Windjes

door Suzanne

Jaren geleden besloot een bevriend koppel om uit elkaar te gaan. Beter gezegd, zij zag het niet meer zitten en maakte een einde aan de relatie. Hij zag het niet aankomen en voelde zich met duizend en één vragen achtergelaten. En zowat elk van die vragen begon met ‘waarom’. Ik moet eerlijk bekennen dat ik als verre vriendin meteen met dezelfde vraag zat. 13 jaar waren ze samen en dan, plotsklaps, was het gedaan. Waarom? Op hetzelfde moment kwam ook een einde aan het huwelijk van een heel nabije vriendin. Bijna 18 jaar waren ze samen. De waarom-vraag speelde nog meer, of toch op een ander niveau. Waar ik bij de eerste vooral curieus was, speelde bij de andere een ik-ben-geweldig-boos-waarom-gevoel.

Ik heb er veel en lang over nagedacht en heb een mogelijk antwoord op mijn waarom-vraag gevonden. Het beëindigen van een relatie heeft natuurlijk met ontzettend veel factoren te maken, maar één feit was bij beide cases erg opvallend. 

Ze lieten geen windjes bij elkaar. 

Zelfs niet na 13 of 18 jaar.

Windjes laten we allemaal. Maar niet overal. Dat hoort niet. En ook niet bij iedereen. Dat hoort ook niet. Maar bij mijn eigen lief wil ik een windje kunnen laten. Niet op eender welk moment. Bij tijd en stond. Bij mijn eigen lief wil ik mij niet voortdurend moeten inhouden. Wil geen gebreken moeten verbergen. 

Ondertussen zijn we tien jaar verder en zit ik zelf middenin een breuk met mijn lief dat ondertussen mijn man werd. 19 jaar hebben we lief en leed gedeeld. En onze windjes. Toch kwam er een einde. Nu laat ik alleen maar windjes als ik alleen ben. Er is nu niemand waar ik me helemaal niet bij moet inhouden. (Mijn kinderen laat ik even buiten beschouwing, daar zit de opvoedende taak in de weg. Niet vaak, maar soms wel.) Ik zal, als ik ooit een nieuwe relatie start, opnieuw moeten zoeken wanneer je de windjesgrens kan voorbijgaan. Gesteld dat die nieuwe partner daar open voor staat, natuurlijk. Maar als dat niet zo is, begin ik er niet aan.

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.