vind ik gelukkig nog een exemplaar. Ik ontdooi een paar sneetjes terwijl ik mijn snoezigaard wat probeer te paaien met een restje melk van daarnet. Ondertussen is de koffie doorgelopen en ligt de helft van de boterham al in hapklare brokken op de grond. Net voor ik beslis om de boel schoon te maken denk ik: “Goh, waarom eigenlijk?”.

Het is 7:15 en het lijkt alsof er al een halve dag gepasseerd is.                                                    

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.