Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Uitstellen

door Bruzelle

Het einde van dit schooljaar was anders dan andere jaren. Mijn lieve puberdochter is niet geslaagd op school. En ze had het niet zien aankomen. Ze had haar best gedaan bij het studeren van de examens, zweerde ze en dat geloof ik. Studeren is haar ding niet. Doorheen het schooljaar al helemaal niet. Ze heeft last van een vervelende aandoening: uitstelgedrag. Het is een erfelijke aandoening: ik heb er namelijk ook last van. Altijd alles uitstellen tot het moment dat je er niet meer omheen kunt en wel moet beginnen. En dan kom je in tijdsgebrek, vermoeidheid speelt je parten en de tijd, noch de goesting, werken met je mee.

Valies inpakken

Maandagochtend zouden we voor een weekje naar Normandië vertrekken, zij en ik. Ik keek er echt naar uit om met haar een weekje te roadtrippen. Maar dat betekende niet dat mijn valies al dagen klaarstond. Nee nee, dat zou in het beste geval de vorige avond, liefst zo laat mogelijk, gebeuren. Ik ben er die avond toch nog in geslaagd de valies uit de kast te halen en het geschatte aantal vereiste slipjes erin te gooien. En toen vond ik het hoogtijd om naar bed te gaan, want ik wou de trip toch wat uitgeslapen aanvatten.

Omdat we al 5 jaar geen wagen meer hebben, had ik er één gehuurd. De dag van ons vertrek kon ik hem vanaf 10 uur ophalen. Dus werd er voor het slapengaan – het was al een flink stuk na middernacht – op de minuut na uitgerekend wanneer ik zou opstaan en vertrekken. Na 3 snoozesessies die ochtend, ben ik dan toch uit bed geraakt (maar ook daar ging het zoals de uitsteletiquette het voorschrijft: tot de laatste seconde in bed blijven liggen). De valies is raakte pas gevuld na het ophalen van de wagen en het was middag vooraleer we onze straat uitreden.

Uitstellen op verplaatsing

Mijn dochter en ik manen elkaar voortdurend aan om tijdig te beginnen met onze zaakjes. We maken ons druk om elkaars zelfde irritante gedrag, dat tijdens onze trip gewoon doorgaat. Uitstelgedrag neemt geen vakantie. Ik: te laat opstaan om op tijd op de plaats waar we een kayak gehuurd hebben te raken en dan wachten tot het moment van de afspraak om telefonisch te melden dat we te laat zullen zijn; wachten met tanken tot het lichtje niet meer roder kan worden en de volgende fase gewoon duwen wordt … Zij: voorstellen om de afwas te doen na het eten (zeldzaam moment!), maar eerst nog een paar afleveringen op Netflix kijken én mijn slechter wordend humeur ondergaan omdat ik de pastasaus met kaas bijna hoor aankoeken aan de vaat.

Perfectionisme?

Te veel hooi op de vork nemen, perfectionisme, vermoeidheid, gebrek aan motivatie, heel vaak afgeleid zijn … Het worden allemaal oorzaken van uitstelgedrag genoemd. Ik kan de vinger er niet precies op leggen wat de oorzaak bij mezelf of mijn dochter is, maar enkele dingen zijn zeker herkenbaar. Wij vinden het hoe dan ook een lastige aandoening die veel stress met zich meebrengt. Er zijn tal van tips om dit gedrag aan te pakken. Ik zal die wel eens lezen maar dat stel ik voorlopig toch wat uit.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.