Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Staycation

door Paulien Mertens

Meer dan ooit zullen we dit jaar genieten van vakantie in eigen land.  En dat is meer dan oké. Vakantie in eigen land of staycation biedt namelijk heel wat voordelen: het is budgetvriendelijk, beter voor het milieu én je leert nieuwe plekjes kennen. Ook dichtbij huis zijn leuke -  al dan niet gratis - activiteiten te doen tijdens de zomer. Wij geven jullie enkele tips mee voor een onvergetelijke staycation. 

De natuur in

 1. Blotevoetenpad

Zin in een avontuurlijk uitstapje in de natuur? Dan is een blotenvoetenpad een aanrader. Je ervaart een ultiem gevoel van vrijheid door al je zintuigen in te zetten. Zo kan je bijzondere prikkels van verschillende ondergronden op je blote voeten waarnemen. Koud en warm, vochtig en droog, hard en zacht wisselen elkaar af tijdens een zorgvuldig uitgestippeld parcours. Ook (kleine) kinderen zullen hier veel plezier aan beleven! Meer info op https://www.uitmetvlieg.be/uittip/de-negen-blotevoetenpaden-vlaanderen

 1. Railbike

Railbiken is een goede optie voor wie graag actief bezig is en plezier beleeft aan fietsen. Railfietsen zijn metalen trapfietsen die op spoorrails staan. In België vind je er vier: in As, Tessenderlo, Elsenborn en Dinant.

 1. Nationaal Park Hoge Kempen

Uitgestrekte dennenbossen, paarsbloeiende heide, grote waterplassen en hoge toppen met vergezichten, dat is in het kort Nationaal Park Hoge Kempen. Hier kan je al wandelend, fietsend of te paard eindeloos komen ontspannen. Meer info op https://www.nationaalparkhogekempen.be/nl

 1. Fietsen

Surf zeker eens naar de website https://www.vlaanderen-fietsland.be/routeplanner en stel een leuke fietsroute samen via fietsknooppunten.

Huizenruil of kamperen bij vrienden of familie in de tuin

Ben je na weken in je kot, je eigen huis/appartement wat beu? Dan kan je ook altijd eens kiezen voor huizenruil of de tent nemen en bij vrienden/familie in de tuin gaan kamperen.

2 vliegen in 1 klap, een andere omgeving dus nieuwe wandel- en fietsroutes om te ontdekken en barbecues en petit comité.

Slecht weer?

Jammer genoeg zijn de weergoden ons niet altijd gunstig gezind. Geen nood! Op die dagen zijn er ook een heleboel opties.  Wij lijsten er enkele op:

 1. Voor de kunstliefhebber: Magrittemuseum in Brussel: www.musee-magritte-museum.be of Design Museum in Gent: www.designmuseumgent.be
 2. Voor de cinefiel: klein, charmant en goedkoop? Pik een film mee in één van de lokale ouderwetse cinema’s bij jou in de buurt. Een zwoele zomeravond? Verschillende steden organiseren filmavonden in openlucht.
 3. Voor de wetenschapper: Museum voor Natuurwetenschappen: https://www.naturalsciences.be/nl
 4. Voor de waaghals: Koezio, het grootste indoor avonturenpark aller tijden! https://koezio.co/nl

Heerlijk overnachten

Wanneer je er iets langer tussenuit wil en een unieke ervaring wil meemaken dan zijn onderstaande adresjes misschien wel iets voor jou!

 1. Geheime locatie: ontsnap aan de stadsdrukte en vertraag in volle privacy in rust en stilte op geheime locaties dichtbij huis. Reservaties en info op www.slowcabins.be.
 2. Slapen op water: In de bijzondere B&B (Boat & Breakfast) op een boogscheut van het station van Mechelen ontwaak je in alle rust op de lichte deining van het water. De gastvrouw brengt je ’s ochtends een heerlijke ontbijtmand aan boort om de dag mee te beginnen. Meer info op www.slapenopwater.be.
 3. Slapen in de bomen: sinds kort kan je ook overnachten op het domein van de Grotten van Han. In het hart van het Wildpark ontdek je Tree Tents, gezellige tenten in de hoogte gespannen tussen de bomen, met uitzicht op de prachtige droge vallei van de Lesse. Je kan er genieten van de dieren die in de open vlakte ronddartelen: herten, moeflons, oerossen, Przewalskipaarden, damherten... Een onvergetelijke nacht staat je te wachten! Een aanrader met kinderen! Meer info en reservaties op www.grotte-de-han.be.

Maak er een fijne zomer van!

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.