Ode aan het nietsdoen

door Joyce David

Als je de betekenis van het woord ‘luieren’ opzoekt, kom je heel wat verschillende synoniemen tegen. ‘Dagdieven’ (Wat een heerlijk woord toch?), ‘duimendraaien’, ‘lanterfanten’, ‘lummelen’, ‘lijntrekken’, … Het ene woord al wat positiever dan het andere. En, in een samenleving als de onze, misschien niet altijd aan de orde. Want het is toch net hip om altijd en continu bezig te zijn. Liefst zo veel en zo druk mogelijk, als het even kan. Toch?

Met VIVA-SVV willen we het graag terug anders zien. Kruip in die comfortabele broek (de vermaarde ‘comfypants’) en gooi even je gsm of dat ander toestel dat continu verbinding maakt met het wereldwijde web aan de kant.

Tijd om even in de zetel te ploffen. Want luieren heeft immers zijn voordelen.

Even helemaal niksen blijkt immers bevorderlijk te zijn voor onze creativiteit. Neuroloog Sander Daselaar van de Universiteit van Amsterdam beaamt dit. Ook wanneer we een topprestatie moeten leveren, blijkt het interessant te zijn om een periode gewoon helemaal niets te doen.

Na een inspanning blijven onze hersenen immers gewoon doorwerken, zelfs wanneer we niet meer bewust met de taak bezig zijn. Volgens Daselaar zorgt dit de dag nadien voor een betere prestatie. Verder helpt luieren om prioriteiten te stellen en word je er ook gewoon gelukkiger van. Mooi meegenomen, toch?

En om jullie helemaal te overtuigen, hierbij alvast nog enkele tips om succesvol te beginnen luieren:

  • Dutjes doen. Na een drukke week kan een paar uurtjes extra slaap wonderen doen voor het herstel van je lichaam. Je kan er ook voor kiezen om vroeger in je bed te kruipen of om even langer te blijven liggen.
  • Lang aan de ontbijttafel blijven zitten. Ontbijten is sowieso goed voor je, want dit zorgt ervoor dat je minder honger hebt tijdens de rest van de dag (en je dus minder aan de snacks gaat zitten). Daarnaast is het nemen van een uitgebreid ontbijt gewoon even puur genieten.
  • Thee of koffie pauze. Even lekker egoïstisch een kopje koffie of thee maken voor jezelf. Groene thee zou daarnaast ook nog goed zijn voor je stofwisseling.
  • Welke rommel? Nee, het kan heus geen kwaad om dat opruimen nog een weekendje uit te stellen. Echt niet.
  • Morgen is er nog een dag. Dus ga even languit nietsdoen, morgen brengt wel raad.

Want geef nu toe, we 'moeten' al meer dan genoeg. Met koffiemok in de hand, wordt het hoog tijd dat we terug tijd maken om... Niets te doen.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.