Coronaproof groepswerking (3) - veiligheidsrichtlijnen

door VIVA-SVV

We zijn al enkele maanden ver in de COVID-19-crisis. Hoewel we het niet gemakkelijk hebben met de steeds veranderende omstandigheden en maatregelen, schept deze bijzondere situatie ook kansen. We willen onze vrijwilligers inspireren en warm maken om ook tijdens deze periode actief te blijven in hun VIVA-SVV-groepen en hun buurten. Daarom hebben we een leidraad voor een corona-proof vrijwilligerswerking gemaakt. VIVA-SVV-vrijwilligers kunnen deze leidraad opvragen bij het regionale contactpunt. Maar sharing is caring, dus komt de informatie ook integraal op onze website, in een reeks van 3 artikels.

In dit derde en laatste deel geven we onze groepen nog wat belangrijke veiligheidsrichtlijnen mee. We leggen uit waar ze minimaal aan moeten denken, wanneer ze van de overheid terug de toelating krijgen om activiteiten in groep te organiseren. Want de gezondheid van onze vrijwilligers en deelnemers komt altijd op de eerste plaats.

Samen maken we er het beste van!

Veiligheid eerst, wanneer fysiek samenkomen weer mag

Afhankelijk van de COVID-19-situatie in het land, is het misschien wel mogelijk om in (beperkte) groep samen te komen voor fijne, ontspannende en leerrijke activiteiten. Als de maatregelen het toelaten, kan je bijvoorbeeld met je bestuursvrijwilligers afspreken, of kleinschalige activiteiten organiseren. Natuurlijk gaan gezondheid en veiligheid altijd boven alles. Hou je dus in de eerste plaats altijd strikt aan de regels van de overheid en de gemeente. De meest recente stand van zaken vind je op https://www.infocoronavirus.be/nl/.

We willen reiken je wat handvaten om, wanneer het mag, op een veilige manier je groepswerking in de ‘fysieke wereld’ (acties en activiteiten met deelnemers) te organiseren. Hoe organiseer je dat, binnen het kader van de maatregelen? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Welk materiaal moet je minimaal voorzien? En hoe zit dat met inschrijvingen en betalingen? Hieronder geven we wat tips en richtlijnen mee.

 1. Inschrijvingen, betalingen en risico-analyse

Ten eerste: probeer niet heel je ‘verloren’ programmatie snel-snel in te halen. Stel je prioriteiten en maak op basis daarvan keuzes. Zo hou je het haalbaar voor jezelf, de andere vrijwilligers en de deelnemers.

Houd je inschrijvingen en deelnemerslijst goed bij voor eventuele contact tracing. Laat mensen tot heel kort voor de activiteit annuleren: zo ga je inschrijvingsvrees tegen. Zorg ook dat je zelf je afspraken, zoals een zaalreservatie of lesgever, last minute (liefst gratis) kan annuleren.

Vermijd betalingen met cash, en regel die via overschrijving. Moet je toch annuleren? Werk zoveel mogelijk met vouchers of tegoedbonnen (voor latere activiteiten)  in plaats van met terugbetaling van inschrijvingsgeld.

Je bent verplicht een risico-analyse en draaiboek op te stellen, een deelnemerslijst te hebben en een corona-aanspreekpunt. Al die documenten heb je ook best bij tijdens je activiteit. Hier vind je een handig sjabloon voor de risico-analyse en draaiboek.
 

 1. Waar je ter plekke rekening moet mee houden

Vraag eerst advies aan de VIVA-SVV-medewerker voor je een activiteit organiseert. De volgende basisregels blijven in elk geval nog een hele tijd van kracht:

 • Blijf zeker thuis als je ziek bent of symptomen van een luchtweginfectie hebt.
 • Hou altijd minstens 1,5 meter afstand van elkaar (social distancing).
 • Was héél vaak je handen (goede handhygiëne).
 • Geef geen hand, kus of knuffel, hoe moeilijk dat ook is.
 • Hoest of nies in een papieren zakdoekje (en gooi dat meteen weg), of de binnenkant van je elleboog.
 • Bedek je neus en mond met een mondmasker om elkaar te beschermen.

Social distancing, een heel goede handhygiëne en mondmaskers zullen sowieso de norm worden voor een lange tijd. Op groepsactiviteiten zal dat ook nog een hele tijd allemaal verplicht zijn. Hang dus zeker posters met uitleg over deze regels uit in de ruimte of op de plek waar je activiteit doorgaat. Je vindt een voorbeeld op de volgende pagina.

Hieronder gaan we wat meer in detail in op hoe je, wanneer de overheid het toelaat samen te komen, deze regels toepast bij een activiteit.

 • Social distancing
  • Afstand houden van andere personen binnen 1,5 meter blijft de beste manier om de verspreiding van COVID-19 te beperken. Laat je actie of activiteit bij voorkeur buiten, in open lucht doorgaan, want daar is dat makkelijker.
  • Toch binnen? Met linten, fysieke barrières (bv. tafels, stoelen) en/of markeringen op de grond toon je hoeveel afstand moet worden gehouden. Daarvoor kan je bijvoorbeeld tape of stoepkrijt gebruiken.
  • De verplaatsingen binnen de ruimte waar de activiteit plaatsvindt, moeten zo worden georganiseerd om elk contact tot een minimum te beperken (bv. 1 deur als ingang en 1 deur als uitgang gebruiken).
  • Voor elke activiteit die je organiseert geldt dat je locatie 10m² moet hebben per persoon. Zowel voor vergaderingen, workshops, rondleidingen, repetities, lezingen… (bv. voor een vergadering met 5 mensen heb je een lokaal nodig dat 50m² groot is). Ventileer steeds goed de ruimte waar je samenkomt.
 • Handhygiëne
  • Stel als organisator voldoende middelen ter beschikking om de handen te wassen (bij voorkeur met water en vloeibare zeep) en te drogen (papieren doekjes, geen handdoeken, geen elektrische handdrogers) en/of te ontsmetten. Voorzie zeker handgels of ontsmettingsmiddelen op plaatsen waar handen wassen niet mogelijk is.
  • Vermijd contact met voorwerpen of oppervlakken die door anderen gebruikt of aangeraakt zijn en was regelmatig en grondig de handen na contact met oppervlakken en verpakkingen die door veel mensen worden aangeraakt.
  • Bij niet-automatische deuren laat je de deuren zoveel mogelijk open staan. Ook de ramen staan tijdens een binnenactiviteit best voortdurend open, om de ruimte voldoende te kunnen ventileren.
  • Er mag geen drank of voeding worden geserveerd, om overdracht van het virus via die weg te voorkomen. Mensen brengen best hun eigen drinkfles en voldoende snacks mee voor eigen consumptie.

Desinfecterende spray en handgel maken
Zo maak je zelf desinfecterende spray

Meng 120 ml witte azijn, 120 ml wodka, 360 ml water en 20 druppels etherische olie in een grote maatbeker. Roer het goed door elkaar en giet het mengsel in een glazen spuitfles. 
Maak het oppervlak (bv. deurklink, knoppen in de lift) eerst schoon voor je het gaat ontsmetten. Laat vervolgens de desinfecterende spray 10 minuten intrekken, om meer effectief te kunnen hechten aan viruspartikels en die te verwijderen.
Zo maak je zelf ontsmettende handgel
Meng in een grote kom: 5 ml aloë vera-gel, een theelepel plantaardige olie (bv. jojoba of camelina), 8 à 10 druppels etherische olie, en 45 ml alcohol van 70 tot 90%. Giet het goedje in een flesje met pompje. Klaar!

 • Mondmaskers
  • Vanuit VIVA-SVV vragen we onze vrijwilligers en deelnemers nadrukkelijk om tijdens groepsactiviteiten steeds een mondmasker te dragen.
  • Waarom? Het principe is: ik bescherm jou, jij beschermt mij. De maskers beschermen niet jezelf, maar de mensen rondom jou (als jij het coronavirus hebt, maar het zelf niet weet). Draag een mondmasker dus om eventueel besmette vochtpartikels bij je te houden. Ook voorwerpen in de omgeving raken zo minder besmet. Pas op, het dragen van een mondmasker is een aanvulling op de andere maatregelen, die je altijd nauwkeurig moet opvolgen.
  • We voorzien daarom herbruikbare maskers voor onze groepen: zowel voor vrijwilligers als deelnemers aan activiteiten. Neem contact op met een VIVA-SVV-medewerker voor meer informatie.
  • Hoe maak je zelf een wasbaar mondmasker? Hoe draag je een mondmasker correct? Alle informatie vind je op https://maakjemondmasker.be/ .

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.