#iedereenmodel

door VIVA-SVV

We worden meer dan ooit overspoeld met beelden van ‘perfecte’ vrouwenlichamen. Op weg naar het werk, in de supermarkt, tijdens de yogales, op café en zelfs bij de dokter… Werkelijk overal krijgen we superslanke vrouwen te zien die schitteren op de cover van een vrouwenblad, reclamefolder of op de brochure ter bestrijding van één of andere medische kwaal. Nooit kunnen we hen betrappen op striemen, schurende billen, vetrollen, acné of lichaamshaar. 

Ook op Instagram en Facebook, waar we al scrollend dagelijks een hoop tijd spenderen, worden alle oneffenheden weggewerkt met filters en ‘probleemzones’ aangepakt met Photoshop. Op die manier wordt het voor vrouwen erg moeilijk om tevreden te zijn met een lichaam dat hier helemaal niet op lijkt.

Body Positivity

Als gevolg van die onrealistische norm vallen veel vrouwen ten prooi aan discriminatie, zelfhaat, ongezonde diëten, eetstoornissen en depressies. De body positivity-beweging (een term die eigenlijk nooit vertaald wordt naar het Nederlands) wil dat bestrijden. Ieder lichaam moet geaccepteerd worden zoals het is. Ze willen mensen leren houden van zichzelf ongeacht gewicht, huidskleur of beperking, maar ook de samenleving wakker schudden. Het verspreiden van realistische beelden met échte vrouwen is daarbij van levensbelang.

Door de opkomst van sociale media won body positivity de laatste jaren aan bekendheid, maar de wortels van deze beweging gaan veel verder terug. In 1967 al publiceerde een zekere Lew Louderback een artikel getiteld ‘More people should be fat’. Hij was het beu om omwille van zijn gewicht gediscrimineerd te worden en wilde aandacht vragen voor dit probleem. Tot op vandaag wordt fatshaming, het bekritiseren en intimideren van mensen met overgewicht, getolereerd. Tijd om daar iets aan te doen.

Omdat wij het belangrijk vinden dat vrouwen zich goed voelen in hun vel, willen we hen met onze body- positivity-campagne aansporen om op een positieve manier naar hun lichaam te kijken en mild te zijn voor anderen. Aan de hand van acties en artikels proberen we een realistisch beeld te scheppen en willen we de boodschap geven dat je geen maatje 36 moet hebben om respect te verdienen en van jezelf te houden. 

De Mechelse cartooniste Chrostin ontwierp 2 stickers in haar gekende stijl. Binnenkort vind je die in pashokjes, in het toilet van cafés, in liften of in badkamers, elke spiegel is geschikt om de body positivity-boodschap van VIVA-SVV te verspreiden. 

Acné of een universum op je hoofd? - Chrostin

 

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.