Pillaropleiding in een notendop

door VIVA-SVV

In maart 2021 startten we de zoektocht naar vrijwilligers voor project ‘Pillar’ dit voor zowel
West-Vlaanderen als Antwerpen. We ontvingen al een tiental enthousiaste reacties van potentiële vrijwilligers. Enthousiaste doorzetters, die allemaal het doel hebben om alleenstaande dames, in een financieel kwetsbare positie, te ondersteunen door in te zetten op verbinding.

Project ‘Pillar’ bestaat uit twee grote luiken:
- enerzijds geven wij meer uitleg over het statuut ‘Verhoogde Tegemoetkoming’
- anderzijds proberen we te polsen naar het mentaal welzijn van deze dames.
Om de vrijwilligers hierop goed voor te bereiden, hadden wij drie verschillende opleidingsmomenten voorzien.

Opleidingsmoment onder de loep
A’kzie vzw, een vereniging waar armen het woord nemen in Kortrijk, beet de spits af. Via boeiende en vooral heel moedige getuigenissen leerden we over hoe armoede verweven is in alle domeinen van het leven. Armoede betekent veel meer dan financieel kwetsbaar zijn. Net als een vonk in een droog bos, is armoede ook de start van een heleboel uitsluitingen. De ervaringsdeskundigen hebben ons duidelijk gemaakt hoe vrije tijd ook een basisbehoefte is, want iedereen zou het recht moeten hebben om even de zorgen te vergeten.

Vrije tijd is een basisbehoefteDaarna heeft Liesbeth, inhoudelijk verantwoordelijke bij De VoorZorg, ons helemaal verdiept rond de Verhoogde Tegemoetkoming (VT). Ook al werd deze opleiding gegeven op een donderdagavond, toch slaagde Liesbeth haar warme stem er in om ons bij de les te houden. Het is belangrijk dat onze vrijwilligers tijdens hun huisbezoeken een antwoord kunnen bieden op de meest gestelde vragen over Verhoogde Tegemoetkoming, maar de uiteindelijke aanvraag moet worden uitgevoerd door een loketmedewerker van het ziekenfonds. Het doel van Pillar is dan ook om de deelneemsters sterker te maken door hen de weg naar het loket te kunnen wijzen.

Om af te sluiten bood Peter, lesgever Human Resources bij De VoorZorg, ons handvaten om de gesprekken tijdens de huisbezoeken te organiseren. Ook al was het digitaal, dankzij de interactieve presentatie van Peter hebben we toch al een beetje kunnen oefenen.

Wat hebben we geleerd?
Een goed gesprek begint met aandachtig te luisteren. Er is geen juiste techniek, maar communicatie hangt af van verschillende factoren.

De eerste reeks vrijwilligers hebben nu de nodige bagage om op pad te gaan. In Antwerpen richten we ons tot de regio’s Luchtbal en Kiel, waarbij we in samenwerking met De Huizen Van Het Kind de huisbezoeken veilig laten verlopen, rekening houdende met de huidige coronamaatregelen. In West-Vlaanderen zijn we actief in de regio’s Avelgem, Kortrijk, Kuurne en Waregem

Heb je na het lezen ook goesting gekregen om mee steunpillaar te zijn voor het project ‘Pillar’?

Je kan onze vrijwilligersvacature hier terugvinden. We organiseren regelmatig nieuwe opleidingsmomenten.
Wees er snel bij. Stuur een mailtje met jouw gegevens naar puiyee.lam@viva-svv.be. En voor West-Vlaanderen naar Lien.Dejaeger@viva-svv.be.
Dan plannen we zo snel mogelijk een kennismakingsmomentje in.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.