De corona-ondernemers

door Hanne Asaert

12 maart 2020. Een datum die gegrift staat in ons collectief geheugen. België gaat in lockdown. Een ongeziene maatregel die ingaat en onze hele samenleving lam legt. De impact is groot, op zowat iedereen. Maar één specifieke groep uit de samenleving lijdt hier enorm onder: de ondernemers. Horeca, winkels, kappers… Iedereen is verplicht de deuren te sluiten en een creatieve oplossing te zoeken, zoals een take-away lunch aanbieden of een online shop openen.

Toch zijn er heel wat ‘dappere Belgen’, zo blijkt uit De Startersatlas, een studie van Graydon in samenwerking met UNIZO en UCM. Volgens deze studie startten er in België in 2020 106.788 nieuwe ondernemingen. Drie van hen zet ik graag in de kijker. Waarom deze drie? Omdat het drie vrouwelijke, Limburgse ondernemers zijn, die duurzaamheid als kernwaarde delen.

SAPPIG. – Stephanie Thys

De altijd enthousiaste Stephanie Thys leerde ik kennen toen ze met haar ‘juicetruck’ – een mobiele bar met verse en gezonde sapjes, smoothies en snacks – in mei 2020 sapjes verkocht in Bokrijk.

Stephanie bereidt haar sapjes en smoothies à la minute, met verse en eerlijke ingrediënten. Eerlijk? Dat betekent dat ze voluit gaat voor pure en lokale ingrediënten zoals blauwe bessen uit Gruitrode en appelsap van PIPO. Ook mooi meegenomen: alles is 100% plantaardig!

Het afgelopen jaar bouwde Stephanie SAPPIG. verder uit en opende eerst een pop-up in de Maastrichterstraat in Hasselt, om vervolgens te settelen in Quartier Bleu, waar haar nieuwe pop-up te vinden is.

Dat de sapjes van SAPPIG. behalve eerlijk ook heerlijk zijn, dat bewijst de award ‘Best Foodtruck’ van de Belgian Vegan Awards die Stephanie begin 2021 ontving. Een erkenning die ze zeker verdient. You go, Stephanie!

Zaakvoerder Stephanie Thys in haar juicetruck 'SAPPIG.', foto credits @mmcontent.be
Zaakvoerder Stephanie Thys in haar juicetruck 'SAPPIG.', Foto credits @mmcontent.be

mAke - Anke Stienen

Zei ik dat Stephanie altijd enthousiast is? Neem dan ook zeker een kijkje op de Instagrampagina van mAke, want Anke haar enthousiasme is onovertreffelijk. De slagzin van haar onderneming ‘mAke a difference’ staat voor de fair fashion & duurzame beautyproducten die ze aanbiedt in haar shop.

Anke startte haar shop begin 2020 met duurzame, veelal natuurlijke producten van onder meer het Belgische merk CÎME, JOIK Organic en Neve Cosmetics. Ondertussen zijn daar ook heel wat nieuwe merken bijgekomen, zoals de prachtige Hasseltse handtassen en juwelen van Détail, oorbellen en halskettingen van Studio Nok Nok en zelfs handmade producten van Anke zelf.

Om een artikel te schrijven over een webshop, is het uiteraard belangrijk om enkele producten aan te kopen… Een job die me op het lijf geschreven is! In juni 2020 kocht ik enkele natuurlijke cosmeticaproducten en vegan make-upborstels. Maar als je een make-up-leek bent als ik, is de keuze voor de juiste producten niet altijd even simpel. Gelukkig is Anke zeer toegankelijk en beantwoordt ze al jouw vragen met kennis van zake (Anke volgde een opleiding make-up artist én fashion stylist).

Aangezien de eerste bestelling zo goed meeviel, besloot ik in januari 2021 een nieuwe bestelling te plaatsen, deze keer voor enkele leuke kledingstukken. De stoere ‘nailing it’ T-shirt van Oh Yaz is één van mijn go-to kledingstukken sindsdien. Maar een échte aanrader, toch zeker voor ons Belgische regenweertje, zijn de regenjassen van MAIUM. Ze zijn volledig waterdicht, vegan én duurzaam, want ze zijn gemaakt van gerecycleerde PET-flessen.

Neem zelf een kijkje op www.ma-ke.eu en steun deze fantastische onderneemster.

 

Zaakvoerder van mAke, Anke Stienen, in een regenjas van MAIUM.
Zaakvoerder van mAke, Anke Stienen, in een regenjas van MAIUM.

In’t Grün (Nurinoms) – Noura Khenfi

Noura startte in het voorjaar van 2020 met een take-away van vegan gebak, Nurinoms. Als veganist sprong ik een gat in de lucht. Zo goed als iedereen in Hasselt (en ver daarbuiten) kent wellicht de heerlijke plantaardige cinnamon rolls van PEAS, maar daarbuiten kan je in Hasselt en omstreken zo goed als geen vegan gebak vinden. Nurinoms kwam dus als geroepen, en de verwachtingen lagen dus hoog. Ik kocht een ‘surprise box’ met verschillende koekjes, cakes en muffins… En yes, de Nurinoms gebakjes stelden zeker niet teleur. Zelfs mijn non-vegan zus was 100% overtuigd, hier zouden we nog bestellen!

Het afgelopen jaar bouwde Noura verder aan haar concept en startte met In’t Grün, een gezellig lunchrestaurantje in het centrum van Hasselt. Op een zonnige zondagmiddag ging ik langs voor een homemade lemonade en – uiteraard – een heerlijk gebakje. Ondertussen is de kaart uitgebreid en kan je ook langsgaan voor een lekkere lunch, volledig vegan en als je wil ook glutenvrij.

Ik zorg alvast dat ik deze zomer op een vrijdagavond langsga. Elke vrijdag organiseert Noura namelijk een ‘vegan café’, waar er een extra kaart is met hapjes, tapas en (homemade) drankjes.

Zien we elkaar daar? In ’t Grün, Ridderstraat 5 in Hasselt.

Vegan salade van In ’t Grün.
Vegan salade van In ’t Grün.

~ geschreven door vrijwilligster Jolien

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.