Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

"Wat weet een vrouw nu over voetbal?"

door Sofie De Neve

Heleen Jacques becommentarieerde gisteren de WK match Argentinië-Kroatië op Sporza. VRT was na het afhaken van Gert Verheyen (die trainer werd van Oostende), bewust op zoek gegaan naar een nieuwe voetbalcommentator, en dan nog liefst een vrouw.

Heleen Jacques, zegt u? Ja, zij is in het vrouwenvoetbal een klinkende naam. Vicekapitein bij de Red Flames, meer dan 80 caps achter haar naam, landskampioen bij Sint-Truiden en Anderlecht, Champions League-ervaring en een recente toptransfer naar Fiorentina … Jacques weet maar al te goed waar ze over praat.

Het is een positieve evolutie dat er in de voetbalwereld meer en meer vrouwen aan de bak komen, hetzij als analist, hetzij als commentator. De trendsetter was zoals vaak de BBC, waar Jacqi Oatley in 2007 reeds haar debuut maakte als eerste vrouwelijke commentator in het populaire voetbalprogramma Match of The Day. Duitsland volgde met Claudia Neumann, die matchen op het EK 2016 en het huidige WK van vakkundig commentaar voorzag. Afgelopen woensdag maakte Vicki Sparks haar intrede als live verslaggever voor BBC voor de WK-match tussen Marokko en Portugal.

Helaas werd dit niet door iedereen even positief onthaald.

'Ga terug naar de keuken!', werd er getweet

Bagger op Twitter

Zo waren er woensdagavond beschamende reacties te lezen op Twitter. Het sociale mediaplatform was omgetoverd tot een varkensstal waar met modder en kak werd gegooid. “Ga terug naar de keuken!”, werd er getweet (ach, hoe cliché) en “Alsjeblieft meisjes, laat het over aan de jongens”. Ook de Duitse Claudia Neumann kreeg een gelijkaardige storm van ongefundeerde kritiek over zich heen.

Ik zeg niet dat er geen negatieve reacties mogen gegeven worden op iemands prestatie als voetbalcommentator. Uiteraard is geanimeerd en correct becommentariëren een ware kunst, en persoonlijke voorkeur zal ook een rol spelen in of je iemand goed vindt of niet. Maar seksistische praat, dat is nergens voor nodig.

Onder een vergrootglas

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat een vrouwelijke commentator meer dan een mannelijke onder een vergrootglas wordt gelegd. Misschien omdat we er onbewust van uit gaan dat een man sowieso wel wat over voetbal kent? Moet een vrouw zich meer bewijzen? Mijn gevoel zegt van wel. Ik toetste mijn gevoel af bij enkele mannen. Zij gaven me gelijk: vrouwelijke voetbalcommentatoren worden meer met argusogen gevolgd.

Wellicht moeten we nog wennen aan het idee van een vrouw die haar mening geeft over voetbal. Hoe kan het ook anders, nadat we decennialang alleen mannen commentaar hebben zien geven op het voetbal. Ook ik betrapte mezelf er gisteren op dat ik enorm lette op Heleen Jacques’ stem, die ik niet zo aangenaam vond klinken. Maar dan dwong ik mezelf om even hard te letten op de stem van Frank Raes en toen besefte ik dat ik die eigenlijk nasaal en ook niet aangenaam vond klinken. Waarom ik me eerst niet aan Raes’ stem stoorde maar wel aan die van Jacques? Even wennen wellicht.

In België waren de reacties op het debuut van Jacques gelukkig unaniem positief. Haar technisch onderlegde analyses werden opgemerkt en geroemd op Twitter.

Kwestie van tijd

Het vrouwenvoetbal blijft het kleine zusje van het mannenvoetbal, maar de kentering lijkt ingezet. Het is een kwestie van tijd, denk en hoop ik, dat we het evident zullen vinden dat er een vrouw in de studio van Sporza zit. Maar de sport zelf zal nog wel even een mannenbastion blijven. Gelukkig is ook daar een kentering aan de gang. Anderlecht besliste recentelijk om het budget voor haar vrouwenploeg te verviervoudigen en een volwaardig sponsorsysteem te voorzien. Ook in de media begint vrouwenvoetbal stilaan populairder te worden. De matchen van de Red Flames worden nu en dan live uitgezonden en Het Laatste Nieuws voorzag dit jaar voor de 2de keer een Gouden Schoen voor de beste Belgische voetbalster. Toegegeven, het vrouwenvoetbal blijft voorlopig nog het kleine zusje van het mannenvoetbal, maar de kentering lijkt toch ingezet. En daar spelen vrouwen als Heleen Jacques en Imke Courtois een belangrijke rol in.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.