Mannendag

door VIVA-SVV

Als vrouwenvereniging vergeten we de mannen niet op hun jaarlijkse feestdag. We bedachten een andere invalshoek en vroegen enkele transgenders te getuigen over het verlies of de winst van privileges na hun transitie. Is er een merkbaar verschil als vrouw of man in het ervaren van respect in vergaderingen of van de technieker die thuis de verwarmingsinstallatie komt nakijken? Benieuwd? 

Yves vertelt dat hij in het laatste jaar van het middelbaar onderwijs te horen kreeg dat zijn studiekeuze niets voor vrouwen was en hij beter een andere weg op zou gaan. Hij zou trouwens ook niet geschikt zijn voor zo’n lichamelijke arbeid. Uit angst om niet aanvaard te worden als bouwvakker, ging hij dan ook braaf iets anders volgen. Na zijn transitie volgde hij toch de opleiding die hem beroepsmatig bracht waar hij altijd al wilde zijn. “Hoewel ik nog steeds tenger ben, bleek het als man geen probleem om de opleiding te volgen. Ik ben niet naar de fitness gegaan en toch lukt het hoor”, lacht Yves.

Yves vindt dat vrouwen harder op hun uiterlijk worden afgerekend dan mannen. “Als meisje was ik niet de mooiste van de klas en werd er al wel eens gelachen met mijn lelijke neus en mijn piekhaar. Nu vinden mensen dat mijn neus karakter geeft aan mijn gezicht en blijkt mijn haar grappig te zijn”, aldus Yves.

Julie, toen nog een man, begon in 1996 te werken als ingenieur in een overwegend mannelijke sector. In 2010 begon ze aan haar transitie en 2 jaar later ging ze, in dezelfde sector, weer aan het werk, nu als vrouw. Haar transitie is op dat moment volledig rond en in haar nieuwe werkomgeving weet niemand dat ze ooit een man was. 

Julie merkt een groot verschil in hoe mensen nu met haar omgaan. Vroeger werd er meer naar haar geluisterd en kreeg ze in vergaderingen gemakkelijk het woord. Nu wordt ze vaak onderbroken in haar betoog of erger nog, ze wordt gewoon genegeerd. Het valt haar op dat het vooral mannen zijn die haar onderbreken. “Maar er zijn ook goede mannen hoor, niet elke man is een haantje”, lacht ze.

“Daarnaast heb ik het gevoel dat je harder moet roepen als je promotie of loonopslag wil”, gaat Julie verder, “als je geen lawaai maakt, dan kan je lang wachten.”

Ook in haar privéleven merkt Julie verschillen in hoe mensen met haar omgaan. Als technici aan huis komen voor de verwarmingsinstallatie of het alarmsysteem, geven ze een uitleg op het niveau van een kleuter. Als Julie dan terloops laat vallen dat ze ingenieur is en dat ze geen schrik moeten hebben om wat technischer te zijn, dan verschieten de installateurs.

“Gelukkig zijn er tegenwoordig meer vrouwen die voor technische richtingen kiezen, een gelijke vertegenwoordiging zal zeker bijdragen tot een beeld dat vrouwen ook technisch competent kunnen zijn”, hoopt Julie.
Het valt Julie ook op hoe vrouwen mekaar op hun uiterlijk beoordelen. Dat is voor haar nieuw want volgens Julie doen mannen dat onderling niet, alvast niet in haar werkomgeving. Julie vindt vrouwen veel harder voor elkaar dan mannen.

Ook Marie koos voor een transitie van man naar vrouw. Ze vertelt dat ze vroeger een gevestigde waarde was op haar werk, ze was lid van de bende, nam beslissingen en maakte plannen. Als man zat ze in het midden van de tafel, nu aan de zijkant. 

Ook familiaal voelt Marie zich niet meer de initiatiefnemer en neemt ze eerder een afwachtende houding aan. Nochtans heeft haar familie haar helemaal aanvaard hoe ze is. “Ik stel me bedeesder op, net zoals mijn zussen dat altijd deden en laat het hoge woord aan mijn broers”, vertelt ze.

Marie geniet wel van de leuke dingen die nu gebeuren, mannen die de deur openhouden of haar een drankje aanbieden. Ze vindt mannen nu zorgzamer. “Allemaal fijn, maar waarom kreeg ik bij een verkoudheid geen kop warme thee toen ik nog man was”,vraagt ze zich af. “Als man moet je toch wel stoerder zijn, niet zeuren en verder doen.”

Laten we deze mannendag aangrijpen om gelijkwaardigheid tussen de genders te vragen. Mannen hebben ook wel eens nood aan een tas thee bij een verkoudheid en kennen misschien niets over de werking van een alarminstallatie. Vrouwen kunnen ook sterk zijn en hebben ook recht op een karakterkop zonder daarom lelijk genoemd te worden. :) 

Om privacyredenen hebben we de namen en details aangepast.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.