Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Veilig de zon in!

door Joyce David

Heerlijk toch, die zon! Samen met vriendinnen gaan pootjebaden op het strand, of het houden van een lekkere barbecue in de tuin. Hou jij tijdens deze prachtige zomerdagen ook steeds een flesje zonnecrème binnen handbereik?

Smeer je tijdens een mooie zomerdag in met een zonneproduct aangepast aan jouw huidtype. Want, zelfs bij bewolking of onder een parasol kan je huid nog steeds verbranden. Auwch!

Maar voor welk product kies je het beste? Kies je voor een spray? Of is een crème toch beter? In principe maakt de textuur van de zonnecrème eigenlijk niet zoveel uit, de bescherming blijft hetzelfde.

Kies dus gerust voor het product dat jij het liefst gebruikt! Duurdere producten zijn niet per sé beter.

En de prijs? Je hoeft zeker niet veel geld uit te geven aan zonneproducten. Producten uit warenhuizen beschermen zeker goed genoeg.  Wel wordt sowieso aangeraden om je om de 2 uur opnieuw in te smeren.. Als je kan smeer je jezelf ook het best een half uur op voorhand in, voor je de zon ingaat.

Zonnebeschermingsfactor

Zonnecrème kan je in verschillende factors kopen. De factor kan je terugvinden na de letters 'SPF'. SPF betekent ‘Sun Protection Factor’ of zonnebeschermingsfactor. Welke factor je neemt kan je bepalen via je huidtype.

Je huidtype vertelt je immers meer over je zelfbeschermingstijd. Aan de hand van je zelfbeschermingstijd en de factor kan je bepalen hoe lang je maximaal beschermd bent in de zon. Hiervoor dien je je zelfbeschermingstijd te vermenigvuldigen met de factor van je product.

  • Huidtype 1: zelfbeschermingstijd is 5 tot 10 minuten
  • Huidtype 2: zelfbeschermingstijd is 10 tot 20 minuten
  • Huidtype 3: zelfbeschermingstijd is 20 tot 30 minuten
  • Huidtype 4: zelfbeschermingstijd is 30 tot 40 minuten

Wanneer je bijvoorbeeld huidtype 1 hebt en je jezelf insmeert met factor 30 dan heb je dus 10 minuten zelfbeschermingstijd x factor 30 = 300 minuten. In dit geval ben je dus maximaal 300 minuten of 5 uren beschermd in de zon.

Let wel: de locatie en het tijdstip van de dag blijven een belangrijke rol spelen. Daarom wordt er aangeraden om je altijd om de 2 uren in te blijven smeren. Vroeger werd wel eens gezegd dat je bij het smeren van een hoge beschermingsfactor niet meer zou bruinen. Gelukkig is dit een fabeltje! Je zal trager bruinen maar je kleurtje zal langer blijven. Leuk toch? 


Make-up

Naast zonnecrème kunnen ook andere producten extra bescherming tegen de zon bieden, denk maar aan een dagcrème of make-up. Als je let op de verpakking van je make-up kan je soms een SPF-factor terugvinden. Dit is net hetzelfde als bij zonnecrème.  Make-up producten met een SPF-factor zijn niet meteen duurder dan make-up producten zonder SPF.

Probeer hier dus zeker op te letten bij aankoop van make-up producten. Deze extra bescherming is altijd mooi meegenomen!

 

Zin in meer weetjes over de zon?

VIVA-SVV West-Vlaanderen ontwikkelde het pakket 'Zonnekloppers'. Samen met jouw groep of afdeling gaan we op zoek naar de 'Slimste Zonneklopper'. Terwijl we dit doen, bewandelen we samen de wondere wereld van het zonnekloppen.

Wil jij ook samen 'Zonnekloppen' met VIVA-SVV? Geef ons gerust een seintje: viva.wvl@bondmoyson.be of bel naar 050 44 79 40.

 

 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.