Single zijn anno 2019

door Sara Van den Broeck

Tik de naam Mieke Mievis in in Google en je krijgt heel wat resultaten. Relatietherapeute, seksuologe … Maar ook singlecoach. Mieke vertelt wat een singlecoach doet en hoe singles in het leven staan.

“We merken dat singles heel vaak tegen dezelfde dingen aanlopen. Ze vragen zich af hoe ze hun profiel aangenaam maken, wat ze in een 1ste bericht naar iemand moeten schrijven, wie ze best contacteren en wie niet enzovoort. Dat geldt zowel voor mannen als vrouwen, iedereen zit met dezelfde angsten en twijfels. Ik probeer hen door het bos de bomen te laten zien en leg uit hoe ze het kunnen aanpakken. In mijn praktijk zie ik ook singles na een scheiding of na de dood van een partner. Zij stellen zich voornamelijk de vraag of en wanneer ze klaar zijn voor een nieuw relatie.”

Wat zeg je aan mensen die moeite hebben om een relatie op te bouwen?

“Voor veel mensen geldt dat ze gewoon geen geluk gehad hebben. Maar een minderheid worstelt bijvoorbeeld met bindingsangst. Ze willen, kunnen of durven hun vrijheid niet opgeven. Ik zie ook regelmatig mensen die iedere keer een fout type aantrekken. Zo zijn er mensen die bijvoorbeeld systematisch op narcisten vallen. Vaak zijn narcisten mensen die er staan in het leven, die ondernemend zijn en intelligent. In het begin is dat leuk, maar na een tijdje loopt het fout. Anderen kiezen telkens een partner om voor te zorgen, om te redden. Dat zijn geen evenwichtige relaties. Ik probeer mensen zich bewust te laten worden van die patronen.”

“Uiteraard zie ik in mijn praktijk enkel mensen die het moeilijk hebben om alleen te zijn. Wanneer ik rondom mij kijk, merk ik dat het vaak wisselt. Het ene moment vindt een single het goed zoals het is, het volgende moment heeft hij of zij zin om er weer in te vliegen en volop te daten. Maar ik ken ook mensen die geen partner hoeven.”

Het is geen taboe meer om single te zijn. Het is niet meer raar om te scheiden en een tijd alleen te blijven.

Hoe kijkt de maatschappij naar singles?

“Er is een grote evolutie. Vroeger werden singles vaak zielig gevonden omdat veel mensen het typische beeld hadden van de veertiger die nog thuis bij de ouders woont. Maar daar is verandering in gekomen. Er zijn bijvoorbeeld meer alleenstaande vrouwen in vergelijking met vroeger omdat vrouwen de laatste decennia financieel onafhankelijk zijn geworden. Het is ook simpelweg makkelijker geworden om te scheiden.”

“Je merkt dat er onder andere daardoor veel meer singles zijn, 1 700 000 op dit moment. De maatschappij kan dus niet achter blijven en richt zich meer op deze doelgroep. Zo heb je bijvoorbeeld meer en meer maaltijden in de supermarkt voor 1 persoon. Vroeger was hier geen sprake van. Het is geen taboe meer om single te zijn. Het is niet meer raar om te scheiden en een tijd alleen te blijven.”

“Toch zijn er nog altijd dingen waar singles op botsen. Een eenpersoonskamer op hotel is in verhouding nog altijd duurder dan een tweepersoonskamer.”

Wordt het leven als single soms ook niet geïdealiseerd? Je hoort vaak de term ‘happy single’.

“Ik heb niet het idee dat single zijn geromantiseerd wordt. Het is leuk om 1 week op 2 je kinderen niet te hebben en je zin te doen. Maar die andere week moet je ze wel in je eentje opvoeden, dat is zwaar. Bij singles zonder kinderen, merk je dat ze vaak meer werken of meer hobby’s hebben. Maar misschien is dat omdat ze geen zin hebben om een hele avond alleen in de zetel te zitten.”

Hoe ga je als single om met lastige reacties uit de omgeving?

“Mensen maken die opmerkingen niet met slechte bedoelingen. Je kan er best met wat humor op reageren. Hoogopgeleide single vrouwen krijgen vaak de opmerking dat ze te onafhankelijk zijn en daarom niemand vinden. Dat is absurd. Wie in een relatie zit is ook niet automatisch afhankelijk van zijn partner.”

“Ik wil iedereen meegeven om erin te blijven geloven. Het is belangrijk om je geluk niet te laten afhangen van het wel of niet hebben van een partner. Maak je eigen geluk, stel jezelf doelen. Dat maakt je oprecht gelukkig en dat straal je dan weer uit.”

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.