Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

SOS examenstress

door Sara Van den Broeck

Toetsen en examens kunnen heel wat stress veroorzaken bij je kinderen. Ook voor ouders kan het een drukke tijd zijn. Nochtans kan jij er mee voor zorgen dat je kind op een rustige manier door deze periode komt. Lees onze 6 tips.
 

  • Voorbereiding

Goed begonnen, is half gewonnen. Ook bij examens geldt dit spreekwoord. Je kan je kind helpen door vooraf een haalbare planning op te stellen. Zo krijgen jullie een goed overzicht en kan je kind het werk verdelen. De planning kan je ophangen in huis, op die manier toon je je betrokkenheid.

  • Aangename ruimte

Zorg voor een aangename studeerruimte waar alle materiaal dat je kind nodig heeft aanwezig is. Zorg zeker dat er voldoende licht en lucht binnenkomt.

  • Gezondheid

Zorg voor gezonde maaltijden en tussendoortjes. Schotel je kind bijvoorbeeld een portie gesneden fruit voor. Neem ook samen voldoende beweging, de ideale ontspanning tijdens het studeren.

  • Leuke momenten

Zorg voor luchtige en ontspannen momenten. Niet alles hoeft rond studeren te draaien. Je kan je kind extra in de watten leggen. Een beetje verwennerij doet op deze momenten deugd. Maak het lievelingsgerecht van je kind of zoek samen naar een geluksbrenger.

  • Structuur

Voldoende structuur is belangrijk tijdens examenperiodes. Het zorgt voor rust voor jou en je kind. Denk aan vaste etenstijden en een vaste bedtijd. Een goede nachtrust is sowieso nodig om de leerstof te verwerken.

  • Tijd voor jezelf

Neem ook voor jezelf voldoende tijd. Het heeft immers geen zin je eigen stress op je kind te projecteren. Denk op voorhand met je partner na over hoe jullie de taken kunnen verdelen.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.