Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Op bezoek bij Ecuadoraanse feministen

door VIVA-SVV

Met een twintigtal zijn ze, de feministen die we ontmoeten in Ecuador. Sommigen uitgedost met een typische kleurrijke poncho die je zo vaak in het Andesgebergte ziet, anderen met sportieve trainingsjassen of stijlvolle kantoorjurken. Goedlachs, maar duidelijk wat vermoeid. Ze komen dan ook van ver. Al vinden ze het zelf ‘een kleine moeite om te bouwen aan een Ecuador waar vrouwen écht gelijk zijn’.

Iedere week worden er in Ecuador 3 vrouwen vermoord. Ook seksueel geweld is schering en inslag. 4 op de 10 vrouwen komen ermee in aanraking. “Het is tijd om dat geweld samen  een halt toe te roepen”, zegt Rubi Farinango, een van de vrouwen. “Ik praat dikwijls met leeftijdsgenoten over gendergeweld. Hoe we er het best mee omgaan en wat we eraan kunnen doen”, gaat ze verder. “Veel jongeren nemen geen deel aan het debat, dus hebben we ervoor gezorgd dat we op lokaal niveau in een veilige omgeving over alles kunnen praten.”

Hoewel er een aantal zaken veranderd zijn, overheerst toch nog altijd het gevoel dat er onvoldoende naar vrouwen wordt geluisterd. “Het is al iets beter dan vroeger, maar we komen van ver”, zegt Mercedes Andrago. Haar uitspraak wordt knikkend onthaald. “Vroeger mochten we als vrouw zelfs niet studeren. Ze zeiden dat we toch alleen maar pen en papier zouden gebruiken om liefdesbrieven te schrijven. Maar zonder opleiding geraak je niet aan een degelijke job.”

Sterk

Tijdens het gesprek komen ook taboeonderwerpen als seksueel genot aan bod. Soms eindigt een discussie in een grappige anekdote en gelach. Bij complexe onderwerpen is sereniteit dan weer het sleutelwoord. Zo hebben ze het onder andere over hoe de gezondheidszorg geen rekening houdt met de problemen van de inheemse vrouwen.

Na de discussies is het tijd om te eten. Terwijl we wachten op het hoofdgerecht, kip met rijst en bakbananen, komt de jonge Rubi terug bij ons staan. “Ik ben gek op samenkomsten als deze”, zegt ze met een brede glimlach. “Het toont dat je kan verder bouwen op het werk van andere generaties.” Gelijk heeft ze. Meer dan 6000 vrouwen van alle leeftijden en achtergronden spreken in Ecuador, net als hier, op regelmatige basis af. Zo maken ze de weg vrij voor de volgende generaties sterke vrouwen.

Tekst en foto’s: FOS

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.