Tips en tricks van Groene Gisella & Handige Henriëtta

door VIVA-SVV

Pak uit met je zelfgemaakte bijenhotel
‘Onbekend maakt onbemind’ gaat zeker op voor bijen en wespen. Wist je dat ze bessenstruiken, fruitbomen en andere gewassen bestuiven en dat ze zo één van de belangrijkste schakels vormen in onze voedselketen? Help deze nuttige diertjes een handje en geef ze een nieuwe thuis in een zelfgemaakt bijenhotel. Aan de slag.

Al vlug ontdek je dat ecologisch leven helemaal niet moeilijk of duur hoeft te zijn.

Leef bewuster, maak bewuste keuzes. Dompel je onder in het comfort van eenvoudig leven.

bijenhotel

Wil je meer leven in je tuin?  Zorg dan voor deze extra troef. Maak een bijenhotel.
Bijen zijn heel nuttige beestjes. Solitaire bijen zijn net als de honingbijen erg belangrijk voor de bestuiving van planten. Ieder vrouwtje maakt haar eigen nest. Dat doet ze in holle stengels, in holletjes in de grond of in dood hout. In die gaatjes legt ze eitjes en een voorraad stuifmeel en nectar als voedsel voor de larven die de volgende lente uitkomen. Veel voedselgewassen rekenen op bijen om zich voort te planten via bestuiving. Zowel honingbijen als wilde bijen gaan de laatste jaren sterk achteruit. Help de bijen en maak bijenhuisjes!

Handige Henriëtta knutselt het zelf in elkaar
Hierbij de verschillende stappen voor een eenvoudig bijenhotel.
Eerst timmer je een kastje met plankjes van ± 20 cm. Aan de achterkant doe je horgaas zodat alles erin blijft zitten. Daarna vullen met natuurlijke materialen: steen en boomstammetjes  waarin je vooraf gaatjes boort, dennenappels, takken, riet, stro, klei waarin je gaten maakt, opgerolde blaadjes, bamboe, ... De bijen zullen je heel dankbaar zijn.
 

Meer info over zelf een bijenhotel maken vind je bij Natuurpunt, Ecohuis Antwerpen en Velt.
Om je wat inspiratie te geven hier het filmpje van Curieus.

 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.