Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Geen Sinterklaas

door Marjan Coddé

“We doen niet mee aan Sinterklaas." Mijn antwoord op de vraag wat mijn kinderen voor Sinterklaas krijgen, zorgt voor een doodse stilte met blikken vol ongeloof op het werk. 

Mijn man en ik vinden het hypocriet om onze kinderen voor te liegen dat ze flink moeten zijn voor een verzonnen figuur waar een onrealistische wenslijst aan wordt gevraagd. Onze kinderen moeten flink zijn voor ons. Niet voor een magische man. Daarnaast volgen de verjaardagen, Sinterklaas en Kerstmis zo snel op elkaar dat we beslisten om enkel cadeaus te geven met kerst.

Wij vinden eerlijkheid enorm belangrijk. En daarom zijn wij eerlijk tegen onze kinderen.

Dus ieder jaar verstoppen wij pepernoten, chocolade mannetjes, mandarijntjes en chocolade munten. Om met een heuse zoektocht de ochtend te starten. Maar geen gedoe met een schoen, wortel of suikerklontje.

Bart kent het verhaal van Sinterklaas en zwarte piet (die zwart is door de schoorsteen!), maar weet dat dit fantasie is. Zoals Roodkapje en Sneeuwwitje.

Verantwoording

Blijkbaar moeten wij keer op keer verantwoorden waarom we er niet aan meedoen. Nochtans hoor je veel ouders klagen over de hoeveelheid op de wenslijst en het te veel aan speelgoed in huis. En daar word ik echt moe van. Ook van het idee dat je als ouder weinig keuze hebt.

Maar goed, onze keuze mag de keuze van andere ouders niet beïnvloeden. Daarom gingen we het gesprek met Bart aan en vroeg ik hem wie hij dacht dat de speculaasjes verstopte. “Mama en papa”, klonk het. We hadden het over verschillende gewoontes en tradities. En dat mama’s en papa’s een sinterklaasgeheim hebben. We vertelden hem dat eerlijkheid belangrijk is en dat we er daarom voor kiezen om eerlijk te zeggen dat Sinterklaas fantasie is. Maar we wijzen hem erop dat dit een geheim is. Een geheim tussen Bart, de juffen en alle mama’s en papa’s.

Wanneer ik Bart de volgende dag ophaal op school, fluister ik de juf toe dat we niet meedoen aan Sinterklaas en dat ik haar daar graag voor wilde waarschuwen. “Ik dacht al zoiets”, antwoordde de juf. Blijkbaar had Bart voor een volle klas geroepen dat Sinterklaas niet bestaat.

We moeten precies nog iets beter uitleggen wat een geheim is.

Reageer

Kathleen
Heel mooi dat jullie het zo aanpakken vanuit die overtuiging, dat hoef je eigenlijk niet te moeten verantwoorden. Wij doen wel mee met Sinterklaas, maar wij liegen er ook niet over. Als onze kinderen vragen stellen kaatsen wij die terug. Zij antwoorden dan in onze plaats en creëren zo een beetje magie of fantasie. De rest pikken ze natuurlijk op op school. Ik haat het ook als mensen zeggen 'ben je wel braaf geweest'. Ik hoef als ouder het sint feest ook niet op te hangen aan braaf of stout, dat past niet bij onze opvoeding. Het is een feest, het gaat om het samen zijn en samen vieren, net zoals met Kerst dus wij proberen ook heel bewust om te gaan met de kado's. Ik hoop dat onze maatschappij stilaan het voorwaardelijke kan gaan loslaten, en zoals je zelf zegt kinderen gewoon leert om onze grenzen te respecteren in wisselwerking en niet die van een sprookjesfiguur die niet bestaat. Ik vermoed dat onze aanpak gewoon iets anders is, maar ons doel wel hetzelfde en dat is zo mooi aan onze wereld, we kunnen gewoon onze eigen keuzes maken en dat is dik ok :)
10/12/2018 - 13:38

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.