Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Warmste Week: lees meer over Hair in a box

door Katrien Sergeant

Voor de Warmste Week breien, naaien en haken wij dit jaar mee voor Hair in a box. Saskia en Nille, 2 bezielers van het project vertellen er ons meer over. 

Saskia: “Ik heb zelf kanker gehad in 2009. Op het moment dat de diagnose wordt gesteld gaat er veel door je hoofd. Een van de eerste dingen die ik me afvroeg was of ik mijn haar zou verliezen. Het ziekenhuis verwees me door naar Ann, een kapster die mensen verder hielp met pruiken en zelf de diagnose kanker had gehad. Zij is er op dat moment in geslaagd om mij gerust te stellen en mij verder te helpen.

Hoe is Hair in a box ontstaan?
"Op een gegeven moment hadden we over onze pruiken die we weinig hadden gedragen en toch wel een grote investering waren geweest. We vroegen ons af wat we daarmee konden doen. Ann stelde voor om iets op te richten en zo is het idee van Hair in a box ontstaan. Het doel is om pruiken te recupereren en die aan te bieden aan mensen die het financieel moeilijk hebben.”

“Voor mezelf was die pruik een hele geruststelling omdat ik het best wel moeilijk had met mijn kaalheid. Het heeft een tijd geduurd vooraleer ik het zelf kon accepteren. Je kaalheid zorgt voor een behoorlijke drempel tussen je veilige nest en de rest. Mijn pruik maakte ook dat ik kon kiezen of ik mijn kanker wel of niet met de buitenwereld deelde.”

“Tijdens mijn behandeling ben ik in contact gekomen met een lotgenote. Door de chemo verloor ze haar haar. Soms zag ik haar in de periode van de behandeling. Ze droeg geen pruik of sjaaltje. Je zag dat ze haar verloor. Of het van haar een bewuste keuze was om geen pruik te dragen heb ik nooit gevraagd.”

“Ann wist als kapster als geen ander hoe belangrijk een mooi kapsel kan zijn. We wilden niet dat iemand zich zorgen hoefde te maken over de financiële kant van een pruik. Daarom legden we ons idee voor aan onze borstverpleegkundige. We polsten bij haar of er werkelijk vraag was naar een dergelijke dienstverlening.  Dat was er zeker en vanuit het UZA hebben we toen heel veel ondersteuning gekregen en zo is Hair in a box ontstaan.”

Hoe komen mensen bij jullie terecht?
“Ze worden meestal naar ons doorverwezen via het ziekenhuis. De borstverpleegkundige of de sociale dienst doen de eerste screening. Wij vragen onze patiënten niet naar financiële gegevens, maar zijn er wel enkel voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Voor mensen die geen beroep kunnen doen op hun hospitalisatieverzekering. Ook via zorgcentra of onze website komen mensen met ons in contact. We helpen niet enkel mensen met kanker ook alopecia patiënten (mensen met een haaraandoening) kunnen bij ons terecht.”

Wat krijgen ze van jullie?
“Voor 50 euro krijgen ze van ons een pruik, 2 sjaaltjes, een steuntje voor de pruik, een paarse haarborstel, de shampoo en de verzorging. We kozen voor paars omdat dit de lievelingskleur was van Ann. Ann is kort na onze opstart opnieuw ziek geworden en intussen overleden. We missen haar nog altijd enorm.”

Is er veel vraag naar pruiken?
“Ja, hoor. Ieder heeft een andere motivatie, mensen willen hun fierheid bewaren. Het geeft hen ook de kans om anoniem ziek te zijn. Sommigen willen hun kaalheid verstoppen voor de kinderen of voor de buren.”

“Dankzij de schenkers kunnen we voor heel veel lotgenoten het verschil maken.Pas als het gevoel goed zit, laten we hen de pruik meenemen.”

Hoe worden de pruiken en sjaaltjes ingezameld?
“We krijgen onze pruiken en sjaaltjes vooral via het ziekenhuis. Mensen sturen ze ook op. De pruiken worden gescreend, het is namelijk de bedoeling dat ze in goede staat zijn.”

“De pruiken die we ontvangen worden zorgvuldig gewassen. We wassen ze met de hand en kneden of knijpen er niet in. We spoelen ze uit en behandelen ze daarna met een verzorgende shampoo. Tegenwoordig zijn de pruiken van zo’n goede kwaliteit, na behandeling vallen ze terug in model.”

Gaat het in jullie project niet ook om lotgenotencontact?
Nille: “Ja, dat is inderdaad zo. De mensen komen niet alleen voor een pruik, ze komen ook om hun verhaal te delen." 

Wat zijn jullie toekomstdromen?
“Ooit willen we graag onze eigen collectie sjaaltjes maken maar nog veel belangrijker is het om de financiële zorg bij iedereen te kunnen wegnemen.”

“Als we mogen dromen, dan dromen we van een Hair in a box in elke provincie. Haarverlies mag echt geen zorg zijn, voor niemand. Om ons doel te halen, zouden we financieel sterker moeten staan en een grotere structuur moeten hebben met betaalde werkkrachten. Op vrijwillige basis is dit veel moeilijker. Maar we zijn tevreden, we hebben al een stevige equipe met fantastische vrijwilligers en realiseren ons doel: elke klant die een beroep op ons doet, wordt geholpen!”

Reageer

Annie
Waar kan ik een pruik binnen dragen nog nieuw
15/10/2018 - 09:35
Hair in a box - Saskia
Beste Annie,
Je mag de pruik altijd opsturen naar
HIB
Laureysstraat 54
2650 Edegem
Meer info vind je ook terug op onze website www.hairinabox.be
Alvast heel erg bedankt!!! We gaan er zeker iemand mee kunnen verder helpen.
Groetjes
21/10/2018 - 19:16

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.