Sabine Peeters over body shaming en body image

door Sofie De Neve

Vrouwen kunnen de wereld veranderen. En dat doen ze, o ja. Ze zetten zich in voor een betere samenleving en volgen ongegeneerd hun hart. Elke maand zetten wij een inspirerende vrouw in de kijker. 

Sinds haar 16de heeft Sabine Peeters last van eetstoornissen. Ze wisselde af tussen anorexia en boulimie  en pleegde naar eigen zeggen roofbouw op haar lichaam en geest. Dat ze door zo’n dal is gegaan, heeft haar sterk gemaakt. Ze bokst op tegen negatieve invloeden van media, tijdschriften en mode en wil dat mensen zich goed voelen in hun eigen lichaam.  

Waakhond

“Al 12 jaar ben ik make-up artiest in de mode-, magazine- en commerciële sector. Ik doe dat werk heel graag, maar op een bepaald moment voelde ik dat ik iets miste. Toen ben ik me gaan verdiepen in body image: hoe mensen hun lichaam zien en of ze zich goed in hun vel voelen. 2,5 jaar geleden schreef ik het boek ‘Lief voor mijn lijf’. Sindsdien ben ik een echte waakhond geworden voor een positief body image. Overal waar ik ga en sta, ga ik in tegen bodyshaming: op de set, maar ook in de media en op sociale media."

“Lang geleden, toen ik op mijn zwaarst was, richtte ik een Facebookgroepje op. Ik wist met mezelf geen blijf en had nood om erover te praten. Toen mijn boek uitkwam is dat Facebookgroepje geboomd en samen met mijn Instagramaccount uitgegroeid tot een grote online community. Als influencer wil ik aantonen dat er een relatie is tussen lichaam en geest, en dat wij met onze geest ons lichaam goed kunnen behandelen maar ook kunnen mishandelen.”

Eerlijk op Facebook

“Ik ben zelf altijd zeer eerlijk op sociale media. Onlangs ben ik bijvoorbeeld kort hervallen in mijn eetstoornis. Dat ik daar eerlijk over ben, wordt op prijs gesteld. Sociale media geven ons vaak het gevoel dat iedereen happy is en dat iedereen alles voor mekaar heeft, maar dat is niet de realiteit.”

“Mijn volgers geven tips aan elkaar en stellen ook vragen aan mij. Vaak gaat het om kleine onzekerheden zoals vrouwen die niet in bikini durven omdat ze vinden dat ze te dik zijn. Door te luisteren naar hun verhaal, moedig ik hen aan om hun onzekerheden te laten varen. Ik post ook regelmatig foto’s van mezelf in bikini en dan schrikken ze. Ze vragen zich af of ik me niet schaam. Neen, ik schaam me niet. Dan beseffen ze dat zij zich ook niet moeten schamen. En dat heus niet iedereen kijkt als ze in bikini rondlopen.”

“Ik zeg niet dat we iedere dag tegen onszelf moeten zeggen hoe fantastisch we eruitzien, maar het zou al goed zijn als we met respect naar ons lichaam zouden kijken, als we het zouden aanvaarden zoals het is en blij zijn met wat het voor ons doet. De maatschappij zou er dan ook heel anders uitzien. Veel negatief gedrag ontstaat immers doordat mensen niet goed in hun vel zetten. Seksueel geweld zou afnemen, mensen zouden beter presteren op het werk, ouders zouden betere opvoeders worden …”

Negatieve invloeden

“Uit onderzoek blijkt dat 70 tot 75 % van de vrouwen haar lichaam zou willen veranderen om beter in haar vel te zitten. Er zijn dan ook veel negatieve invloeden op ons body image.”

“Netflix, films en televisieprogramma’s casten bijvoorbeeld telkens dezelfde types. Ik zie maar zelden een plussize vrouw in de rol van carrièrevrouw, undercoveragente of met een pittig seksleven. Alsof dikkere vrouwen dat niet kunnen zijn.”

“De magazinewereld geeft veel mixed messages. Vorig jaar was ik uitgenodigd om te komen spreken op een beurs van Goed Gevoel. In het tijdschrift verscheen een enquête over hoe vrouwen zich in hun vel voelen en de redactie was heel verbaasd dat de cijfers zo negatief waren. Maar wat zag ik als ik die beurs binnenstapte? Dat 99% van de standjes gingen over uiterlijk of diëten. Ik vond het heel hypocriet dat ik moest komen vertellen waarom vrouwen zich slecht in hun vel voelen. Magazines hebben daar een aandeel in en ze doen weinig of niets om het te verhelpen.”

“Hoewel magazines en televisie dus mee verantwoordelijk zijn voor ons body image, heb je als vriend, ouder of collega het meeste invloed. Probeer daarom niet constant over uiterlijk te praten. Als je gesprekken voortdurend gaan over diëten en over je eigen onzekerheden, dan gaan mensen die wat slechter in hun vel zitten zich nog meer schamen. Moedig je geliefden aan in de dingen die ze ondernemen en zie hen als een volledig persoon, niet alleen als een lichaam.”

Maatje 54

“In mijn make-up rubrieken zorg ik voor variatie in vorm, leeftijd, genderidentity en ability. Ik ben daar heel streng in. Ik sta er ook op dat mijn plussize collectie voor Xandres Gold echt tot maat 54 gaat. Als ik ontwerp voor plussize, dan is dat niet tot maatje 48. Plussize vrouwen hebben evenveel recht op mode, leuke kleuren en patronen.”

“Ik krijg vaak de opmerking dat het raar is dat uitgerekend ik, die zo begaan is met body image, in de modewereld werk. Het is inderdaad een harde wereld, die voor veel vrouwen nefast is en die een mager blank lichaamstype als norm stelt. Ik snap die opmerking volledig, maar anderzijds is er geen betere manier om verandering te brengen dan als je ergens middenin zit.”

“Op de set verdraag ik geen negatieve praat over iemands uiterlijk. Meestal ben ik de mama van de set waarbij de modellen zich veilig voelen en bij wie ze hun onzekerheden bij kwijt kunnen. There is no shame. Ik ben heel streng op bodyshaming en ga er tegenin, tot ergernis van sommigen. Ik ben niet voor iedereen de favoriete persoon op set, maar dat is dan maar zo.”

Boze vrouw

“Overal zie ik dingen zien die me ergeren. Zo zag ik onlangs op Instagram een nieuw fitnessprogramma getiteld ‘Van hesp naar hunk in 8 weken’. Ik kan me daar zo kwaad in maken. Waarom moet een lichaam op die manier naar voor gebracht worden? Soms ben ik het beu om altijd maar die boze vrouw te moeten zijn die opbokst tegen de wereld. Maar dan neem ik even rust, denk ik aan mezelf en waag ik mij stap voor stap weer op het ijs.”

“Mijn allergrootste droom is om op politiek niveau veranderingen te kunnen brengen. Ik heb de grootste hekel ever aan diet culture. Als 15-jarige kon ik zomaar een apotheker of een Kruidvat binnenlopen om daar dieetpillen, thee en laxeermiddelen te kopen zonder ook maar enige controle. Zo heb ik mijn darmen naar de knoppen geholpen.”

“Ik kan mij daar heel kwaad in maken. Onder het mom van gezondheid profiteert de dieetmaffia van mensen hun onzekerheden en maken ze miljarden winst. Om dan het omgekeerde van gezondheid te bekomen. Dat raakt mij echt in de kern van mijn ziel.”

Waarvoor mogen ze jou om 5 uur uit bed halen?

Om mijn petekind te zien. I love sex, maar zelfs om 5 uur ’s morgens seks, no!

Achter elke sterke vrouw staat …

… een vriendenkring die haar steunt. Wij praten eigenlijk heel weinig over mijn job, maar dat is juist het fijne. Het doet er allemaal niet toe.

Wie is voor jou inspirerend?

Het klinkt grof, maar ik kijk niet snel op naar iemand, want iedereen heeft z’n goeie en slechte kanten. De enige die immens veel kracht heeft is mijn moeder. Zij heeft al heel wat watertjes doorzwommen: moeilijkheden met haar gezondheid, een dochter die haar het leven heeft zuur gemaakt met haar eetstoornis … En toch ken ik niemand die zo geïnteresseerd is in de wereld en begaan is met mensen. Chapeau.

Sabine Peeter

Reageer

Greet Caris
Sl meer dan 30 jaar doe ik heel wat activiteiten naturistisch, nu in de zimer op een naturistisch vakantiedomein. Mijn kinderen, en nu ook mijn kleinkinderen werden of worden hier groot. Niets zo mooi als een naakte mens: jong oud alle maten en gewichten hier besef je dat niemand een reden heeft om zich voor zijn/haar lichaam te schamen, omgaan met iedereen. Respect voor je zelf je medemens en voor je omgeving dus ook rust en luisteren naar de natuur. Een boost, zalig om op zo een plek wat ouder te mogen zijn.
01/08/2019 - 08:48
Greet Caris
Sl meer dan 30 jaar doe ik heel wat activiteiten naturistisch, nu in de zimer op een naturistisch vakantiedomein. Mijn kinderen, en nu ook mijn kleinkinderen werden of worden hier groot. Niets zo mooi als een naakte mens: jong oud alle maten en gewichten hier besef je dat niemand een reden heeft om zich voor zijn/haar lichaam te schamen, omgaan met iedereen. Respect voor je zelf je medemens en voor je omgeving dus ook rust en luisteren naar de natuur. Een boost, zalig om op zo een plek wat ouder te mogen zijn.
01/08/2019 - 08:48
Karine Vd Walle
Idd, zoveel mogelijk blijven vechten, hoe vervelend het ook is. Vaak e ondankbare rol, e beetje roofbouw op onze eigen rust, mr héél belangrijk! De meeste mannen doen over hun uiterlijk veel minder moeilijk dan vrouwen, we mogen het ons niet laten aanpraten, formaat of kleur zijn niet belangrijk! Leer je eigen kwaliteiten & mindere kantjes te accepteren & je zal je heel wat beter voelen i je velletje!
19/09/2019 - 14:57

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.