Seks na de bevalling

door Ines

Je hele leven verandert als je een baby’tje krijgt. Jawel, op elk vlak. Ook seks is niet zo vanzelfsprekend als je kersvers mama bent geworden. Heel wat vrouwen stellen zich vragen. Hoelang moet ik wachten? Doet het pijn? Lukt het nog even goed als vroeger? Ook Emma en Karen, 2 prille mama’s, wisten niet goed waaraan ze zich konden verwachten. “De eerste keer verliep een beetje stroef”, zegt Emma. “Heel normaal”, zeggen seksuologe Kaat Bollen en gynaecoloog Bart Demyttenaere.

“Omdat ik met een keizersnede bevallen ben, raadde mijn gynaecologe me aan om 6 weken te wachten met seks”, vertelt Emma. “Dat is een advies. Je hoéft dat niet te volgen, maar ik wilde geen risico’s nemen. De eerste weken na mijn bevalling had ik ook geen behoefte aan seks. Ik was helemaal in de ban van mijn kind.”

“Elke bevalling is anders”, vertelt gynaecoloog Bart Demyttenaere. “Het is dus moeilijk om een specifieke termijn te plakken op die periode. Mijn advies? Wacht tot je er als koppel klaar voor bent. En puur medisch gezien? Als je een grote knip hebt, of een snede in je buik, zal je er de eerste week niet aan beginnen. Dat kan ik garanderen.”

Tongzoenen en masseren

“Seks kan eigenlijk meteen na de bevalling”, zegt seksuologe Kaat Bollen. “Want lekker tongzoenen, elkaar masseren of een orgasme bezorgen, is ook seks. Zeker doen dus, als je daar zin in hebt. Met penetratieseks zou ik toch aanraden een 6-tal weken te wachten, zodat je baarmoeder en vagina goed genezen zijn.”

Emma wilde 6 weken wachten, en daar had haar partner het volste begrip voor. “Hij heeft nooit aangedrongen. Hij vroeg gewoon wat de gynaecologe had gezegd en wilde haar advies opvolgen. Niet alle mannen zijn zo. Sommigen denken dat alles een week later al genezen is en je meteen weer zin hebt in seks. Dat is dus niet het geval.”

“Na je bevalling geen zin hebben in seks is heel normaal”, zegt gynaecoloog Demyttenaere. “Behoefte hebben om te vrijen heeft met veel factoren te maken. De weken na de bevalling is een fysiek zeer belastende periode. Je bent niet in vorm, je verliest bloed, je hormonen zijn nog in de war en je hebt er een nieuwe rol met veel verantwoordelijkheden bij. Dat is allemaal behoorlijk heftig. Die elementen spelen een remmende rol en zorgen ervoor dat je weinig zin hebt in seks.”

Slag in mijn gezicht

“Mijn zwangerschap heeft mijn lichaam veranderd, wat de stap naar seks nog groter maakte. Ik voel me helemaal niet meer zo aantrekkelijk als vroeger. In het ziekenhuis kreeg ik een slag in mijn gezicht. Er hing een spiegel in mijn kamer en zodra ik weer mocht rondlopen, kon ik mezelf voor het eerst van top tot teen bekijken.”

“Ik had een grote wonde en een heleboel striemen. Bovendien herstelde mijn lichaam anders dan bij vrouwen die natuurlijk bevallen. Bij hen trekt alles beter samen. Borstvoeding helpt daar ook bij. Maar ik gaf flesvoeding … Ik dacht dat ik veel last ging hebben van mijn keizersnede en dat borstvoeding daardoor een obstakel ging zijn.

“Flesvoeding geven heeft zo z’n voordelen voor de mama”, legt Demyttenaere uit. “Borstvoeding onderdrukt je hormonale productie. Daardoor worden je slijmvliezen dunner en heb je vaker last van vaginale droogte. Alles is dan wat gevoeliger en sneller geïrriteerd, wat penetratie lastiger maakt. Als je flesvoeding geeft, is dat veel minder het geval.”

Elkaar opnieuw leren kennen

“Onze eerste keer was vreemd en verliep een beetje stroef”, zegt Emma. “Zeker omdat het al zo lang geleden was. Op het einde van mijn zwangerschap wilde ik geen seks meer. Ik had schrik dat ik zo de bevalling in gang zou zetten. We hebben van midden oktober tot begin januari niet gevreeën. De eerste keer voelde precies alsof we elkaar opnieuw moesten leren kennen. Bovendien had mijn partner schrik om me pijn te doen. Ik vreesde vooral dat mijn snee weer ging scheuren. Dat is gelukkig niet gebeurd, maar het deed wel een beetje pijn.”

Extra taak

“Vandaag voelt seks niet anders dan voor mijn bevalling. Ik bedoel, mijn gevoel is hetzelfde als we het doen. Maar ik heb er niet zoveel nood meer aan. Vroeger was seks iets wat spontaan kon gebeuren, nu niet meer. Niet dat we plannen welk uur we eraan beginnen, maar onze momenten zijn wel veranderd. We doen het bijvoorbeeld eerder ’s morgens dan ’s avonds. Als ons kindje ouder gaat zijn, zal dat waarschijnlijk veranderen. Maar nu voelt seks soms als een extra taak.”

“Toch geniet ik er nog van. Het is een moment waarop ik alles kan loslaten en even niet aan ons kindje denk. In het begin was dat moeilijk, want ons dochtertje sliep vlak naast ons bed. Ze hoort of snapt het natuurlijk niet, maar dat was toch een beetje raar. Vriendinnen zetten hun kindje soms weg of hadden seks op een andere plaats, maar dat wilde ik niet. Ik wilde mijn kindje niet weg.”

Tijd voor elkaar

Karen daarentegen heeft er bewust voor gekozen om haar kindje meteen in haar eigen kamer te leggen. “De eerste nacht had ik het daar moeilijk mee, want in het ziekenhuis was ze voortdurend bij mij. Nu moest ze ineens apart liggen. Sommige kindjes zijn het zodanig gewoon om bij mama en papa te liggen, dat ze daarna niet naar hun eigen kamer willen. Dat wilden we vermijden. We vinden het ook belangrijk dat mijn vriend en ik ’s avonds wat tijd hebben voor elkaar, zonder dat ons kindje voortdurend tussen ons ligt.”

“We hebben voor het eerst weer seks gehad na mijn controle bij de gynaecologe. Dat was ongeveer 6 weken na mijn bevalling”, zegt Karen. “Ze raadde me aan om eerst te checken of alles in orde was. De eerste keer was een beetje raar, maar vooral leuk en spannend. Ik had zeker behoefte aan seks op dat moment. Het was al zo lang geleden. In die periode doe je wel andere dingen samen, maar toch. Ik vind dat je seks zeker niet achterwege mag laten omdat er een baby’tje is. We zijn tenslotte niet alleen mama en papa maar ook man en vrouw.”

1 striempje

“Ik had wel wat schrik, die eerste keer. Mijn knip was niet vlot genezen en ik dacht dat het daar pijn ging doen of dat de wonde opnieuw zou ontsteken. Uiteindelijk viel dat goed mee, want we zijn heel voorzichtig geweest. Ik had meer schrik dan nodig was.

“Seks voelt hetzelfde als voor mijn zwangerschap. Ook mijn vriend voelt geen verschil. Het gebeurt ook nog altijd spontaan, wat niet voor iedereen het geval is natuurlijk. Ik was doodop toen onze dochter net geboren was. Ik kan me dus goed inbeelden dat sommige mama’s helemaal geen zin hebben in seks als ze een huilbaby hebben of een kindje dat nooit doorslaapt.”

“Ik mag dus zeker niet klagen. Ook niet over mijn lichaam. Ik voel me nog altijd even aantrekkelijk als voor mijn zwangerschap. Ik ben amper bijgekomen en heb misschien 1 striempje op mijn buik. Vandaag weeg ik amper 3 kilo meer dan voor mijn zwangerschap. En dan ben ik nog niet beginnen te sporten.”

Uitgebreid voorspel

“Het is zo belangrijk om te praten met je partner”, benadrukt Kaat Bollen. “Misschien hebben jullie allebei even geen zin in seks en willen jullie vooral knuffelen? Dat is oké! Je moet niet in elke fase van je leven seks hebben als dat niet zo goed voelt. Mocht 1 van jullie het wel missen, is het belangrijk om op zoek te gaan naar een manier waarop jullie weer opgewonden raken. Even bijslapen, jullie kindje 2 nachten wegbrengen en de eerste nacht alleen slapen, kan bijvoorbeeld al helpen. Net als een uitgebreid voorspel, zonder verplichtingen over wat er daarna al dan niet gebeurt.”

“Het is vooral belangrijk dat je het doet als je er zin in hebt. Zorg dat je op het moment van penetratie écht zin hebt in die penetratie. Zo is de kans groter dat je lichaam meewerkt en dat je goed vochtig bent. Voor de zekerheid kan je ook altijd een glijmiddeltje gebruiken.”

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.