Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Een echte verjaardag

door Suzanne

Soms heb ik écht de intentie om het eens goed te doen. Zo besloot ik om dit jaar te zorgen voor een verjaardag van kind 1 zoals het hoort. Om 23 uur beseffen dat er binnen de 8 uur 25 cakejes moeten liggen, was dit jaar niet het plan. Evenmin het kind ’s morgens een gelukkige verjaardag wensen met de mededeling dat de cadeautjes later komen. Nee, dit jaar zou ik de geijkte procedure volgen zoals het een goede moeder betaamt.  

Op maandag startte ik de researchfase. Ik nam deel aan de schoolpoortgesprekjes. Op zoek naar inspiratie voor een uitdeelcake waar zoonlief trots op kon zijn, doch efficiënt in opbouw was. Hoe meer moekes ik sprak, hoe uitzichtlozer de situatie echter werd. Allerlei onbekende creatermen passeerden de revue. Even vreesde ik dat mijn moedig plan zou mislukken omdat ik niet over het nodige creaprofiel beschik.

Creatieve kant-en-klaarheid

Gelukkig zijn er mama’s waar je op kan rekenen. Zo kreeg ik het advies om een kant-en-klare cake, kant-en-klaar glazuur en kant-en-klaar versiersel te kopen. Deze 3 zaken moest ik enkel aan elkaar kleven, iets wat ik mét mijn kinders kon doen. Betrokken moeder ten top!

De kinders voegden de ingrediënten samen voor het deeg. Ik zocht een evenwicht tussen hen enerzijds de nodige creatieve vrijheid te geven en anderzijds mijn keuken te redden van rondspringend deeg.

Bij de bespreking van dit plan, besloot mijn man echter heldhaftig om zelf de cake te bakken. Ik zou voor de ingrediënten zorgen. Hij had een lijstje gemaakt. Ik schrapte meteen de suiker en de bloem. Die hadden we zeker nog voldoende. Zo typisch dat hij niet eerst even de voorraad had gecheckt.

Woensdagavond. Manlief ging bakken. Maar dat ging niet. Geen suiker en geen bloem. Voor één keer had hij het wel gecheckt. Het bakken werd verplaatst naar donderdag. Die dag liep er echter agendagewijs wat mis. We waren laat thuis en mijn man moest meteen weer weg. Er zat niets anders op dan zelf te bakken met de kinders.

Betrokken bakproces

Half acht. Onze op korte termijn geïmproviseerde maaltijd was op. De bakactiviteit kon starten. De kinders voegden de ingrediënten samen voor het deeg. Ik zocht een evenwicht tussen hen enerzijds de nodige creatieve vrijheid te geven en anderzijds mijn keuken te redden van rondspringend deeg. Tot aan de bloem lukte dat. Toen liep het mis. Ik vloog uit, de kinders liepen boos weg, ik liep er licht vloekend achteraan enz. Een kwartier later stonden we terug in – een ietwat brozer – evenwicht te bakken.

Vrijdagochtend. De grote dag. De cadeautjes waren er. De vlagjes ook. Fase 1 van het plan was gelukt.

Negen uur. Bijna klaar. Plots dacht ik aan het ‘meer-structuur-brengen-pact’ dat mijn man en ik hadden gesloten. ‘Op tijd in bed’ was daar een cruciaal element van. Ik beval de kinders hun pyjama aan te doen. Ik vulde ondertussen de laatste vormpjes met deeg en smeet alles in de oven. Om half tien lag ik naast kind 2 traditiegewijs te herhalen dat ze nu echt moest stoppen met vertellen en haar ogen moest sluiten.

Vrijdagochtend. De grote dag. De cadeautjes waren er. De vlagjes ook. Die had mijn man ’s morgens nog snel opgehangen. Fase 1 van het plan was gelukt. Alleen de cakejes moesten nog versierd worden. Leuk toch, als ochtendactiviteit? Maar het kant-en-klare glazuur bleek er niet te zijn. Vermoedelijk niet gekocht. Ik maakte zelf glazuur en kwakte het op de cakejes. Het droop er hier en daar vanaf wegens te lopend. De kinders schudden er vrolijk versiersels op. Mijn keuken kon ik niet meer redden.

Maar we hadden cakejes. Zelfgemaakte. Mét versiering. Mijn zoon verjaarde zoals het hoort. Al zal het volgend jaar met kant-en-klare cake en kant-en-klaar glazuur zijn die we op woensdag al zullen samensmelten tot prachtige cakejes zonder afdruipingen.

Reageer

Tinetje
Zo herkenbaar. Ik heb dit jaar een noodlijn gebruikt: mijn vriendin heeft prachtige elfencakejes gemaakt en ik had een zorg minder ;-)
08/11/2018 - 21:06
Anne
Geweldig
13/11/2018 - 10:22

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.