Jefke geeft de pijp aan Maarten

door VIVA-SVV

Na 44 jaar gaat onze collega Jefke op pensioen. We zullen haar oprecht missen en wensen haar het allerbeste. We vroegen haar een briefje te schrijven. Moeilijker dan gedacht, vond ze. Ze is zelfs 2x opnieuw begonnen …   En zie hier het resultaat. Meegenieten van haar relaas? Een blik op Jefkes loopbaan.

 

Van 2021 tot ?
elke dag genieten van kleine en grotere dingen, als je maar plezier hebt

Jefke aan het woord
1976. Examen gedaan bij de ziekenkas Bond Moyson. Niets. Maar dan iets later toch een telefoontje of ik een contract van 5 maanden vanaf mei zie zitten voor de administratie van de kindervakanties en de speelpleinwerking, ondersteuning bij het vertrek en aankomst van de kindervakanties naar de kust, de Ardennen en Rijmenam. Plezant en zo leer je ook de collega’s van de ziekenkas kennen. Na 5 maanden, terug werkloos, maar in maart 1977, de vraag voor een contract van 1 jaar bij SVV, dienst gezins- en bejaardenhulp, kindervakanties, speelpleinwerking, de vrouwenwerking en politiek dienstbetoon.
Ja natuurlijk! Ik ken de dienst. De 1ste dag kom ik op het bureel van Jeanne Adriaensens, SVV secretaresse en volksvertegenwoordiger. “Hier is een telefoonnummer voor als je me echt nodig hebt. Ik vertrek nu naar de Kamer in Brussel.” Raar! Maar toen mocht je ook nog roken op bureel?!?!

Iedereen kent iedereen
Stoeten en feesten op1 mei, personeelsfeestjes in de ziekenkas. Iedereen kende en hielp elkaar, ziekenkas, SVV, de optiek en apotheek. Heel mooie herinneringen. Ik kon bij SVV, de vrouwenwerking beginnen na een bijscholing socio cultureel vormingswerk. Ik werkte toen voor nationaal maar wel in de federatie Mechelen-Turnhout, met Fernand Geens als federaal secretaris van Bond Moyson. Ik heb altijd veel respect gehad voor de heer Geens, een man van weinig woorden, streng maar rechtvaardig, voor hem telde toen al, ‘Iedereen telt mee’. Daarna kwam er de fusie Mechelen-Turnhout met Antwerpen. SVV heeft altijd een sterke team en teamspirit gehad: Josée Madereel, Linda Huybrechts en Liliane Verhulsel, Annick Haesen, Jefke en even later Wella Van Hoof.

Vrouwen in volle actie
Wat hebben wij allemaal niet gedaan: verwenweekends in de Ceder voor 120 vrouwen, betogen voor de Abortuswet, tegen kernenergie, herintreding arbeid voor vrouwen in de werkloosheid , creaweekends, weekends voor alleenstaande mama’s, kruiden-en wandelweekend in de Ardennen, betogen tegen Trump, GVO acties op markten en pleinen over urineverlies, rugproblematiek, preventie borst- en baarmoederhalskanker, Boezemvriendinnen om vrouwen bewust te maken om deel te nemen  aan de mammografie, luchtwegen en longen, verdeling huishoudelijke taken onder de titel ‘Mannen die helpen zijn ‘hot’!’, antigeweldacties, Witte Lintenacties, en … dikwijls met hulp van de plaatselijke bestuursleden, want die spreken de plaatselijke bewoners makkelijker aan.

Werken met vrijwilligers maakt blij
Maar wat mij het meeste blij maakt, dat zijn de contacten met de plaatselijke groepen, vergaderen en jaarplannen opmaken, sprekers en informanten zoeken, flyers uitwerken, zelf activiteiten begeleiden, hobby en handwerk tentoonstellingen … Wat die groepen allemaal gedaan hebben en nu nog steeds doen, awel dames CHAPEAU! Dikke dankuwel! Grote pluim op jullie hoed!!!

Ook nu weer in dat moeilijk, verwarrend coronajaar hebben zij het een en ander gedaan al dan niet in samenwerking met nationaal of provinciaal: knuffelkaartjes gaan uitdelen, mondmaskers maken voor hun leden, organisaties in hun gemeente, telefooncirkels naar hun leden. Sinterklaas-, kerst- of nieuwjaarscadeautjes voor hun leden, toch blijven wandelen of fietsen, creapakketjes, dit jaar naaikaartjes voor de Warmste Week, maar ook vilten kerstversieringen, portemonneekes haken ... en dat allemaal met veel enthousiasme, warmte, plezier en belangeloze inzet.

Vrouwen veranderen de wereld
29 mei word ik 65 jaar, op 1 juni 2021 ga ik met pensioen. Ik ben heel trots dat ik voor VIVA-SVV heb mogen werken, trots op het team van Antwerpen en héél trots op de plaatselijke vrijwilligers. Zij maken van VIVA-SVV een grote, warme vrouwenvereniging met een mooi verleden. Op 22 april 2022 vieren we 100 jaar VIVA-SVV: een straffe vereniging vol straffe madammen.

Het komt nu wel heel dichtbij
Ik ga weg bij een sterk team, met nog hééél veel toekomst, en groepen die er voor zullen blijven gaan. Die geven niet op!
Ik laat collega’s (vriendinnen) achter: Ilse, Heidi en Chris, Aster en Khadi, op de campus Turnhout, Mechelen en Antwerpen, in Brussel. Verdoeme, wat ga ik jullie missen. Ik zal toch af en toe met cake of een snoepje langskomen, oohh ja sinterklaas en de brief van Piet blijven komen!!!

Voor altijd in mijn hart
I
k ga eerst genieten van een vakantie. Het zal in België zijn, want Ghana zit er dit jaar niet in. En dan zie ik wel. 
Ik zou jullie allemaal één voor één een dikke knuffel willen geven, maar dat mag nu nog niet. Vanaf dat het terug mag en ik kom je tegen, dan heb je prijs. Bedankt voor alles en nog zo veel meer!
Jefke

N.B. het gaat ook wel rustiger zijn ! Haha...

Jefke Malfait

De werkperiode is wel de grootste uit je leven!
Van 1956 tot 1976: baby, kleuter, school, puberen, opstandig zijn en denken dat je het beter weet; 1ste vriendje, 1ste kater, 1ste liefdesverdriet …
Van 1976 tot 2021: werken en meestal met plezier.
(Er zijn altijd taken, dingen en personen die je niet ziet zitten.)

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.